10 Ιανουαρίου 2016

Άγγελος Βεργίκιος. Κρήτες λόγιοι (16ος αιών)

Ο Άγγελος Βεργίκιος ήταν Έλληνας λόγιος του 16ου αιώνα.
Γεννήθηκε στην Κρήτη. Επί της βασιλείας του Φραγκίσκου Α' εγκαταστάθηκε στη Γαλλία ζώντας από την αντιγραφή κωδίκων.
Ήταν υπέροχος καλλιγράφος και η γραφή του θαυμάστηκε από όλους τους τότε λογίους. Απέκτησε φήμη σε όλη την Ευρώπη και θεωρήθηκε στο είδος αυτό ο άριστος μεταξύ των συγχρόνων του. Ο περίφημος Άγγλος καλλιγράφος Ερρίκος Στέφενς συγκαταριθμείται μεταξύ των μαθητών του Βεργικίου, του οποίου το όνομα έγινε συνώνυμο καλλιτεχνικής τελειότητας.
Ο βασιλιάς Φραγκίσκος τον διόρισε επιθεωρητή της συλλογής ελληνικών βιβλίων και τον πλήρωνε αδρά. Ο Βεργίκιος δεν ήταν απλά άριστος καλλιγράφος, αλλά και κορυφαίος φιλόλογος. Αντέγραψε χειρόγραφα που είχαν σχεδόν καταστραφεί από τον χρόνο και από την κακή χρήση, εμπλούτισε την συλλογή με νέα, και ενέπνευσε στον Φραγκίσκο τον ευγενή ζήλο της τύπωσης και έκδοσης πολλών των χειρογράφων αυτών. Στον Βεργίκιο οφείλεται η πρώτη διάδοση ελληνικών, λατινικών και εβραϊκών βιβλίων στη Γαλλία, καθώς και η χάραξη των πρώτων τυπογραφικών στοιχείων.
Συγγράμματα
* Αξιόλογα καλλιγραφήματα του Βεργικίου που έγραψε το 1535 ως το 1566 κοσμούν τις βιβλιοθήκες της Γαλλίας, Ιταλίας, και άλλων τόπων.
* Μετέφρασε στα λατινικά το «Περί ποταμών και ορών επωνυμίας» του Πλουτάρχου.
Πηγές
ΚωνσταντίνοςΣάθας, επιμ. (1868). Νεοελληνική Φιλολογία: Βιογραφία των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821). Αθήνα: Τυπογραφείο των τέκνων Ανδρέου Κορομηλά. http://www.archive.org/details/neoellnikphilol01sathgoog.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως