27 Μαρτίου 2016

Λίμνη Διγενή το μνήμα.Γέργερη.

ΛΙΜΝΗ ΔΙΓΕΝΗ ΚΑΙ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΓΕΡΓΕΡΗΣ
Ο οικισμός της Γέργερης που αποτελεί και την έδρα του Δήμου Ρούβα βρίσκεται 39 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και η σύνδεση του γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Ηρακλείου – Αγίας Βαρβάρας – Γέργερης. Η λιμνοδεξαμενή και η φυσική μικρή εποχιακή λίμνη βρίσκονται ένα χιλιόμετρο πριν τον οικισμό και υπάρχει σχετική πινακίδα.
Ο Δήμος του Ρούβα βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη. Ο οικισμός της Γέργερης που αποτελεί και την έδρα του Δήμου έχει κηρυχθεί από την εφορία νεότερων μνημείων παραδοσιακός οικισμός. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές εκκλησίες με σημαντικότερες την Παναγιά την Κερά ή Χανουτιά με σπουδαίες βυζαντινές τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1443 και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με μαρμάρινα μέλη αρχαίου ναού. Το δάσος του Ρούβα στα βόρεια αποτελεί συνέχεια του δάσους του Ζαρού και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρινοδάση στην Ελλάδα, ενώ στην έκταση του συναντάμε πολλά σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Η ευρύτερη περιοχή του δάσους περιλαμβάνεται στη ζώνη Natura 2000 και παράλληλα είναι κηρυγμένη σαν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η ‘‘λίμνη στου Διγενή το μνήμα’’ και η λιμνοδεξαμενή της Γέργερης βρίσκονται σε ένα λόφο με εξαιρετική θέα.
ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ: Η θέση προσελκύει πολλά μεταναστευτικά αρπακτικά πουλιά. Επίσης είναι ιδανική για την παρατήρηση των μεγάλων αρπακτικών του όρους Ίδη (Ψηλορείτη). Μεταξύ των ειδών: Γυπαετός, όρνιο, χρυσαετός, πετρίτης, βραχοκιρκίνεζο, γερακίνα, βαλτόκιρκος, σταχτοτσικνιάς, νυχτοκόρακας, νερόκοτα. Από τα φωλιάζοντα: ασπροκώλα, φανέτο, τσιφτάς.
ΛΟΙΠΗ ΠΑΝΙΔΑ: Καλή παρουσία της νεροχελώνας (Mauremys rivulata). Επίσης απαντάται ο κρητικός βάτραχος (Rana cretensis), ο δενδροβάτραχος (Hyla arborea), ο φρύνος (Bufo viridis), και το νερόφιδο (Natrix tessellata). Άλλα είδη στη γύρω περιοχή: σπιτικό σαμιαμίθι (Hemidactylus turcicus), τρανόσαυρα (Lacerta trillineata), λιακόνι (Chalcides occelatus), δεντρογαλιά (Coluber gemonensis), όχεντρα (Elaphe situla), όφις (Telescopus fallax), άρκαλος (Meles meles), καλλιγιαννού (Mustela nivalis), ζουρίδα (Martes foina), σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor), μυγαλή (Crocidura suaveolens), νανομυγαλή (Suncus etruscus), λαγός (Lepus europaeus).
ΧΛΩΡΙΔΑ: Η Λιμνοδεξαμενή στην περιοχή της Γέργερης δεν έχει αναπτύξει καμία μορφή υδρόβιας βλάστησης αλλά μόνο μερικά ανθρωπόχωρα κυρίως είδη εμφανίζονται στα πρανή. Στην γειτνιάζουσα περιοχή της «Βρωμολίμνης» που χρησιμοποιείται και σαν υπερχειλιστής, η βλάστηση αποτελείται κυρίως από φρύγανα, (ανάμεσα στα οποία φυτρώνουν πολλές ορχιδέες και πολλά ενδημικά της Κρήτης) και λίγα δενδρώδη είδη, όπως αγριοαμυγδαλιές και αγριελιές.

ΕΠΟΧΗ: Άνοιξη και φθινόπωρο προτιμούνται για παρατήρηση πουλιών αν και ευκαιρίες προσφέρονται όλο το χρόνο.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως