15 Σεπτεμβρίου 2024

«μήτε άδικεῖν μήτε ἀδικεῖσθαι»

BlackObelisk of Shalmaneser IIBritish Museum.jpg

Προτείνω μερικές ενδιαφέρουσες κατά την γνώμη μου ιστορικές μαρτυρίες, άσχετες εκ πρώτης μεταξύ τους, αλλά όπως ίσως διαπιστώσετε συσχετίζονται τρόπον τινά, καθώς στην βάση τους καταδεικνύουν την διαχρονική φύση των νόμων από τους οποίους δείχνει να διαχέεται ισόρροπα στο διηνεκές η ευταξία της τάξης των πραγμάτων.
Ιδιαίτερα αν τους παραληρήσουμε με ανάλογα σύγχρονα ιστορικά τεκταινόμενα που εξακολουθούν να συμβαίνουν στον ίδιο περίπου χώρο, δραματικά γεγονότα τα οποία μπορεί να λεχθεί ότι τροφοδοτούν κατά μιαν έννοια τον ιστορικό τροχό με την ενέργεια που απαιτείται για την νομοτελειακή μετακίνηση του.

(Παραθέτω τους τίτλους τους  που θα σας ανακατευθύνουν στα κείμενα.) 



ΠΛΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Το δακτυλίδι του Γύγη
(Πολιτεία 359b-360b);
«μήτε άδικεῖν μήτε ἀδικεῖσθαι»
Ασσυριακή Αυτοκρατορία
Ασσύριοι
Μελανός Οβελίσκος του Σαλμανεσέρ Γ

ΥΓ*
«’Έτερον εκάτερον»
Ορθή συμπερίληψη μια-μισής ανάρτησης
Προκειμένου να μην το διαγράψω όπως κανονικά θα έπρεπε, από την μια, γιατί η πλατωνικές ιστορίες εξακολουθούν να είναι πράγματι ωφέλιμες, κι από την άλλη, δεν μπορεί λέω, κάπως θα καταφέρω να δώσω μια πιο σωστή εικόνα. Προβαίνω λοιπών εσπευσμένα στις απαραίτητες επεξηγήσεις του σκεπτικού μου, αφού πρώτα οφείλω να παραδεχτώ ότι έτσι όπως έθεσα το όλο θέμα αποδεικνύεται ολότελα άστοχο. Δεν θα προσπαθήσω να δικαιολογηθώ η να επικαλεσθώ την κατανόηση σας, εφόσον είναι ξεκάθαρο ότι οι δυο ιστορίες απέχουν μακράν μεταξύ τους, δίχως να τις ενώνει κάποιος αδιόρατος μίτος όπως εντελώς λανθασμένα φαντάστικα. Η σύγχυσης μου οφείλεται στο ότι θεωρώντας ότι η αίσθηση ατιμωρησίας προκαλεί αλαζονική έπαρση, ιδιαίτερα όταν αυτή εκδηλώνεται με την αλόγιστη χρήση ωμής βίας, είναι πράξη που συνιστά ύβρης (και σωστά). Λανθασμένα όμως επιχείρησα να την παραλληλίσω με το παράδειγμα μιας ολάκερης αυτοκρατορίας που εν τέλει στο πέρασμα των αιώνων συντρίφτηκε. Ειδικά όσον αφορά το σκέλος του παραδείγματος με τον μνημειακό μονόλιθο (οβελίσκος) που εικονίζεται, πρέπει να διευκρινιστεί πως επιτεύχθηκε έπειτα από κανονική μάχη (Μάχη του Καρκάρ) με στρατιωτική σύγκρουση ισοδύναμων δυνάμεων.
 

Επίσης με μια δεύτερη κριτική ματιά παρακολουθούμαι έναν ηττημένο τότε και γονυπετή λαό, να επιδεικνύει τώρα εξωφρενικά αλαζονικό οίστρο, προκαλώντας την μεγίστη δυνατή συμφορά σε έναν άλλο υποτελή του κι ανυπεράσπιστο λαό.
Κι αν αυτό δεν συνιστά έγκλημα πολέμου...

ΠΗΓΗ φωτο

https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Obelisk_of_Shalmaneser_III#/media/File:Black_Obelisk_Yehu_in_front_of_Shalmaneser_III.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως