21 Ιανουαρίου 2024

«Έξοδος από τη φτώχεια»

 «Έξοδος από τη φτώχεια»- Καραβάνι μεταναστών οδεύει από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ.

Απορροφημένοι μέσα στα δικά μας φοβικά σύνδρομα ''επικαιρότητας'' κι απομονωμένοι στο
διαρκώς επαπειλούμενο γκλαμουράτο περιβάλλων της τρωτής ασφάλειας μας, ασχολούμενοι αποκλειστικά με το να αναλωνόμαστε από την κατανάλωση της εύθραυστης υλιστικής ευημερίας, (κάτι που φυσικά θεωρούμαι ως αποκλειστικό μας προνόμιο). Ενώ σχεδόν δεν μας πολύ απασχολεί για τα όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο, ούτε καν διανοούμαστε για τα εκατομμύρια των εξαθλιωμένων που στενάζουν υπό αβίωτες συνθήκες.
Βλέποντας όμως αυτές τις άβολες εικόνες εξαθλίωσης για τους απόκληρους των ''νότιων προαστίων'', δίχως να έχουν υποστεί προς το παρών ακόμα κανέναν εξωραϊσμό, και καμία εξιδανίκευση, ανάλογο με το αντίστοιχο, παρόμοιων επαναστατικών συμβόλων, που αποτελούν πια θρυλικές περγαμηνές για πάρα πολλές κεντρικές, επαναστατικές, επιτροπές, κοινωνικών αγώνων, που εξακολουθούν να μάχονται συστηματικά ενάντια στο σύστημα !

Αν κι έως τώρα δεν υπάρχει ακόμα κανένα ίχνος έστω για δικαιολογεί την παραμικρή υπόνοια τέτοιας πιθανότητας, είμαι πεπεισμένος ότι ο νέος κόσμος σύντομα μάλλον, θα τους ανήκει. Βλέποντας αυτές τις εικόνες με τα αναρίθμητα ανθρωπινά ποτάμια να συρρέουν μεταξύ των ηπείρων, φαντάζομαι ότι προοιωνίζουν μια δυναμική ικανή να αλλάξει τον ρου τις ιστορίας.

Πηγή Φώτο
https://www.lifo.gr/now/world/exodos-apo-ti-ftoheia-karabani-hiliadon-metanaston-sto-mexiko-perpata-pros-tis-ipa

Τζουζέπε Πελλίτσα ντα Βολπέντο (Giuseppe Pellizza da Volpedo, 1868 –1907) Quarto Stato («Η τέταρτη τάξη») (1901)

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%AD%CF%80%CE%B5_%CE%A0%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως