Λεοπόλδος Α΄ Βασιλιάς του Βελγίου - Ο πρώτος υποψήφιος βασιλιάς της Ελλάδας (1830)
Leopold Georg Christian Friedrich von Saxe-Koburg- Gotha (1790 -1865) |
Γερμανός πρίγκιπας, νεότερος γιος του Φραγκίσκου, πρίγκιπα του Σαξ-Κόμπουργκ και της κόμησας Αυγούσας Reuss-Ebersdorf, o οποίος σε ηλικία 5 ετών πήρε το βαθμό του συνταγματάρχη και 12 ετών ονομάστηκε υποστράτηγος. Αρνήθηκε να ενταχθεί στον ναπολεόντειο στρατό και κατατάχθηκε στον τσαρικό στρατό με τον οποίο διακρίθηκε στις συγκρούσεις εναντίον του Ναπολέοντα. Το 1815, σε ηλικία 25 ετών έγινε αντιστράτηγος του ρωσικού στρατού. Το 1815 παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Καρλότα της Ουαλίας, κόρη του αντιβασιλέα και μετέπειτα βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Δ' και έγινε δεύτερος στη σειρά διεκδίκησης του αγγλικού θρόνου. Στις 26 Ιουνίου 1831 ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα και ανέβηκε στο βελγικό θρόνο, αφού προηγουμένως αρνήθηκε ανάλογη πρόταση για τον ελληνικό θρόνο Ο Λεοπόλδος μερικούς μήνες αργότερα αρνήθηκε το θρόνο, διαφωνώντας και για την εξαίρεση της Κρήτης από το νέο ελληνικό κράτος. Στη θέση του ορίστηκε ο Όθωνας.
3 Φεβρουαρίου 1830 Λονδίνο.
Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι, για να περιορίσουν την αυξημένη επιρροή της Ρωσίας στους Έλληνες Πρότειναν την ανεξαρτησία της Ελλάδας Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου Διακηρύχθηκε η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας. Η ελληνική επικράτεια θα περιλάμβανε τα εδάφη που βρίσκονταν νότια της γραμμής που ενώνει τους ποταμούς Αχελώο και Σπερχειό (συνοριακή γραμμή Αχελώου-Σπερχειού). Η ρύθμιση αυτή άφηνε έξω από την ελληνική επικράτεια σημαντικό τμήμα της δυτικής Στερεάς Ελλάδας το οποίο βρισκόταν υπό ελληνικό έλεγχο και κατοικούνταν από ελληνικούς πληθυσμούς. Αυτό έγινε για δύο, κυρίως, λόγους: αφενός για να πειστεί η Οθωμανική αυτοκρατορία να αποδεχτεί την ελληνική ανεξαρτησία και αφετέρου γιατί η Μεγάλη Βρετανία δεν επιθυμούσε το νέο ελληνικό κράτος να έχει άμεση γεωγραφική επαφή με τα αγγλοκρατούμενα, τότε, Επτάνησα.
Λαμία Μεσολόγγι Εύβοια Σποράδες Κυκλάδες Πελοπόννησος Στερεά Ελλάδα.
Η Κρήτη παραχωρήθηκε από τους Τούρκους, στους Αιγύπτιους, ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που τους είχαν προσφέρει
Η Aγγλία, η Γαλλία και η Pωσία συμφώνησαν στην αναγόρευση του Λεοπόλδου του Σαξ Kόμπουργκ ως πρώτου ηγεμόνα του ελληνικού κράτους (Ο Λεοπόλδος αρνήθηκε τη θέση) Ο Λεοπόλδος Α΄ (πλήρες όνομα: Λεοπόλδος Γεώργιος Χριστιανός Φρειδερίκος, γερμανικά: Leopold Georg Christian Friedrich,16 Δεκεμβρίου 1790 - 10 Δεκεμβρίου 1865), γιος του δούκα του Saxe-Coburg- Saalfeld, Φραγκίσκου, ήταν ο πρώτος βασιλιάς του Βελγίου και ιδρυτής της δυναστείας Σαξωνίας Κοβούργου Γκόθα (Saxe- Coburg-Gotha) της χώρας αυτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μην πυροβολείτε ασκόπως