1 Δεκεμβρίου 2013

28ο Māori Battalion

 
Οι Μαορί  στην μάχη της Κρήτης 

Οι Μαορί βρέθηκαν στην Ελλάδα με το Νεοζηλανδικό εκστρατευτικό σώμα (2NZEF) μιας δύναμης 8.500 ανδρών για να πολεμήσουν της δυνάμεις του άξονα  στο πλευρό της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Υποχωρώντας από την Ελλάδα , η 5η (ΝΖ)Ταξιαρχία Πεζικού μαζί με το 28o Τάγμα Μαορί (δύναμης 650 περίπου ανδρών )μεταφέρθηκε στην Κρήτη, όπου αποτέλεσε μέρος  της αμυντικής δύναμης του νησιού.
Η (ΝΖ)Ταξιαρχία διατέθηκε  για την υπεράσπιση της στρατηγικής περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο, και το 28ο τάγμα Μαορί τοποθετήθηκε στην βόρεια ακτή του Πλατανιά , στη δεξιά πλευρά της ταξιαρχίας . Στις 20 Μαΐου 1941 Μετά από κύματα σφοδρών  βαρβαρισμών από την Luftwaffe, οι Γερμανοί ξεκίνησαν την επίθεση τους  με μεγάλης κλίμακας   ρίψεις αλεξιπτωτιστών και
καταδρομέων της 5ης Μεραρχίας Άλπεων, σε  Μάλεμε , Χανιά ,Ρέθυμνο, και Ηράκλειο . Στον τομέα ευθηνής (παραλιακή ζώνη Πλατανιά) που  κρατούσε το τάγμα των Μαορί  δεν αποβιβάστηκαν γερμανικά  στρατεύματα.  Μια μικρή ώμος δύναμη γερμανών που προσεδαφίστηκε  με ανεμόπτερο , κατέλαβε ένα σπίτι στην παραλία περίπου (800 μέτρα) από αυτούς . Μετά από μια σύντομη σύγκρουση μιας διμοιρίας Μαορί που στάλθηκε ενάντιων τους, τραυματίστηκαν δύο Νεοζηλανδοί και σκοτώθηκαν οκτώ Γερμανοί, ενώ οι υπόλοιποι 10 άνδρες στο σπίτι παραδόθηκα.
Τον κύριο όγκο της γερμανικής επίθεσης την δέχθηκε το 22ο (ΝΖ)τάγμα των το οποίο υπερασπίζονταν το αεροδρόμιο, με διοικητή  τον Αντισυνταγματάρχη Leslie Andrew. Σημαντική δύναμης αλεξιπτωτιστών  είχε πέσει μέσα και γύρω από την κοίτη του ποταμού Ταυρωνίτη  μια περιοχή  που ο υποστράτηγος Bernard Freyberg (Μπέρναρντ Φράιμπεργκ)  είχε αφήσει εντελώς αφύλακτη. Αυτά τα στρατεύματα σύντομα βρέθηκαν να απειλούν το αεροδρόμιο Δεχόμενος πίεση προς στο τέλος της ημέρας ο Andrew ζήτησε ενισχύσεις από την 5η Ταξιαρχία Πεζικού με διοικητή τον Ταξίαρχο James Hargest, ο οποίος απέστειλε ενισχύσεις από το 23ο (ΝΖ) τάγμα και το 28ο τάγμα Μαορί. Για να φθάσουν οι ενισχύσεις στις θέσεις του 22ου τάγματος έπρεπε κατά την διάρκεια της νύχτας να διανύσουν μια πορεία 13 περίπου χιλιομέτρων. Στην πορεία τους ήρθαν σε επαφή με μια
Γερμανική  διμοιρία, μετά από μια σύντομη εμπλοκή, οι  γερμανοί παραδόθηκαν, αλλά πριν ένας τους έριξε μια χειροβομβίδα τραυματίζοντας δύο Νεοζηλανδούς άνδρες. Συνεχίζοντας την  πορεία τους βρίσκονταν, αντιμέτωποι με  μικρές εστίες  Γερμανών αλεξιπτωτιστών . ΟΙ Μαορί  χρησιμοποίησαν τις ξιφολόγχες τους πραγματοποίησαν την πρώτη μάχη  Νεοζηλανδικής δύναμης με ξιφολόγχη κατά τη διάρκεια του πολέμου, σκοτώνοντας 24 . Λίγο αργότερα σε μια άλλη εμπλοκή  σκότωσαν άλλους οκτώ. Πριν τελικά καταφέρουν να συνδεθούν  με το 22ο τάγμα, διατάχθηκαν να επιστρέψουν πίσω στις αρχικές τους γραμμές, είχε ληφθεί η απόφαση να εγκαταλείψουν της θέσεις τους στο αεροδρόμιο. Έντεκα ώρες αργότερα η μονάδα ανέφερε πίσω στις γραμμές του 28ου Τάγματος.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ημερών το 28ο τάγμα είχε εμπλακεί σε μια σειρά από μάχες, με την πιο αξιοσημείωτη  την μάχη με ξιφολόγχες  στις 27 Μαΐου στην «42ηοδό» χωματόδρομος κοντά στον κόλπο της Σούδας. Καθώς κινδύνεψαν να εγκλωβιστούν από τα γερμανικά στρατεύματα όταν τελείωσαν τα πολεμοφόδιά τους, μπήκαν σε μια άγρια  μάχη με της ξιφολόγχες στην οποία σκοτώθηκαν 4 Μαόρι και 200 Γερμανοί. Ωστόσο γρήγορα έγινε σαφές ότι η φρουρά στην Κρήτη θα πρέπει να εκκενωθεί, και στις 28 Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος των Creforce άρχισε την απεμπλοκή. Το 28ο τάγμα πήρε εντολές μαζί με δύο αυστραλιανά τάγματα και τους καταδρομείς της Layforce να σχηματίσουν την δύναμη  οπισθοφυλακής, για να φρουρεί το πέρασμα προς νότο, μέσω του οποίου τα στρατεύματα έπρεπε να διασχίσουν, προκειμένου να διαφύγουν, προς τις παραλίες εκκένωσης στα Σφακιά

Στις 30 Μαΐου λόγω των ναυτικών απωλειών της αποστολής, δεν ήταν δυνατόν να εκκενώσει όλους τους άνδρες. Σε κάθε τάγμα ορίστηκε ένας αριθμός ανδρών που θα έπρεπε να παραμείνουν, για να υπερασπιστούν τις παραλίες επιβίβασης, ώστε οι άλλοι να διαφύγουν. Από το 28ο τάγμα διατέθηκαν 230 άνδρες να επιβιβαστούν, ενώ έξι αξιωματικοί και 144 άνδρες έπρεπε να μείνουν  πίσω. Ένας μεγάλος αριθμός των ανδρών επέλεξε να παραμείνει εθελοντικά.
Το 28ο τάγμα κατά τη διάρκεια της σύντομης άμυνα του νησιού, υπέστη 243 απώλειες 74 άνδρες σκοτώθηκαν,102 τραυματίστηκαν, και 67 συνελήφθησαν, εκ των οποίων οι 46 ήταν τραυματίες. Το  τάγμα υπό την ηγεσία του  αντισυνταγματάρχη George Dittmer, δημιούργησε μια υπερήφανη ιστορία στην Κρήτη. Έχοντας την κύρια εύθηνη της οπισθοφυλακής  κατά την οπισθοχώρηση, αντιμετώπιζε αποτελεσματικά τις επίθεσης  του εχθρού, και σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις του προξένησε βαριές απώλειες .
Το 28Ο τάγμα Μαορί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου έδωσε μάχες  στην Ελλάδα στην Κρήτη στην Βόρεια Αφρική και στην ιταλική εκστρατεία, κατά την οποία κέρδισε μια τεράστια φήμη. Αναγνωρίστηκε ως πολεμική δύναμη τόσο από τους Συμμάχους όσο και  από  τους Γερμανούς διοικητές. «Δώστε μου ένα τάγμα Μαορί και θα κατακτήσω τον κόσμο .» Erwin Rommel. Ήταν επίσης το πιο παρασημοφορημένο ΝέοΖηλανδεζικο τάγμα, πριν από τη διάλυση του τον Ιανουάριο του 1946.
Οι Μαορί που υπερασπίστηκαν την Κρήτη χορεύουν το Χάκα, προς τιμήν του τότε Βασιλέα της Ελλάδας Γεώργιο τον δεύτερο στην Αίγυπτο




 ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως