3 Ιουλίου 2021

Στην σκιά των "ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ"

Κωδικός cerbe, απόρρητο σχέδιο επίθεσης.

Η αγαστή μας γείτων, προκύπτει  πλέων σημαντικά ενισχυμένη από την επένδυση της στην βαριά πολεμική βιομηχανία, ως μια από τις ταχέως αναδυόμενες περιφερειακές δυνάμεις, με αιχμή την πρωτοπορία της στην εξέλιξη των νέων μη επανδρωμένων οπλικών συστημάτων. Ενώ οι ερευνητικοί της σχεδιασμοί μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και τον ναυτικό τομέα, η σαφής  υπεροχή της προσώρας καταδεικνύεται κυρίως στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).  Τα οποία παρεμπίπτοντος εξέλιξε δοκιμάζοντας τα πάνω στους πρόσφορους  και συνάμα εύκολους στόχους  που αποτελούσαν οι Kούρδοι μαχητές. 

Εντούτοις δεν δίστασε να χρησιμοποίηση τα νέα οπλικά της συστήματα, ως αποτελεσματικό μέσο επίδειξης ισχύος, παρεμβαίνοντας στους υπό διαμόρφωση συσχετισμούς δυνάμεων. Αναγκάζοντας  τους μεγάλους παίχτες να αποδεχτούν την κυριαρχία της, στα υπό κατάληψη από τις δυνάμεις της, εκτεταμένα εδάφη, της πολυβασανισμένης από τον εμφύλιο πόλεμο Συρίας

Συνεχίζοντας το εν εξελίξει κρεσέντο επιθετικής πολιτικής,  υποστήριξε  τις  προσκείμενες προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Λιβυκές δυνάμεις, εμπλεκόμενη σε  ένα ακόμη ενεργό μέτωπο.  Αυτήν την φορά  επεκτείνοντας την σφαίρα επιρροής της, πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της. Χρησιμοποιώντας  κατά κόρον την δυναμική των νέων αεροσκαφών, με τις αποτελεσματικές επιδόσεις επί του πεδίου, ανέτρεψε εντελώς τις στρατιωτικές ισορροπίες. Αιφνιδιάζοντας και κατατροπώνοντας τις έως τότε προελαύνουσες αντίπαλες  δυνάμεις στο μέτωπο της Σύρτης,  υπό τα άναυδα όμματα των άλλων εμπλεκόμενων προτού καν προλάβουν να αντιδράσουν.

Το αποκορύφωμα της υπεροχής των νέων αεροπορικών της συστημάτων το επέδειξε περίτρανα σε πεδίο μάχης πλήρως οργανωμένων στρατών, στον πόλεμο του Καυκάσου όταν η επέλαση των "ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ"  στο Ναγκόρνο Καραμπάχ  γρήγορα σάρωσε τα ρωσικής τεχνολογίας αμυντικά συστήματα των Aρμένιων, ώσπου τους ανάγκασε σε άτακτη υποχώρηση, υποχρεώνοντας στους σε οδυνηρή συνθηκολόγηση.

Η εξ ανατολών σύμμαχος στηριγμένη στην στρατιωτική της υπεροπλία, ως άλλος επελαύνων Αττίλας δεν παύει να απειλεί τα όμορα κράτη, αυξάνοντας  συνεχώς τα όρια των διεκδικήσεων της. Με δεδομένο την ταχύτητα, αλλά και τον αποτελεσματικό τρόπο δράσης της σε όλες τις παραπάνω συρράξεις, φαίνεται πως, ότι στρατηγική κίνηση μπορούσε επιτυχώς  να εφαρμόσει την είχε ήδη πραγματοποίηση.

Ως εδώ όμως, με αυτά, και με αυτά, απώλεσε το μεγαλύτερο της πλεονέκτημα, αυτό του στρατηγικού αιφνιδιασμού, προκειμένου να ρισκάρει το μεγάλο κατά δυσμάς  άλμα που διακαώς διακηρύσσει ότι επιθυμεί. 

Από όλες αυτές τις δραστηριότητες έχει παραχωρηθεί ο απαραίτητος χρόνος όπως και η επιχειρησιακή γνώση, στα αντίπαλα στρατόπεδα να μελετήσουν και να προετοιμάσουν την αντίδραση τους. Εννοείτε ότι μέσα σε αυτούς, σε ανάλογη εγρήγορση πρέπει να βρίσκονται και οι εν Ελλάδι αρμόδιοι.

‘Όσον αναφορά τα καθ ημάς, η επιλογή να απολέσει το σαφές πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, το οποίο διέθετε απέναντι μας, αναλωμένο σε δευτερεύουσες δραστηριότητες. Εκ πρώτης σημαίνει,  ότι εξαρχής δεν ήταν διατεθειμένη να το χρησιμοποίηση, εκτιμώντας ότι το ρίσκο μιας επιθετικής ενέργειας σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε θα ήταν τεράστιο*.

Όπως και να έχει πάντως, εφόσον αποφεύχθηκε να πιαστούμε  στον ύπνο, δεν επιτρέπεται στο εξής να βρεθούμε προ εκπλήξεων.


*Για την φαινομενικά εγκρατής έως τώρα στάση εκτός από την απώλεια βέβαια του φιλικού της πλανητάρχη, πιθανών να συνέτρεξαν διάφοροι  αστάθμητοι παράγοντες, ίσως ένας από αυτούς να είναι και η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως