30 Ιουλίου 2022

Άγονοι αγώνες

Κάποιοι αγώνες όπως αυτός που δίνουν οι κάτοικοι της Σητείας συνεχίζονται ακόμη δυναμικά , παρότι οι συσχετισμοί είναι τελείως άνιση, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος έχουν επιτυχή έκβαση.
Αναπάντεχα αισιόδοξη είδηση, σε μια διαταραγμένη εποχή που τα περισσότερα από τα κοινωνικά ζητήματα έχουν υποχωρήσει μοιραία σε δεύτερη μοίρα, υπό το βάρος των δυσμενών κοινωνικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγο των αλλεπάλληλων δυσυπέρβλητων κρίσεων που μας μαστίζουν.

Οι πάλε ποτέ Θεάρεστοι ''λαϊκοί'' αγώνες που έως πρότινος συντάραζαν τις πλατείες των ελληνικών πόλεων, μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δυσοίωνες γεωπολιτικές εξελίξεις υποχώρησαν, περιχαρακώθηκαν και εν τέλει λούφαξαν, συντριμμένοι από φαινόμενα γενικής απογοήτευσης, ολικής παραίτησης, κοινωνικής αποδόμησης… της φτωχοποιημένης αλλά πάντα αναιδέστατης κάστας της μεσαίας τάξης.
‘Όσο για τα λαμπρά ιδανικά και τα ιδεατά οράματα που ενέπνεαν τα αυτοαναφλεγόμενα κινήματα βάσης στους δρόμους, που κάποτε δονούνταν από συνθήματα μαχόμενων αγωνιστών, ενάντια στην ολοκληρωτική ισοπέδωση που προκαλεί η ανεξέλεγκτη κούρσα προς στην παγκοσμιοποίηση.
Σύμπασα έσβησαν, συμπαρασυρόμενα αύτανδρα, από την ορθολογική προσέγγιση της αναβιωμένης κάστας των νεοταξιτών* αρίστων.
Υποπτεύομαι, ότι η παρούσα κοινωνική συνθήκη θα ισχύει τουλάχιστον για όσο καιρό κάνει να λαμβάνονται τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποικίλα επιδόματα, σχετικός ακαταφρόνητα, παρότι παρεχομένων από την πλέον μισητή αντίπαλη πτέρυγα του νεοφιλελευθερισμού.

- Ο δε άλλος περισσότερο ''γραφικός'' ακόμα κι από εμένα, τον άκουγα παρακολουθώντας την παρέμβαση του σε ζωντανή ραδιοφωνική συνέντευξη κάποιου δημάρχου, να αναρωτιέται ''αφελέστατα '' απευθυνόμενος στον τοπικό άρχοντα, τι άραγε συμβαίνει με τις πηγές και τις παραδοσιακές βρύσες στις πλατείες των χωριών της κρητικής ενδοχώρας και δεν τρέχουν πια στάλα νερό;.
Αφού άκουσε (ακούσαμε ) μερικές ευφραδείς μεγαλόστομες δικαιολογίες περί κλιματικής αλλαγής που τσαμπούνησε ο δήμαρχος, σωστό ''σαΐνι'', ο δημοσιογράφος έκλεισε χαριεντιζόμενος την συνδιάλεξη .
Αυτό ήταν…
Απλοϊκή μικρολεπτομέρεια ακούγεται εκ πρώτης το όλο θέμα, «την ώρα που ο κόσμος καίγεται...» αλλά μόνο έτσι δεν είναι.
Που να υποψιαστείς κι εσύ βρε ''αδελφέ'' ότι επειδή ειδικά το νερό είναι φυσικό, κοινό αγαθό απολυτός αναγκαίο και ως φυσικό, αλλά και ως αγαθό, δεν επιτρέπεται πλέον να υπάρχει ελεύθερα διαθέσιμο.
Επιπλέον, καλά καλά σήμερα ούτε καν η κοινωνία ούτε η κοινότητα που θα το διεκδικήσει δεν λειτουργεί, ιδίως στην συνεργατική μορφή που συνετέλεσαν στον οραματισμό, στην κατασκευή, και φυσικά στην χρήση αυτών των νεώτερων κοινοτικών μνημείων.
Όλοι οι πόροι της φύσης, σύμφωνα με την τρέχουσα διαχειριστική αντίληψη, συμπεριλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς, έχουν κοστολογηθεί και έχουν χρεωθεί. Από εκεί και πέρα το κόστος και το είδος της χρήσης τους καθορίζεται από αυτόν που το διαχειρίζεται είτε είναι το κράτος είτε ο δήμος είτε ιδιώτης εργολάβος.
Άσε που ο δήμαρχος δεν ανάφερε ότι όποια πυγή, όποιο ρέμα, οποιοσδήποτε υδάτινος πόρος , έχει απαλλοτριωθεί για τις ανάγκες των δήμων. Δεν ανέφερε ότι οι περισσότερες δημόσιες κοινοτικές βρύσες έχουν στερέψει λόγο της εκτροπής του νερού που τις τροφοδοτούσε από την φυσική του ροή, μετά από κάποια συνήθως ημιπαράνομη η στην καλύτερη περίπτωση ημινόμιμη δημοτική παρέμβαση. Δεν ανέφερε ότι το ίδιο ισχύει εν μέρει και για τις πηγές, οι οποίες επιβαρύνονται πολύ περισσότερο λόγο της υπεράντλησης από ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις.
Δεν ανέφερε ότι τα ελάχιστα τρεχούμενα ποταμάκια ιδίως το καλοκαίρι στην Κρήτη είναι μόνιμες εστίες μόλυνσης , γιατί απροβλημάτιστα έχουν μετατραπεί στην κύρια απόληξη των λυμάτων όλων των μονίμως προβληματικών βιολογικών και όχι μόνον, κάθε χωριού, αλλά και όποιας κοντινής τους βιοτεχνικής εγκατάστασης. 
Και τέλος τέλος (αυτό δεν θα μπορούσε να το πει γιατί δεν θα ήταν δήμαρχος) ακόμα κι αν κάποιες πηγές οι κοινοτικές βρύσες παρείχαν ακόμα απρόσκοπτα το πολύτιμο δροσερό νεράκι τους, όλο και κάποιος πονηρός περίοικος θα τις είχε εκτρέψει ώστε να ποτίζει τζάμπα το χωραφάκι του.
Αυτά είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, όσοι τα μελετούν γνωρίζουν εκ βάθους το ζήτημα, το άλλο ζήτημα όμως είναι ότι ακριβώς για να κάνουν όλα αυτά, αμείβονται.
 

*Σύμφωνα πάντα με το ιδεολογικό μου κομφούζιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως