31 Αυγούστου 2010

Ομοσπονδία των Ορείων

-->Η Αγία Ρουμέλη είναι το σημείο εξόδου από το φαράγγι της Σαμαριάς.
Το σημερινό χωριό έχει κτιστεί πάνω στην αρχαία πόλη Τάρα,
ενώ το παλιό χωριό βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μέσα στο φαράγγι.
Στην περιοχή βρέθηκαν νομίσματα με την κεφαλή κρητικού αγριοκάτσικου  στην μια πλευρά και μέλισσα στην άλλη, παραστάσεις  που σχετίζονται άμεσα με την φύση της περιοχής και τις ασχολίες των κατοίκων (κτηνοτροφία, μελισσοκομία),

Στην περιοχή της Αγίας Ρουμέλης βρέθηκε λίθινη στήλη με έκτυπο διπλό πέλεκυ, που δείχνει την επιβίωσή της μινωικής θρησκείας κατά τους ιστορικούς χρόνους. 
--> Στην Τάρρα λατρευόταν ο Απόλλων Ταρραίος. Σύμφωνα με το μύθο, ο Απόλλωνας και η Αρτεμις.κατέφυγαν στην Τάρρα ύστερα από το φόνο του Πύθωνα στους Δελφούς. Ο μάντης – ιερέας Καρμάνωρ έκανε καθαρτήριες τελετές για λογαριασμό τους εξιλασμό.
Στο σπίτι του Καρμάνορα, ο Απόλλων ερωτεύτηκε την Ακακαλλίδα ή Ακάλη, κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, και απέκτησαν 2 παιδιά, τους δίδυμους Φυλακίδη και Φίλανδρο. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν τόσο γλυκιά η αγκαλιά της Ακακαλλίδας, που ο Απόλλωνας ξέχασε να σηκώσει τον ήλιο στον ουρανό, με αποτέλεσμα η γη να τρέμει και να παγώσουν τα ποτάμια και οι λίμνες. Ισως με τον μύθο αυτό η λαϊκή σοφία περιγράφει το ότι περνούν αρκετές ώρες μετά την ανατολή για να φωτίσει ο ήλιος τα βαθιά σημεία στο εσωτερικό του φαραγγιού της Σαμαριάς.
Οι γιοί της Ακάλης και του Απόλλωνα εγκαταλείφτηκαν στα βουνά, αλλά μια άγρια αίγα τους πρόσφερε το γάλα της. Οι δίδυμοι έζησαν και όταν ενηλικιώθηκαν έκτισαν την γειτονική πόλη Ελυρο, που είχε την Τάρρα για λιμάνι της.

Στην ομοσπονδία των Ορείων συμμετείχε η Τάρρα μαζί με τις γειτονικές αρχαίες πόλεις Έλυρο , την Υρτακίνα, τη Λισό  και την Ποικιλασσό .
-->Μέσα από την Ομοσπονδία των Ορείων, η Έλυρος, η Υρτακίνα, η Λισός, η Ποικιλασσός και η Τάρρα αντιμετώπισαν από κοινού την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του νησιού για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, διατηρώντας συγχρόνως και την αυτονομία τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως