31 Αυγούστου 2015

Εμιράτο του Χάνδακα ( Iqritish or Iqritiya )


Εμιράτο της Κρήτης (στα αραβικά Iqritish or Iqritiya )
Η περίοδος της Αραβοκρατίας είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της Κρήτης σε ότι αφορά τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, κυρίως λόγω του συσσωρευμένου μίσους των Βυζαντινών προς κάθε τι Αραβικό και της μεγάλης και συστηματικής καταστροφής που προκάλεσαν σε οτιδήποτε θύμιζε την Αραβική περίοδο, μετά την ανακατάληψη της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά, το 961.
Iqritish or Iqritiya
Η Κρήτη βρίσκεται σε μια πολύ στρατηγική θέση στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που έκανε το νησί πολύτιμο ήταν το γεγονός ότι σφραγίζει το Αιγαίο από την νότια είσοδο του , προστατεύει τις ναυτικές εμπορικές διαδρομές από ανατολικά προς τα δυτικά και μπορεί να αποτελέσει βάση για την εισβολή οποιούδηποτε θα ήθελε να εισβάλει παντού στις κεντρικές ή ανατολικές παράκτιες περιοχές της Μεσογείου. Οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν πόσο επικίνδυνη μπορούσε να είναι μια εχθρική κατοχή του νησιού, όταν είχαν να αντιμετωπίσουν τους πειρατές την εποχή του Καίσαρα. Αργότερα, όταν η "Pax Romana" έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της, η Μεσόγειος Θάλασσα ήταν μάλλον μια "καθαρή" περιοχή με ελάχιστη ή καθόλου πειρατεία για αιώνες. Η πρώιμη αραβική επέκταση ήρθε για να αλλάξει την ειρηνική ζωή στη θάλασσα και τα νησιά της και ανάγκασε την ΡωμαϊκήΑυτοκρατορία για να δημιουργήσει ένα τεράστιο στόλο για να το φυλάει. Η Κρήτη-με ένα παράδοξο τρόπο-έμεινε σχεδόν αφύλακτη γιατί οι αυτοκράτορες πίστευαν ότι η μεγάλη απόσταση, που η Κρήτη είχε από την Αίγυπτο και τη βόρεια Αφρική, ήταν την καλύτερη άμυνα για το νησί, παρά το γεγονός ότι το νησί είχε υποστεί αρκετές άλλες επιδρομές από τους Άραβες, ακόμη και από το 654 Μ.Χ.. Ο Άγιος Ανδρέας της Κρήτης, Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης 712 - 740 έγραψε σχετικά: "Οι πιο ασεβείς αλλά και γνώστες πολύ καλά του ναυτικού πολέμου, όλων των μουσουλμάνων σάρωσαν τη θάλασσα, θέτοντας τον εαυτό τους ενάντια στο νησί της Κρήτης με πολλά πλοία, και φόβος και τρόμος κατείχε το γηγενή πληθυσμό εκείνων των απομακρυσμένων νησιών ... "(Θεοχάρης Δετοράκης, Ιστορία της Κρήτης, trans. JC Davis, Ηράκλειο 1994, σελ. 133).
Οι Άραβες στην Κρήτη
Οι Ρωμαίοι συνειδητοποίησαν για άλλη μια φορά το λάθος τους όταν ο Αμπού Ομάρ Χαφς (Abu Omar Haffs) αποβιβάστηκε στο νησί το 824 μΧ φέρνοντας τους πιστούς υπηκόους του από την Ισπανία που τον ακολούθησαν μετά από αποτυχημένη εξέγερση του στην Ανδαλουσία το 813 μΧ..
Ο Εμίρης Al Chacam τους εξόρισε από την Ισπανία μετά απο αυτη τους την εξέγερση . Η Κρήτη δεν ήταν ούτε πρώτη επιλογή του, ούτε πρώτη προσπάθεια του να βρει μια νέα γη και να καθιερώσει ένα Εμιράτο δικό του. Οι εξόριστοι από την Ανδαλουσία πήγαν στο Fez και μέσα σε λίγα χρόνια δημιούργησαν ένα νέοεμπορικό κέντρο που έγινε γνωστό για τον πλούτο του και τους υπέροχους κήπους του, αλλά σύντομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη.
Η Αλεξάνδρεια ήταν ο δεύτερος στόχος του το 818 μΧ., αλλά αμέσως μετά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη και βρέθηκε σε εξορία για τρίτη φορά.

Χρονικό του Σκυλίτση . Ο Αραβικός στολος επιτίθεται στη Κρήτη.
Οι Άραβες γνώριζαν την Κρήτη ως σταυροδρόμι του εμπορίου, πολύτιμο για αυτούς μετά την προσωρινή ειρήνη μεταξύ αυτών και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ο Abu Omar Haffs οδήγησε τους οπαδούς του στο αφύλακτο νησί και αποβιβάστηκε στην βόρεια ακτή. Με ένα μικρό στόλο Αραβικών πλοίων (40 πλοία σύμφωνα με τον Σκυλίτση), έφτασε στο νησί αλλά δεν βρήκε πλοία απέναντι του, επειδή ο Ρωμαϊκός στόλος είχε καταστραφεί μετά από την εξέγερση του Θωμά του Σλάβου 821-823 μΧ. Σύμφωνα με τους Αραβικούς μύθους o Αμπού Ομάρ Χάφς έβαλε στα πλοία του φωτιά, μετά την αποβίβασή του, για να αναγκάσει τους στρατιώτες του να
αγωνιστούν με φανατισμό και με απελπισία ενάντια στους λίγους στρατιώτες που υπερασπίστηκαν το νησί και κατά του μεγάλου τοπικού πληθυσμού.

Χρονικό του Σκυλίτση. Η καταστροφή του στόλου του μετά την απόβαση στην Κρήτη.
Ο Abu Omar Haffs οδήγησε τους ανθρώπους του κατ 'ευθείαν στην πρωτεύουσα του νησιού Γόρτυνα και κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ένα έτος αργότερα. Οι Άραβες συνέχισαν την κατάκτηση του νησιού για περισσότερα από 15 χρόνια. Αργότερα συνειδητοποίησαν ότι η Γόρτυνα-που ήταν στο κέντρο του νησιού-δεν ταιριάζει ως εμπορική θέση και δημιούργησαν νέα πρωτεύουσα στις βόρειες ακτές της Κρήτης. Έχτισαν ένα τεράστιο τείχος για να προστατέψει τη νέα τους πόλη από τούβλα και το συμπλήρωσαν με μεγάλη τάφρο. Λόγω αυτής της τάφρου που ονόμασαν το νέο φρούριο / πόλη τους Ravdh al Khantak ( ربض الخندق στα αραβικά, Χάνδακας στη μεσαιωνική ελληνική γλώσσα), που είναι η σύγχρονη πόλη του Ηρακλείου. Ο λόγος πίσω από την κατασκευή της εν λόγω μαζικής αμυντικής δομής ήταν το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των οικισμών του νησιού ήταν ακόμη υπό τον έλεγχο των τοπικών ρωμαίων αρχόντων που κάθε χρόνο μετά το χειμώνα προσπαθούσαν να απελευθερώσουν το νησί τους. Ο Abu Omar Haffs προσπάθησε να καταλάβει με τη βία όλους αυτούς τους οικισμούς, αλλά οι οπαδοί του ήταν πολύ λίγοι για μια τέτοια προσπάθεια. Το μόνο που κατάφερε ήταν να κατακτήσει τις μεγαλύτερες και πιο πλούσιες πόλεις του νησιού και να τρομοκρατεί τους ντόπιους με τη δουλεία. 

Χρονικό του Σκυλίτση. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας Μοναχός επέδειξε  στους Άραβες την οχυρή θέση του Χάνδακα και τους προέτρεψε να στήσουν εκεί τη βάση τους
Το εμπόριο σκλάβων ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος για τους Άραβες της Κρήτης, αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα μετά από τις πολλές επιτυχείς επιδρομές τους κατά των πλησιέστερων νησιών του Αιγαίου ή ακόμη και από επιδρομές σε μεγάλες αποστάσεις, όπως η επιδρομή στη Θεσσαλονίκη (904 μΧ).
Οι Άραβες της Κρήτης επέκτειναν τις επιδρομές τους στη Δυτική Ελλάδα και τις Δαλματικές ακτές και προσπάθησαν να εισβάλουν και στη θάλασσα του Μαρμαρά, ανεπιτυχώς, με σκοπό να επιτεθούν στη Προκόνησο.Ο Ρωμαίος ναύαρχος Ορηφάς τους νίκησε και ξεκίνησε μια ναυτική εκστρατεία για να ανακτήσει τα νησιά του Αιγαίου και ότι οι Άραβες πήραν τα χρόνια πριν. Η δουλεία και το εμπόριο μαζί με την ώθηση στην αγροτική παραγωγή, έκανε το εμιράτο πολύ πλούσιο και ισχυρό και του έδωσε τη δυνατότητα να χτίσει ένα τεράστιο στόλο που σύντομα έγινε διάσημος στον μεσαιωνικό κόσμο. Οι Άραβες σύντομα συνειδητοποίησαν ότι η βία ήταν το χειρότερο εργαλείο για να κάνουν τους Κρητικούς να αλλάξουν την άποψή τους σχετικά με τους Άραβες και το Ισλάμ. Σκλάβοι σταμάτησαν να προέρχονται από τον Κρητικό πληθυσμό μετά από λίγα χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι Κρητικοί ήταν βασική πηγή γεωργικού εισοδήματος και μια πολύ αξιόπιστη πηγή για έμπειρους τοξότες και ναυτικούς. Οι Κρήτες ήταν πολύ δυσαρεστημένοι από τη ρωμαϊκή κυριαρχία όλα αυτά τα χρόνια, χάρη στους βαρείς φόρους που έπρεπε να πληρώνουν. Το γεγονός αυτό έγινε ένα χρήσιμο εργαλείο για τους Άραβες, προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την ανοχή του τοπικού πληθυσμού. Ο ισλαμικός νόμος εξαιρούσε όλους τους Μουσουλμάνους από τη φορολογία. Κάθε ένας που εξακολουθούσε να θέλει να λατρεύει τον Θεό του, θα μπορούσε να το κάνει για όσο διάστημα θα συνέχιζαν να πληρώνουν τους φόρους τους νέους αφέντες. Χιλιάδες Κρητικοί έγιναν μουσουλμάνοι για το λόγο αυτό σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά στα 133 χρόνια της αραβικής κατοχής εξακολουθούσαν να υπάρχουν σημεία αντίστασης, κυρίως στη νότια ακτή του νησιού και στις ορεινές περιοχές ]Πηγές: Ibn Istakhri,Ibn Abu Hawkal Mas'udi].

Χρονικό του Σκυλίτση. Άραβες στρατιώτες μπροστά στον Αρχηγό τους  Αμπου Χαφς Ομάρ  ή  Απόχαψη.
Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος σχετικά με το τι οι Άραβες ήταν σε εκείνους τους χρόνους. Μέχρι πρόσφατα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι Άραβες ήταν απλώς πειρατές και απολίτιστοι. Στην πραγματικότητα, ήταν η καρδιά της Ισλαμικής «μεσαίας» τάξης της Ανδαλουσίας. Ήταν έμποροι, στρατιώτες, ιδιοκτήτες γης, καθηγητές ή επιστήμονες. Οι εξόριστοι προσέλαβαν πολλούς άλλους μουσουλμάνους να επανδρώσουν τα πλοία τους ή να τους υπηρετούν ως στρατιώτες. Οι Άραβες είχαν μια πραγματική αγάπη για την τέχνη και την επιστήμη. Σύντομα η Κρήτη είχε, εκτός από ένα τεράστιο παζάρι σκλάβων, ένα μεγάλο αριθμό από μουσουλμάνους και χριστιανούς καλλιτέχνες και επιστήμονες να εργάζονται για το εμιράτο. Επίσης, έφεραν δικαστές από την Ισπανία. Συγγράμματα μελετητών και ποιητών μαζευτήκαν, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς της εποχής τους στη βιβλιοθήκη του Χάνδακα που ήταν μια από τις μεγαλύτερες στον αραβικό κόσμο. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των συγγραμμάτων καταστράφηκαν μέσα στο χρόνο και μόνο λίγα από αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο Abu Omar Haffs και οι εμίρηδες που ακολούθησαν τη βασιλεία του ήξερε ότι το πρώτο κύμα των Αράβων που ήρθαν μαζί τους ήταν πολύ μικρό για να επιβάλει μια σταθερή κατοχή του νησιού (τουλάχιστον στις περιοχές που ήθελαν) και έτσι έως ότου ένα μέρος του τοπικού πληθυσμού θα γινόταν φιλικό προς αυτούς, κάλεσε νέους Άραβες εποίκους από την βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο, την Ισπανία και από άλλα μέρη. Γρήγορα ο αραβικός πληθυσμός ανήλθε σε περίπου 40.000 ανθρώπους ή ακόμα και περισσότερο. Ένας άλλος μύθος ήταν ότι οι Χριστιανοί είχαν εκλείψει από τους Άραβες λόγο των διωγμών. Αυτό δεν είναι αλήθεια, όπως αναφέραμε νωρίτερα. Μέρος των τοπικών ιδιοκτητών γης εντάχθηκαν στην νέα κατάσταση και υπηρέτησε το εμιράτο ακριβώς όπως έκαναν για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Επίσης, πολλοί άνθρωποι εξισλαμίστηκαν στην προσπάθεια τους να ενταχτούν στο νέο καθεστώς. Το "Εμιράτο της Κρήτης" αναγνώρισε την εξουσία του Σουνιτικού χαλιφάτου της Βαγδάτης ως επικυρίαρχο , αλλά ήταν "de facto" πλήρως ανεξάρτητο. Το Εμιράτο είχε δικά του νομίσματα με αποσπάσματα από το Κοράνι από την μια πλευρά και τα ονόματα εμίρηδων από την άλλη. Σύμφωνα με τις επιγραφές αυτές αραβικά νομίσματα που χρονολογούνται από την περίοδο αυτή, δέκα άρχοντες που φέρουν τον τίτλο του Εμίρη "βασίλεψαν» όλο το νησί. Ο πρώτος ήταν ο Abu Hafs Omar ibn Suab I, ο οποίος πήρε το νησί και παρέμεινε στην εξουσία για 30 περίπου χρόνια, μέχρι το 855.Ο τελευταίος κυβερνήτης του νησιού ήταν Αμπντ αλ-Αζίζ Ιμπν Σουαμπ ,γνωστός στους Βυζαντινούς ως Κουρούπας, ο οποίος πιάστηκε αιχμάλωτος από τον Νικηφόρο Φωκά, μετά την πτώση του Χάνδακα.
Κατέλαβε  
Νομίσματα του Εμιράτου

http://www.numismaticodigital.com/noticia/7009/articulos-numismatica/el-emirato-andalusi-de-creta.html

(Κάντε κλίκ στην εικόνα)
Λίστα των Εμίριδων του Χάνδακα:
    Abu Hafs Umar I ibn Shuayb ibn Isa al-Ghaliz al-Iqritish (Απόχαψης στα ελληνικά χρονικά), 827/828 – 855
    Shuayb I ibn Umar (Σαϊπης ή Σαϊτ στα ελληνικά χρονικά), 855–880
    Abu Abdallah Umar II ibn Shuayb (Bαβδήλ στα ελληνικά χρονικά), 880–895
    Muhammad ibn Shuayb al-Zarkun (Zερκουνής στα ελληνικά χρονικά),895–910
    Yusuf ibn Umar II, 910–915
    Ali ibn Yusuf, 915–925
    Ahmad ibn Umar II, 925–940
    Shuayb II ibn Ahmad,940–943
    Ali ibn Ahmad, 943–949
    Abd al-Aziz ibn Shuayb II (Kουρουπάς στα ελληνικά χρονικά), ruled 949–961, ο τελευταίος Εμίρης
    Al-Numan ibn Abd al-Aziz (Aνεμάς στα ελληνικά χρονικά),υιός του τελευταίου Εμίρη, συνελήφθη και υπηρέτησε στον Ρωμαϊκό στρατό, "έπεσε" στη μάχη του Δορύστολου το 971.
Ρωμαιο-Αραβική συγκρουση στη Κρήτη.
Οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν αυτούς τους ανθρώπους Σαρακηνούς ακριβώς όπως όλους της αραβικής καταγωγής ανθρώπους ,αλλά και Mosarab χάρη στην ισπανική καταγωγή τους καθώς και γενικά τους μουσουλμάνους.Οι Άραβες μετά την εγκατάσταση τους στην Κρήτη προσπάθησαν να επεκτείνουν το κράτος τους μέσω επιδρομών ή ημι μόνιμων καταλήψεων άλλων νησιών και πόλεων.Επόμενοι στόχοι τους ήταν κυρίως τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και πολλές πόλεις της αυτοκρατορίας. Σύντομα κατέλαβαν το νησί της Νάξου καιτο έκαναν δεύτερη ναυτική βάση τους για τις επιδρομές τους. Πολιόρκησαν τις Πάτρα και Αμβρακία και κατέλαβαν για σύντομο χρονικό διάστημα τις Νικόπολη, Αίγινα, Πάρο, Κόρινθο, Μεθώνη ,Δημητριάδα, Σάμο και Λήμνο και επίσης επιτέθηκαν εναντίον της Μονεμβασιάς (τη πλησιέστερη ρωμαϊκή οχυρωμένη ναυτική βάση), αγιορείτικες μονές τη Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο!Πιο διάσημη επιδρομή τους ήταν εναντίον της Θεσσαλονίκης το 904μΧ.. Άραβες με 54 μεγάλα πλοία και υπό την ηγεσία του ναυάρχου ελληνικής καταγωγής Λέοντα του Τριπολίτη, που την υπερασπιζόταν ο πρωτοσπαθάριος Πετρωνάς .Η πρώτη και η δεύτερη επιθέσεις έγιναν ενάντια του συνόλου του τείχους και των πυλών και δεν είχαν καμία επίδραση, αλλά μετά την τρίτη ημέρα οι Σαρακηνοί επικεντρώθηκαν επί των τειχών της θάλασσας. Χρησιμοποίησαν τα πλοία τους για να τοποθετήσουν πύργους απέναντι από τα τείχη. Με αυτόν τον τρόπο οι επιτιθέμενοι ήταν υψηλότερα από ό, τι οι υπερασπιστές. Έτσι η πόλη έπεσε και Μετά από δέκα ημέρες λεηλασίας οι Σαρακηνοί εγκατέλειψαν την πόλη με 22000 σκλάβους.

Χρονικό του Σκυλίτση. Οι Σαρακηνοί λεηλατούν την Θεσσαλονίκη.

(Χρονικό του Σκυλίτσι). Απόσπασμα που αναφέρεται η Λεηλασία της Θεσσαλονίκης 
[Leo6.23] 
Τν δ Βουλγάρων τας φόδοις ωμαίους πιτριβόντων, ο ξ
γαρ μαθόντες τοτο στόλον ξαρτύσαντες κατ τν παραλίων τς
ρχς ωμαίων κπέμπουσιν, πιστήσαντες τ στόλ ναύαρχον Λέοντα
τν τταλέα, τν Χριστιανν ξομοσάμενον πίστιν, κν τ Τριπόλει
οκήσαντα, κξ ατς εληφότα τν προσηγορίαν. φθασε δ τν βασι-
λέα περ το Τριπολίτου γγελία κατ τ μπόριον το Βοαιτίου,
κεσε γενόμενον π τ νακαινίσαι τν μονν Χριστοφόρου πρωτο-
βεστιαρίου ατο. προσετίθεσαν δ' ο γγελιαφόροι, ς κατ' ατς
χει τν ρμν τς βασιλίδος. πέμπει ον βασιλες Εστάθιον τν
τηνικατα δρουγγάριον τν πλωΐμων μετ το στόλου, ς μ δυνη-
θες ντιτάξασθαι τ Τριπολίτ πεστράφη κενός. πόμενος δ τούτ
Τριπολίτης εσλθεν ες τ στεν το λλησπόντου, κα μέχρι το
Παρίου κατέλαβεν. περ τ βασιλε γγελθν ες μεγάλην νέβαλεν
θυμίαν κα ταραχήν. μερί γον τ πρωτοασηκρτις τν ναυτικν
γχειρίσας δύναμιν κατ το Τριπολίτου πέστειλεν, ς βυδον διελ-
θν κα τ Αγαον πέλαγος Στροβίλ προσορμίζει, ετα καταίρει πρς
μβρον. Σαμοθρκην δ διαβς κατέλαβε τος πολεμίους ναυλοχοντας
ν Θάσ. πλν πλήθει τε κα προθυμί περέχοντας ατος δών, οδ
πλησιάσαι τούτοις τετόλμηκεν. δ Τριπολίτης πισθόρμητος γεγονς
κα κατ Θεσσαλονίκην γενόμενος ταύτην πολιόρκησε, κατασχεθέντος
κα Λέοντος το στρατηγο ν ατ, Χατζιλάκιος τ πώνυμον.
γένετο δ χύσις αμάτων πολλ κα αχμαλωσία. 
[Leo6.24] 
οδοφύλης δέ τις κουβικουλάριος κατά τινα χρείαν ν Σικελί
πεμφθες μετ χρυσίου λιτρν κατόν, νόσ περιπεσν ν Θεσσαλο-
νίκ εσλθεν φ' πιμελείας ξιωθναι. νπερ κατασχν Τριπο-
λίτης κα πολλ βασανίσας δι τ χρυσίον πέκτεινε μηδν χειν σχυ-
ριζόμενον. τοτο γρ τυχε καταλιπν ν τ δ, περ Συμεν ση-
κρτις διερχόμενος νείλετο. κα το Τριπολίτου βουληθέντος καταστρέ-
ψαι τν πόλιν Συμεν λαβεν ατν χρυσίον μήνυσε κα τς κατα-
στροφς ποσχέσθαι. κα γέγονε, κα λαβν τ χρυσίον Τριπολίτης
πενόστησεν. ποδεξάμενος δ τν Συμεν το ργου βασιλες πα-
τρίκιον κα πρωτοασηκρτις τετίμηκε. πυθόμενος δ τν τν Σαρακηνν
ποστροφν ναύαρχος μέριος πρς τν κατ' ατν διανίσταται
δίωξιν. ο δ τ Κρήτ προσίσχουσι, κα πόμοιραν δόντες τος Κρησ
τς λείας βλαβες οκαδε πενόστησαν, πρακτον ν Λήμν κατα-
λιπόντες τν μέριον. δ βασιλες πρς τν ω δύο γενναιοτάτω κ-
πέμπει στρατηγώ, Εστάθιόν τε το γένους τν ργυρν καταγό-
μενον κα νδρόνικον τν κ το Δουκός, οτινες πολλ τρόπαια στή-
σαντο κατ τν γαρηνν.

Οι εκστρατείες των Ρωμαίων για ανακατάληψη της Κρήτης
Οι Ρωμαίοι υπό την νέα απειλή αναγκάστηκαν να λάβουν κάποια αντίμετρα. Άρχισαν διπλωματικές επαφές με το εμίρη της Κόρδοβας προσπαθώντας να τον κρατήσουν μακριά από μια σύρραξη στην ανατολική Μεσόγειο. Δημιούργησαν ένα νέο ναυτικό Θέμα , το Θέμα του Αιγαίου για πιο αποτελεσματική άμυνα κατά των αραβικών επιδρομών στο 843 μΧ. Άρχισαν να προετοιμάζουν μελλοντικές εκστρατείες για να ξαναπάρουν την Κρήτη από τους "Σαρακηνούς".
Οι εκστρατείες αυτές ήταν:
Γύρω στο 828 οι Ρωμαίοι έκαναν την πρώτη τους απόπειρα εναντίον της Κρήτης υπό την διπλή ηγεσία του Φωτεινού (στρατηγού του Θέματος του Ανατολικού ) και του κοντόσταβλου Δαμιανού. Οι Άραβες τους νίκησαν και ο Δαμιανός σκοτώθηκε. Ένα χρόνο αργότερα, ένας στόλος από το Θέμα του Κιβυραιοτών και υπό την ηγεσία του στρατηγού Κρατερού νίκησε τον αραβικό στόλο και είχε κάποιες πρώιμες νίκες κατά του αραβικού στρατού, αλλά τελικά οι Ρωμαίοι νικήθηκαν από μια αραβική νυχτερινή επίθεση !
Χρονικό του Σκυλίτση. Ο Ωορύφας βασανίζει Σαρακηνούς αιχμάλωτους.
 Το 873 ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ ανέθεσε στον Νικήτα Ορυφά που ήταν Δρουγάριος των πλοίων (Διοικητής του αυτοκρατορικού στόλου) να πάρει πίσω όλα τα νησιά του Αιγαίου που ήταν υπό τον αραβικό έλεγχο και την Κρήτη. Ο ναύαρχος είχε μεγάλες επιτυχίες σε ξηρά και θάλασσα που οδήγησαν σε προσωρινή ειρήνη. Οι Άραβες της Κρήτης ξεκίνησαν σύντομα νέες επιδρομές όταν έλαβαν ενισχύσεις από τη βόρεια Αφρική και τη Συρία. Η τελευταία απόπειρα συνέβη όταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ζ ανέθεσε στον Μέγα Δομέστικο Νικηφόρο Φωκά την εκστρατεία εναντίον των Σαρακηνών σε όλα τα σύνορα της αυτοκρατορίας, μετά την καταστροφή των ρωμαϊκών όπλων στην Κρήτη το 949, όταν ο “παρακοιμώμενος” Κωνσταντίνος Γογγύλης νικήθηκε έξω από τα τείχη του Χάνδακα. O Κωνσταντίνος Ζ πέθανε, αλλά ο διάδοχός του Ρωμανός Β συνέχισε τις προετοιμασίες για το σύνολο της εκστρατείας. Ο ρωμαϊκός στόλος και ο στρατός στρατοπέδευσαν στην Ντία ένα μικρό νησί σε απόσταση 6 ναυτικά μίλια βόρεια του Χάνδακα , κάτω από τις διαταγές του Νικηφόρου Φωκά, το 960μΧ. Η πολιορκία του Χάνδακα διήρκεσε περίπου ένα χρόνο και η πόλη έπεσε 6 Μαρτίου του 961!

Χρονικό του Σκυλίτση. Ο Νικηφορος Φωκας πολιορκεί τον Χάνδακα.
Μετά την πτώση του Χάνδακα οι υπόλοιπες πόλεις και τα φρούριο που ακόμα ήταν υπό αραβικό έλεγχο παραδόθηκαν. Εν τω μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι εκτελέστηκαν από τους Ρωμαίους στην πόλη του Χάνδακα ως εκδίκηση για το θάνατο και την σκλαβιά των χιλιάδων αμάχων Ρωμαίων του προηγούμενου αιώνα. Το πρόβλημα που ο Νικηφόρος Φωκάς είχε να αντιμετωπίσει ήταν το γεγονός ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τη "ρωμαϊκή requnquista" κατά των Αράβων σε Κύπρο, Μικρά Ασία, τη Συρία και τη Σικελία εάν αποφάσιζε να αφήσει ένα μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό σε στρατηγικό σημείο στα μετόπισθεν του. Ένα άλλο ζήτημα ήταν το γεγονός ότι η πλειοψηφία του μουσουλμανικού πληθυσμού δεν ήταν αραβικής καταγωγής, αλλά οι Έλληνες από τον τοπικό πληθυσμό του νησιού ή από πρώην σκλάβους που έμειναν ελεύθεροι μετά από τον εξισλαμισμό τους .Ο Νικηφόρος έλαβε ορισμένα μέτρα για όλα αυτά τα θέματα. Μάζεψε τα στρατεύματα των Σαρακηνών που είχαν επιβιώσει και υπό την ηγεσία του "Ανεμά”- υιός του τελευταίου Εμίρη-τους έστειλε να πολεμήσουν στα βόρεια σύνορα της αυτοκρατορίας. Η πλειοψηφία του Αραβικού πληθυσμού που επέζησαν της σφαγής του Χάνδακα εξορίστηκαν στη Συρία κοντά στα ρωμαίο-αραβικά σύνορα. Ο ελληνικός ορθόδοξος πληθυσμός που παρέμεινε μετά από περισσότερο από έναν αιώνα πόλεμου ήταν πολύ μικρός για να εξασφαλίσει την άμυνα του νησιού στην περίπτωση μιας μελλοντικής παρόμοιας επίθεσης. Ως εκ τούτου ο Νικηφόρος έφερε αποίκους από όλες τις γωνιές της αυτοκρατορίας για την αύξηση του πληθυσμού. Για τους έλληνες μουσουλμάνους, ο Νικηφόρος έφερε κάποιους διάσημους ιερείς ή μοναχούς να τους επαναφέρουν στο χριστιανισμό. Ο πιο διάσημος από όλους ήταν ο Νίκων o Μετανοείτε.Η Κρήτη υπέστη πολλές νέες επιδρομές και καταλήψεις στους αιώνες που ακολούθησαν, αλλά οι Κρητικοί παρέμειναν οι πιο πιστοί υπήκοοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ως το τέλος της!

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως