15 Μαΐου 2015

Η Μάχη της Κρήτης και ο άκανθας.



Ärmelband Kreta - Cufftitle Kreta

Περιπτήχιο «KRETA» διακριτικό των Γερμανών στρατιωτών στην Κρήτη.







«Ärmelband KRETA» περιπτήχιο η περιχειρίδα με τον διακριτικό τίτλο «KRETA » δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1942 πέντε μήνες μετά το πέρας της μάχης  της Κρήτης, για να τιμηθεί η γενναιότητα των γερμανικών στρατευμάτων που έλαβαν μέρος στην επιτυχή εισβολή και κατάληψη της Κρήτης. μέ την «Επιχείρηση Ερμής» («Unternehmen Merkur»).
Τo διακριτικό εκστρατείας «KRETA » θεσμοθετήθηκε ως βραβείο για όλους τους κλάδους της Βέρμαχτ (Werhmacht) και απονεμήθηκε στους Γερμανούς στρατιώτες  που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία κατάληψης της νήσου, είτε από αέρος ως αλεξιπτωτιστές, είτε ως τμήματα στρατού ξηράς που συμμετείχαν σε πολεμικές αποστολές, είτε  βρίσκονταν σε ενεργό υπηρεσία στην θάλασσα.
Τα κριτήρια για την απονομή 
Η Συμμετοχή  με  αλεξίπτωτο ή ανεμοπλάνο στην επίθεση στην Κρήτη μεταξύ  20 και  27 Μάρτη 1941
Η Συμμετοχή στις αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από την Κρήτη    
Η Συμμετοχή σε επιχειρήσεις στη θάλασσα γύρω από το νησί πριν από 28 Μαΐου 1942.
Ο πρώτος τέτοιου είδους διακριτικός τίτλος εκστρατείας απονεμήθηκε ως βραβείο  από τον Αδόλφο Χίτλερ τον Οκτώβριο του 1941 και αφορούσε την εκστρατεία στην Κρήτη. Συνολικά το Γερμανικό τρίτο ράιχ θέσπισε τέσσερις σειρές από περιπτήχια «Ärmelband » για να τιμήσουν τις ανάλογες εκστρατείες του στρατού τους .
Το περιπτήχιο φοριέται στο αριστερό αντιβράχιο πάνω από την περιχειρίδα.
Η περίπου 36 χιλιοστά πλάτος ταινία είναι κατασκευασμένη από λευκή τσόχα. Οι σχεδιαστές του φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τον ελληνικό πολιτισμό .Τα κεντημένα γράμματα της λέξης «ΚΡΕΤΑ» είναι από χρυσοκίτρινο μετάξι με λατινικούς χαρακτήρες. Αριστερά και δεξιά του «ΚΡΕΤΑ » εξίσου από χρυσό κεντητό είναι μοτίβα από ανθέμιο με τρεις ομάδες φύλλων ακάνθου. (Άκανθος- Acanthus hiburtus). Αυτό το σχέδιο «άκανθας» χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική και διακόσμηση. Ο σχεδιαστής της μανσέτας  πρέπει να είχε στον νου του  κάποιο συμβολισμό μεταξύ της μάχη της Κρήτης και το αγκάθι του θάμνου.
''IN NAMEN DES FÜHRER''.
Έγραφες μνείες

Υπάρχει η έκδοση για τους αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στην εκστρατεία. Είναι η πιο κοινή εκδοχή δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων που συμμετείχαν στην εκστρατεία ήταν αλεξιπτωτιστές. Φέρει το έμβλημα των γερμανών  αλεξιπτωτιστών της Γερμανικής πολεμικής αεροπορίας (Luftwaffe) πάνω από το περίγραμμα του νησιού της Κρήτης.
''IN NAMEN DES FÜHRER
 UND OBERSTEN BEFEHLSHABER
DER WEHRMACHT''.
VERLEIHE ICH DAS
ÄRMELBAND »KRETA«
Αυτή η έκδοση γίνεται πάντα σε συνδυασμό καφέ-κόκκινο και μαύρο μελάνι (οι λέξεις Armelband Kreta είναι σε καφέ-κόκκινο) Οι ημερομηνίες που απονεμήθηκαν οι περισσότερες ήταν 11 Φεβρουάριου 1943 και 20 Μαίου 1943.

 Υπάρχει μια ξεχωριστή  έκδοση «Ärmelband KRETA» για τους ορεινούς καταδρομείς. με ένα περίτεχνο σκίτσο σε κόκκινο-καφέ ή σέπια μελάνι χρώματος για τέτοιου είδους έγγραφο.

Γερμανική προπαγανδιστική καρτ ποστάλ Β 'Παγκοσμίου Πολέμου που απεικονίζει Γερμανό στρατιώτη της ς Ορεινής Μεραρχίας να επιτηρεί αιχμαλώτους των συμμαχικών στρατευμάτων στην "Κρήτη".
«Ärmelband »
ΑΚΑΝΘΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως