13 Αυγούστου 2021

Η ιστορική νησίδα της Σούδας. (Λεπτομέρειες)

Σε εκτάκτως προκύψασα διαδικτυακή αναζήτηση, ύστερα από παρακίνηση ενός εύστοχου σχόλιου αναγνώστη, για την αποσαφήνιση σχετικά με επιγραφή στο φρούριο Φιρκά, που αναφέρεται σε ανάρτηση μου με τίτλο ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝ ΚΡΗΤΗ 1669-1913 ΗΤΟΙ 267 ΕΤΗ, 7 ΜΗΝΕΣ, 7 ΗΜΕΡΑΙ, ΕΤΗ ΑΓΩΝΙΑΣ. Διαπίστωσα ότι υπέπεσα σε μια ιστορική παρανόηση, λεπτομέρεια μεν ανακρίβεια δε, η οποία ως δημοφιλή καθώς φαίνεται, αναπαράγεται συχνά. Προς επανόρθωσης της ιστορικής αλήθειας, προτείνω το ακόλουθο άρθρο από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα με τίτλο:

Η ιστορική νησίδα της Σούδας.

Τους πρώτους μήνες του 1913 συνέβησαν τρία σημαντικά περιστατικά στη νησίδα της Σούδας, τα οποία οι περισσότεροι, όπως και εγώ, αγνοούν στις λεπτομέρειες.
Εκτός αυτού έχουν διαστρεβλωθεί και έχουν γραφεί πολλές ανακρίβειες σε βιβλία, περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα και οι οποίες αναπαράγονται από τους νεότερους “ιστορικούς”.
Ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν πλήρη και σαφή εικόνα των περιστατικών αυτών.Το σημείωμα τούτο σκοπεί στην περιγραφή των περιστατικών αυτών κατά τρόπο σύντομο και σαφή. Το πρώτο περιστατικό συνέβη την 1η Φεβρουαρίου, το 2° στις 23 Απριλίου και το 3° την 1η Μαΐου 1913…

(κλικ στην εικόνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως