11 Δεκεμβρίου 2013

( Γκρίκλις ) Neogrekilikos politismos


Γραικύλος΄:Έλληνας αναξιοπρεπής, και δουλοπρεπής απέναντι στους ξένους  
«Μαγκιά» δεν είναι να γράφεις όσο γρήγορα σκέφτεσαι ή να προσπαθείς να καλύψεις τις αδυναμίες σου οχυρωμένος πίσω απ' αυτή τη γραφή. «Μαγκιά» σήμερα είναι να προσπαθείς να γράφεις σωστά ελληνικά. 
Όι χρήστες που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο γραφής, επικαλούνται την δικαιολογία ότι «με τα greeklish» δε χρειάζεται να γράφεις ορθογραφημένα και προσπαθούν να κρύψουν την ανορθογραφία τους. Αυτή δεν είναι λύση. Είναι προτιμότερο να διαβάζει κάποιος ένα ανορθόγραφο κείμενο γραμμένο στα ελληνικά, παρά σε greeklish. Εξάλλου, αν δεν προσπαθήσει κανείς να γράφει στα ελληνικά, πώς θα μάθει να γράφει ορθογραφημένα ;
Μια άλλη δικαιολογία είναι «η συνήθεια». Ωστόσο, το να γράφει πλέον κάποιος σε greeklish, αφενός υποδηλώνει μια ασέβεια προς τους αναγνώστες του, με την έννοια ότι τους ταλαιπωρεί κατά την ανάγνωση, κι αφετέρου δηλώνει μια έλλειψη σεβασμού και προς το ίδιο του το γραπτό. Κείμενα γραμμένα με αυτό το σύστημα γραφής, είναι δυσανάγνωστα και πολλές φορές δυσνόητα. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου αποφεύγουν να διαβάζουν μεγάλα κείμενα γραμμένα σε greeklish, καθώς είναι ιδιαίτερα κουραστικά κατά την ανάγνωση. Σήμερα πια η επιλογή των greeklish σε μια ιστοσελίδα μειώνει το κύρος της, καθώς η χρήση τους μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη για βασικές λειτουργίες, όπως αυτήν της αναζήτησης. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος χρήσης των greeklish.
ΠΗΓΗ απόσπασμα από ιστοσελίδα:1o Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας
http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως