21 Μαΐου 2016

Η άμυνα του Ρεθύμνου κατά τη Μάχη της Κρήτης.

Η περιοχή στην οποία τα όπλα σίγησαν τελευταία στις 30 Μαΐου του 1941.

Το Ρέθυμνο είναι ο τομέας στον οποίο κανένας στόχος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών δεν επιτεύχθηκε αλλά και το μέρος όπου για πρώτη φορά εκτελέστηκαν γυναικόπαιδα και άοπλοι πολίτες, ως αντίποινα λόγω της δράσης οπλισμένων πολιτών. Στη μάχη του Ρεθύμνου οι Γερμανοί απώλεσαν σχεδόν τα 2/3 της δύναμής τους, δηλαδή αυτοί που ήταν υγιείς και μπορούσαν να πολεμήσουν δεν ξεπερνούσαν τα 400 άτομα έως τις 29/5/1941 που έφθασαν οι ενισχύσεις.
Από τις 16:10 εως τις 16:30 η ομάδα μάχης WIEDEMANN προσγειώνεται ανατολικά του Ρεθύμνου στα Μισσίρια και στα Περιβόλια. Αποτελείται από το 3ο Τάγμα του 2ου συντάγματος αλεξιπτωτιστών , τον 1ο λόχο πολυβόλων, το δεύτερο λόχο πυροβολικού αλεξιπτωτιστών, μία διμοιρία αντιαεροπορικών και μια βαρέων όπλων. Ο σκοπός αυτής της ομάδας είναι η κατάληψη του Ρεθύμνου. Πιο ανατολικά μεταξύ Πλατανέ και αεροδρομίου(Πηγιανός Κάμπος) Προσγειώθηκε το απόσπασμα SCHULZ, που επρόκειτο να λειτουργήσει σαν εφεδρεία μαζί με το επιτελείο του 2ου συντάγματος. Ενώ η ομάδα KROH ρίφθηκε ανατολικότερα στην περιοχή Σταυρωμένου.
Την άμυνα του Ρεθύμνου, είχαν αναλάβει το έμπεδο τάγμα Ρεθύμνου αποτελούμενο κυρίως από αδειούχους και τραυματίες του Αλβανικού μετώπου υπό τη διοίκηση του Ταγματάρχη Χρήστου Τζιφάκη, 800 δόκιμοι χωροφύλακες και αρκετοί πολίτες που έσπευσαν αυθόρμητα να αντιμετωπίσουν τους αλεξιπτωτιστές στις ανατολικές παρυφές της πόλης. Από την αρχή της μάχης οι αλεξιπτωτιστές διαπίστωσαν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν ένα διαφορετικό είδος πολέμου. Κάτι το οποίο δεν είχαν ξανασυναντήσει στα προηγούμενα θέατρα επιχειρήσεων που είχαν λάβει μέρος έως τότε. Ένοπλες φιγούρες που φόραγαν πολιτικά ρούχα, τους πυροβολούσαν με τα ίδια τους τα όπλα. Οι πολίτες εφοδιάζοντας με οπλισμό από τους νεκρούς αλεξιπτωτιστές η από τα κιβώτια ρίψης που έπεφταν στα χέρια τους. Την πρώτη μέρα, οι Γερμανοί, μη μπορώντας να καταλάβουν το Ρέθυμνο οχυρώθηκαν στον οικισμό των Περιβολίων και στην εκκλησία του Αι Γιώργη και προετοιμάστηκαν για αμυντικό αγώνα. Παράλληλα το απόσπασμα SCHULZ αντιμετωπίζοντας αρκετες απώλειες και δυσκολίες, κινήθηκε δυτικά και ενώθηκε με την ομάδα μάχης WIEDEMANN στα Περιβόλια.
Στο Ρέθυμνο οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ούτε το αεροδρόμιο Πηγής, αλλά ούτε και την πόλη.  Μέχρι τη ΒΙΟ έφθασαν οι εγκληματίες αλεξιπτωτιστές. Στη συνέχεια «το έβαλαν στα πόδια» και κρυβόταν στο νεκροταφείο Αγίου Γεωργίου Περιβολίων. Το ίδιο και στο αεροδρόμιο Πηγής. Ο Αυστραλός Ίαν Κάμπελ με το 4ο  5ο Σύνταγμα Πεζικού, η Ελληνική Χωροφυλακή, αλλά και ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ. Γερμανική μπότα ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΕ  την πόλη. Βομβάρδιζαν συνεχώς και εκτελούσαν ΑΜΑΧΟΥΣ και ΑΟΠΛΟΥΣ. Η πρώτη εκτέλεση ΑΜΑΧΩΝ στην Ευρώπη έγινε στην Παραλία Μισιρίων σε «τρεις δόσεις».  Η πρώτη 23 Μαϊου 1941 στις 06:00 το απόγευμα. Η δεύτερη την ίδια ημέρα, αλλά στις 07:00 μμ. Η Τρίτη το πρωί της 24ης Μαϊου 1941. Σώθηκαν συνολικά 24 Άνδρες και Γυναικόπαιδα χάρη στο πυροβολικό του 2/11 Αυστραλιανού Τάγματος. Αν δεν έπεφτε το ύψωμα 107 στο ΜΑΛΕΜΕ και κατ’ επέκταση το αεροδρόμιο Γερμανοί δεν θα έμπαιναν στο Ρέθυμνο. Όμως στις 30 Μαϊου 1941 ήλθαν οδικώς από τα Χανιά, ελευθέρωσαν τους αλεξιπτωτιστές από το ύψωμα Αγίου Γεωργίου Περιβολίων, από Σταυρωμένο, Λατζιμά, αλλά ουδείς τους παρέδωσε την πόλη.

ΠΗΓΗ
Αναδημοσίευση αποσπασμάτων  από
http://defenceline.gr/index.php/news/item/3732-ekthesi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως