3 Νοεμβρίου 2022

Δεν ήταν υπεράνθρωποι ήταν χαπακωμένοι

Συνάμα με την αναδημοσίευση του κειμένου* ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος θέματος, γίνεται κι η παρουσίαση ενός ακόμα αξιοπρόσεκτου (κατά την γνώμη μου) ιστολογίου από τον κόσμο της διεθνούς μπλοκόσφαιρας τούτη την φορά και συγκεκριμένα από την μακρινή, την διαφορετική και όπως λαθεμένα θα νόμιζε κανείς, κάθε άλλο παρά εσωστρεφή Εσθονία «Manni lugemisblogi» ο τίτλος του.

Πάντως αν και η ανάρτηση του Εσθονικού μπλοκ προηγείται χρονολογικά, (juuli 2017) στην ουσία πρόκειται για μια "εναλλακτική" ματιά, ανάλογη με αυτήν που παρουσιάζεται  στην δημοσιογραφική συνέντευξη του ίδιου του Γερμανού συγγραφέα του εν λόγο βιβλίου, που δόθηκε στον  Καρασαρίνη Μάρκο της εφημερίδας το ΒΗΜΑ (10.2018) με τίτλο Νόρμαν Ολερ : «Το Pervitin ήταν εθνικοσοσιαλισμός σε χάπι»  

 «Manni lugemisblogi»

Norman Ohler "Patsient A. Uimastid Kolmandas Reichis"

I've seen the needle and the damage done, (---)
Every junkie's like a setting sun.
(Neil Young, lk 214)

Αν όλοι είχαμε μέχρι τώρα την ιδέα ότι οι γερμανικές κατακτήσεις στην αρχή του πολέμου ήταν τόσο γρήγορες και αποτελεσματικές επειδή είχαν καλή εκπαίδευση και στρατηγική, ξεχάστε το.
Στην πραγματικότητα, ήταν όλοι τους απλά χαστουκισμένοι. (ντοπαρισμένοι)
Βασικά, σχεδόν όλες οι γερμανικές στρατιωτικές μονάδες (ιδιαίτερα οι επίγειες δυνάμεις) χορηγούσαν καθημερινά έως και πέντε ταμπλέτες ενός «διεγερτικού» που ονομαζόταν Pervitin, το δραστικό συστατικό του οποίου ήταν η μεθαμφεταμίνη. Στην πτέρυγά του, οι στρατιώτες μπόρεσαν να μείνουν ξύπνιοι για μέρες συνέχεια, και επειδή είχαν επίσης μειωμένη αίσθηση κινδύνου, η προοπτική του πώς κατέκτησαν τη Γαλλία τόσο ανεξιχνίαστα γρήγορα αλλάζει εντελώς.

Το Pervitin χρησιμοποιήθηκε επίσης από πολίτες σε απολύτως μαζική κλίμακα. «Ήταν οι γραμματείς που δακτυλογραφούσαν πιο γρήγορα· οι ηθοποιοί που έκαναν το κέφι τους πριν από την παράσταση· οι συγγραφείς που χρησιμοποίησαν το ερέθισμα από τη μεθαμφεταμίνη στα θρανία τους μια καθαρή νύχτα· οι εργάτες του εργοστασίου που αύξησαν την παραγωγή τους - η μεθαμφεταμίνη διαδόθηκε σε όλα τα κοινωνικά στρώματα Οι συσκευαστές επίπλων μάζεψαν περισσότερα έπιπλα, οι πυροσβέστες περισσότερες πυρκαγιές, οι κουρείς κούρεψαν τα μαλλιά πιο γρήγορα, οι νυχτοφύλακες δεν έκαναν πια αναβολή, οι οδηγοί ατμομηχανών οδηγούσαν χωρίς γκρίνια και οι οδηγοί φορτηγών μεγάλων αποστάσεων πάτησαν το πεντάλ του γκαζιού χωρίς να κάνουν διαλείμματα στους αυτοκινητόδρομους που χτίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ." (σελίδα 46)
Επικεφαλής του στρατού ήταν ένας Φύρερ που, πριν από τον πόλεμο, είχε απαγορεύσει κάθε χρήση ναρκωτικών, καθώς και το κάπνισμα και το αλκοόλ, και έτρωγε μόνο χορτοφαγικά τρόφιμα. Τι παράδειγμα, ε; Στην αρχή του πολέμου, όμως, προσέλαβε έναν φυσιοθεραπευτή που έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δυσπεψία του, ώστε ο Φύρερ να είναι σε εγρήγορση και να έχει καλή διάθεση για συναντήσεις και στρατηγικές ιδέες. Το αέριο είναι τόσο ενοχλητικό, σωστά; Ο φυσιολόγος Morell διαπίστωσε επίσης ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό και έκανε στον Führer μια ένεση. Λοιπόν, μαντέψτε τι είδους ένεση.
Μέχρι το τέλος του πολέμου, ήταν τόσο μακριά που ο Χίτλερ ήταν κανονικός τοξικομανής και είχε από καιρό περάσει από τη μεθαμφεταμίνη στην κοκαΐνη και τη μορφίνη. Υποθέτω ότι δεν καταλάβαινε πραγματικά ότι του έκαναν ενέσεις ναρκωτικών μέρα με τη μέρα και ότι με όλη του την κουβέντα για αποχή και χορτοφαγία, είχε γίνει ο κορυφαίος εξαρτημένος της χώρας.
Και δεν είναι μόνο αυτό, στο τέλος του πολέμου, το ναυτικό τρέφονταν και με χάπια που περιείχαν - προσοχή! - μεθαμφεταμίνη, κοκαΐνη ΚΑΙ μορφίνη. Ευτυχώς, για λίγο, γιατί ακόμη και τα αφεντικά κατάλαβαν ότι έκανε τα πράγματα χειρότερα.
Το βιβλίο έχει επιλεγεί ως το καλύτερο βιβλίο του 2016 από τον The Guardian. Πίσω από την όλη ιστορία, υπάρχει ένας τρελός όγκος ερευνημένων εγγράφων, μερικά από τα οποία έχουν επίσης φωτογραφηθεί στο βιβλίο. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δεκάδες σελίδες με αναφορές και χρησιμοποιημένη βιβλιογραφία. Δεν πρόκειται λοιπόν για κάποιο είδος μυθοπλασίας, αλλά για μια πολύ ενδελεχή έρευνα.
Σίγουρα ανοίγει μερικά μάτια στο Τρίτο Ράιχ από μια εντελώς νέα οπτική

ΠΗΓΗ

http://mannilugemisblogi.blogspot.com/search?q=norman+ohler

http://urbanspeleology.blogspot.com/

*Mε την" θαυματουργή" συνδρομή της αυτόματης μετάφρασης της Google, ωστόσο επι την ευκαιρία αν και λίγο άσχετο, από αυτό και μόνον το αποτέλεσμα μπορούμε να προϊδεασθούμε για τις ασύλληπτες εφαρμογές που αναμένονται από τον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως