17 Μαΐου 2023

Όλα για τα ψηφαλάκια

Κατά λάθος από μια στιγμιαία απροσεξία διέγραψα ένα από τα πρόχειρα κειμενάκια που με ιδιαίτερη διάθεση είχα αρχίσει να σκαρώνω αυτές τις μέρες, δυστυχώς όμως με μια αδέξια κίνηση μου πάει εξαφανίστηκε μονομιάς ως να μην συνετέθη ποτέ αφού με κανέναν τρόπο προς απογοήτευση μου δεν στάθηκε δυνατόν να το επαναφέρω.

Εύκολα τώρα αντιλαμβάνεται κανείς ότι από την στιγμή που η τόσο αδικοχαμένη πνευματική δημιουργία εξαφανίστηκε «άπαξ δια παντός» στο μυαλό μου άρχισε να φαντάζει σαν να επρόκειτο κάτι το ανεκτίμητο. Συνέβαλε και το ότι για την χυμένη «καρδάρα» το συγκεκριμένο κειμενάκι δηλαδή, επανερχόμουν κατά διαστήματα ''εμπλουτίζοντας''το με νέες ιδέες, τόσο που είχε αποκτήσει περισσότερη έκταση, ξεπερνώντας λίγο πολύ σε χώρο η (Byte) τα φτωχικά δεδομένα των δικών μου μέτρων στις αναρτήσεις που συνήθως κοινοποιώ, και που τις περισσότερες φορές δεν καταλαμβάνουν κάτι παραπάνω από λιγοστές γραμμές.
Ομολογώ ότι προς στιγμήν ένιωσα κατά κάποιο τρόπο ένα συναίσθημα απώλειας, ίσως λιγότερο γιατί πήγε στράφι η προσπάθεια μου, όσο περισσότερο γιατί με θεωρώ αποκλειστικά υπεύθυνο με την ατσαλοσύνη μου στον χειρισμό των συσκευών.
Αλλά επειδή όπως λένε «ουδέν κακόν αμιγές καλού» με αυτά και με αυτά κατέληξα τελικά σε έναν ανέλπιστο πρόλογο.
Ωστόσο δεν τα παρατάω, τουλάχιστον όσο το θέμα που σχολιάζω παραμένει επίκαιρο και η ιδέα στριφογυρίζει ακόμη στο υποτυπώδες μνημονικό μου, επιχειρώ μια προσπάθεια κι ότι καταφέρω αν και αποκλείεται να ξαναγραφτεί αυτούσιο κι ‘’άψογο’’ όπως ακριβώς ήταν, αλλά ευελπιστώ οτι θα αποδοθεί ξανά όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πρότερη του μορφή.
''Σύνθετο εγχείρημα βέβαια που δεν απαιτεί απλώς και μόνον έμπνευση αλλά και τις περίσσιες δεξιότητες ενός ατόφιου ταλέντου'' για να αποδοθεί στο μέγιστο το επιθυμητό αποτέλεσμα εκφραστικής ισορροπίας κατά την ροή του λόγου, με τον ιδανικό συνδυασμό ανάμεσα στην ιδιαιτερότητα της χροιάς και τις απαραίτητες νοηματικές λεπτομέρειες, διατυπωμένα κατάλληλα ώστε να προσδίδεται μια αδιόρατη ευφωνία στα συμφραζόμενα του κειμένου
.-Η άγρα πελατών λοιπόν διώκεται ως αδίκημα που διαπράττει "όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί με οποιοδήποτε τρόπο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων...
Η δε άγρα ψήφων όμως φαινόμενο που η έξαρση του γίνεται ιδιαίτερα αισθητή κατά την διάρκεια των προεκλογικών περιόδων θεωρείται απολύτως θεμιτή και σύννομη.
Έτσι βλέπουμε να περιοδεύουν σε πολιτείες και χωριά συγκούρμουλοι* τα σόγια υποψήφιων βουλευτών, νομαρχαίων, δημαρχαίων, προέδρων, παρέδρων και λοιπών εθνοσωτήρων.
Σκορπίζοντας απλόχερα κατά την διάρκεια αυτής της παράστασης που κυριαρχούν τα πλατιά χαμόγελα από το διάβα τους στο κέντρο, δεξιά κι αριστερά, σέλφις χαιρετούρες, αγκαλιές, ασπασμούς, ευχές, χτυπήματα στην πλάτη και πάμπολλα ταξίματα.
Εδώ βέβαια για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να παραδεχθούμε ότι πρώτοι και καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα της εγκάρδιας επικοινωνίας κατά την άμεση επαφής τους με τον λαό έρχονται οι μπρουτζομούριδες** του πρώην ΠΑΣΟΚ νυν ΚΙΝΑΛ καθώς διαθέτουν τεράστια εμπειρία ως οι πρώτοι διδάξαντες, έπειτα από χρόνια διατριβής κατά την θητεία τους από τα πόστα κυβερνητικών θώκων, κατέχοντας άψογα όσο ελάχιστοι συνάδελφοι τους την διαδικασία εξαργύρωσης του κομματικού δούναι λαβείν.
Στην αντίπερα όχθη δεν προκαλεί εντύπωση το όψιμο πολιτικό ήθος που με ιδιαίτερο στόμφο συνηθίζουν να επιδεικνύουν οι σύντροφοι του αντιπολιτευτικού κόμματος, παρότι πλέον στον κόρφο του βρίσκονται εκτός από άλλους ξέμπαρκους ιδεολογικούς μετανάστες και πλήθος μεταλλαγμένων πρώην πράσινο-φρουρών. Όταν πρόκειται για την προσέγγιση του με τις λαϊκές μάζες προτίμα να εφαρμόζει τις δικές του δοκιμασμένες σε βάθος χρόνου πρακτικές με την δημιουργία κινημάτων ''βάσης'' σαν κι αυτά που βλέπουμε να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια από δώ κι από κεί διεκδικώντας πάσης φύσεως αιτήματα. (δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό ) Βασικά χαρακτηριστικά αυτών των ολιγομελών αλλά ιδιαίτερα μαχητικών ομάδων είναι η αγωνιστική δυναμική που δείχνουν από την μια στην διεκδίκηση των αιτημάτων τους, όσο κι η απέχθεια από την άλλη στο να εφαρμόζουν διαφανείς και δημοκρατικές πρακτικές (παρά το πάθος που τις επικαλούνται) κατά τις αρχαιρεσίες μεταξύ των μελών τους , καταλήγοντας σύντομα στα γνωστά σωματεία σφραγίδας.
Όσο δε για το εκάστοτε κόμμα που τυγχάνει να βρίσκεται στα ηνία της κυβέρνησης, τα πράγματα εδώ παίζουν στανταράκι Είτε γιατί τα πρωτοκλασάτα στελέχη που το απαρτίζουν συνήθως συνιστούν τον ορισμό κλασικής περίπτωσης αρχοντοχωριάτη, επαιρωνται παραφουσκωμένοι από έπαρση μεγαλομανία και ξιπασιά, η ολισθαίνουν στην αυταρχικότητα εμφανίζωντας προβλήματα δυσλειτουργικής συμπεριφοράς, συμπτώματα που οφείλονται σε μακροχρόνιες καταχρήσεις, εξουσίας. Του λόγου τους έχουν πάψει προ πολλού να εμπιστεύονται ως αποτελεσματικά για την περίπτωση τους τα κλασσικά μέσα προεκλογικού ‘’αγώνα ‘’ που πιο πάνω προαναφέρονται.
Μιας λοιπόν κι αυτοί μπορούν να διαθέσουν την μερίδα του λέοντος από τον κρατικό κορβανά για την προεκλογική τούς εκστρατεία , επενδύουν σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες επιστρατεύοντας ειδικούς που αναλαμβάνουν ως και την τελευταία λεπτομέρεια της εικόνας τους, με διαφημιστικές καμπάνιες φαραωνικών διαστάσεων συνήθως προβάλλουν το προφίλ ενός ισχυρού στάτους ανωτερότητας έναντι των φτωχών πολιτικών συγγενών και υστερούντων αντιπάλων τους.
Για τα λοιπά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα τα αναφερόμενα συλλήβδην κι ως υπόλοιπα που μοιράζονται το κλάσμα μιας ποσοστιαίας μονάδος , «Άξιος ο μισθός» για κάθε ψήφο τους.

*Συγκούρμουλοι : λέξη Κρητικής διαλέκτου σημαίνει όλοι μαζί οικογενειακός από το συν + κουρμούλα : ο κορμός του φυτού του αμπελιού όπως λέγεται στην Κρήτη, και κατ επέκταση όλο το φυτό.

**Μπρουτζομούρης : λέξη Κρητικής διαλέκτου λέγεται για κάποιον που δεν ντρέπεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως