Όμως τόσο βόρεια όσο και νότια υπάρχουν εποχιακά τέλματα που αποτελούν σημαντικότατα σημεία διατροφής των μεταναστευτικών υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών ενώ οι αμμόλοφοι και οι παράκτιες ζώνες προσελκύουν πλήθος χερσόβιων ειδών πανίδας και χλωρίδας. Στα βόρεια ξεχωρίζει το έλος της Καταλυκής κοντά τον Κόκκινο Πύργο (οδική πρόσβαση και από το Τυμπάκι) και στα νότια δύο μεγάλα εποχιακά έλη, καλαμιώνες και αμμοθίνες από την εκβολή του ποταμού ως τα όρια του οικισμού Καλαμάκι (πρόσβαση από το χωματόδρομο στα δεξιά του δρόμου Τυμπάκι-Καλαμάκι).Το δέλτα του Γεροπόταμου με τις εποχιακές του λίμνες και τα εκτεταμένα υγρολίβαδα και καλαμιώνες κάποτε αποτελούσε το μεγαλύτερο υγροτοπικό σύστημα της Κρήτης. Σήμερα υπάρχει σοβαρή μείωση των υγροτοπικών εκτάσεων και γενικότερη υποβάθμιση αλλά εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος χώρος στη νότια Κρήτη για τα μεταναστευτικά πουλιά. Ο χώρος στάθμευσης στη Φαιστό είναι ένα καλό σημείο παρατήρησης για αρπακτικά πουλιά, μεταναστευτικά, διαχειμάζοντα και επιδημητικά και οι λόφοι κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο στα αριστερά καλύπτεται από χαμηλή θαμνώδη βλάστηση για τσιροβάκους και φυλλοσκόπους και πεύκα για σπίζες. Στα ανατολικά βρίσκεται μια περιοχή με ελεύθερα χωράφια και μικρές εποχιακές λιμνούλες. Οι λόφοι της Φαιστού είναι καλοί για ορχιδέες. Από το χώρο στάθμευσης το μονοπάτι που κάθε του πλευρά είναι γεμάτη από ορχιδέες οδηγεί στους πορτοκαλεώνες και στον Γεροπόταμο. Στην κοίτη μπορείτε να ακολουθήσετε μονοπάτια κατά μήκος της ανατολικής όχθης προς την θάλασσα. Η περιοχή γίνεται από ένα σημείο και μετά στρατιωτική ζώνη.
ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ: Ο κατάλογος των ειδών ξεπερνά τα 230 είδη. Μεταξύ αυτών που φωλιάζουν: γερακίνα, τρυγόνι, σακουλοπαπαδίτσα, κιστικόλη, κατσουλιέρης, νερόκοτα, ποταμοσφυριχτής, σουσουράδα, ψευταηδόνι. Στα διαχειμάζοντα: καλαμοτσίχλονο, τσιφτάς, γελαδάρης, σταυραετός, φιδαετός, στιχταετός, αετογερακίνα, τσιχλογέρακο, κιρκίρι, μελανόγλαρος, νανόγλαρος, σταρήθρα, σταχτοτσικνιάς, κορμοράνος, αλκυόνη. Μεταξύ των διαβατικών και των ειδών που φωλιάζουν σε άλλα σημεία της Κρήτης: κρυπτοτσικνιάς, λευκοτσικνιάς, λιβαδόκιρκος, στεπόκιρκος, σφηκιάρης, χρυσαετός, όρνιο, μαυροπετρίτης, πρασινοσκέλης, ασπροκόλλα, αηδόνι, σκαρθάκι, ακτίτης, λασπότρυγκας, βαλτότρυγκας, νανοσκαλίδρα, μαχητής, διπλομπεκάτσινο, βουνοσταχτάρα, συκοφάγος, νεροχελίδονο, μελισσοφάγος, μαυροκιρκίνεζο.
ΛΟΙΠΗ ΠΑΝΙΔΑ: Μεγάλοι αριθμοί της νεροχελώνας (Mauremis rivulata), και των τριών αμφιβίων της Κρήτης: κρητικός βάτραχος (Rana cretensis), ο δενδροβάτραχος (Hyla arborea), ο φρύνος (Bufo viridis). Από τα υπόλοιπα είδη σπονδυλωτών ξεχωρίζει η θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta) που αναπαράγεται στην παραλία και τα: νερόφιδο (Natrix tessellata), τρανόσαυρα (Lacerta trillineata), λιακόνι (Chalcides occelatus), δεντρογαλιά (Coluber gemonensis), όχεντρα (Elaphe situla), άρκαλος (Meles meles), καλλιγιαννού (Mustela nivalis), ζουρίδα (Martes foina), σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor), μυγαλή (Crocidura suaveolens), ), νανομυγαλή (Suncusetruscus), λαγός (Lepus europaeus), δασοποντικός (Apodemus sylvaticus), καθώς και η εισαγμένη κρασπεδοχελώνα (Testudo marginata)
ΧΛΩΡΙΔΑ: Στο χώρο γύρω από το ανάκτορο της Φαιστού υπάρχουν φυτεμένα πεύκα (Pinus brutia) και αμυγδαλιές (Prunus webbii), ενώ ανάμεσά τους αυτοφύονται πολλά φρύγανα χαμηλών υψομέτρων όπως Φασκομηλιές (Salvia fruticosa), Θρύμπα (Satureja thymbra) και πολλά αγρωστώδη και ετήσια είδη ανθρωπόφιλης βλάστησης λόγω της γειτνίασης των ανακτόρων με καλλιεργούμενες περιοχές. Η χλωρίδα των παραποτάμιων περιοχώνς και η υδρόβια δεν έχει μελετηθεί επαρκώς αλλά δείχνει μεγάλη ποικιλομορφία.
ΕΠΟΧΗ: Όλες οι εποχές έχουν να προσφέρουν αλλά κυρίως Μάρτιος-Απρίλιος και Οκτώβριος-Δεκέμβριος.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μην πυροβολείτε ασκόπως