13 Αυγούστου 2015

ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (1802.-1876)

 ΚΡΗΤΕΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ - ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ του 1821
ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ      
Γεννήθηκε στα Βασιλικά Ανώγεια το 1802. Στις παραμονές της επανάστασης του 1821, σκότωσε τον Τούρκο φονιά του πατέρα του και πέταξε τα ράσα που επρόκειτο να φορέσει στο μοναστήρι των Απεζανών. Κατατάχτηκε στο πλευρό του Μιχάλη Κουρμούλη.
            Πολέμησε στη μάχη του Φαλήρου, υπό τον Δημήτρη Κουρμούλη, συντηρώντας με δικά του έξοδα σώμα τριάντα κρητικών οπλοφόρων.
            Στη μάχη του Φραγκοκάστελλου (1828), όπου και τραυματίστηκε από δυο βλήματα.
            Εξορίστηκε από την Κρήτη το διάστημα 1830-1858. Έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1866 και τιμήθηκε με το βαθμό του εκατόνταρχου.
            Πέθανε τον Αύγουστο του 1876 στην Πόμπια, όπου και τάφηκε.
         
Οι Μεσσαρίτες οπλαρχηγοί κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821, προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για το ξεκίνημα, την εδραίωση και την επικράτηση της επανάστασης τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Κρήτη.
            Ο αγώνας τους σήμερα δεν είναι γνωστός. Οι θυσίες τους όμως έχουν πιάσει τόπο και είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις καρδιές του Κρητικού λαού.
            Μικρά πορτρέτα των «Σταυραετών της Λευτεριάς», θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε συμβάλλοντας έτσι στην αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης, που είναι αναγκαία στο πέρασμα του χρόνου.
            Το διάβα μας αυτό στα ιστορικά μονοπάτια των ηρώων του Μεσαρίτικου κάμπου, γίνεται μέσα από την καταξιωμένη εργασία του γνωστού δασκάλου και ιστορικού Γεωργίου Πατεράκη, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο του: «Ο καπετάν Μιχάλης Κουρμούλης, Κουρμούληδες και συναγωνιστές του». Ένα μέρος των εικόνων των αγωνιστών τα έχει επιμεληθεί και ο ίδιος, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται δημοσιευμένες στο βιβλίο του γνωστού Λασιθιώτη ερευνητή κ. Γ. Παναγιωτάκη: «ΚΡΗΤΗ – Ιστορία – Εικόνες».
  Του Ζαχαρία Καψαλάκη
ΠΗΓΗΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως