8 Ιουνίου 2021

Ανακαλύπτοντας να μαθαίνουμε.

Ίσως τυγχάνει να είναι γνωστό σε μερικούς επισκέπτες που ξεφυλλίζουν συχνότερα τις σελίδες του παρόντος ιστολογίου, η ενασχόληση του κυρίως με διάφορα ιστορικά γεγονότα. Εκ των πραγμάτων λοιπών προέκυψαν μερικές απορίες, που ίσως όχι μόνο να φανούν, αλλά και πράγματι να είναι απλοϊκές όσον αφορά το επάγγελμα των ιστορικών, για την επιστήμη της ιστορίας. Απορίες απλοϊκές ξεαπλοϊκές , τις παραθέτω ελπίζοντας αν κάποιος γνωρίζει σχετικά, αν δεν θεωρήσει σκόπιμο να τις απαξιώσει, κι αν φυσικά το επιθυμεί να μας πληροφορήσει σχετικά.

  • Πως αποκαλύπτεται η ιστορία;
  • Πως εξισορροπούνται διαφορετικές τάσεις και οπτικές γωνίες , μεταξύ των ιστορικών;
  • Πως εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα των απόψεων, δεδομένων τον οργανωμένων συμφερόντων, τον ισχυρών λόμπι, των μονοπωλιακών και χειραγωγημένων ΜΜΕ, αλλά και γιατί όχι των οικονομικών εξαρτήσεων.
  • Μπορεί κάποια στιγμή η εύκολη πρόσβαση για κάθε είδους πληροφορία στο διαδίκτυο, να περιθωριοποιήσει η να αντικαταστήσει τους ιστορικούς; 
Τούτο το τελευταίο ερώτημα προκύπτει εκ τον πραγμάτων διότι πρακτικά τα παραπάνω ερωτήματα έχουν είδη τεθεί και βεβαίως απαντηθεί, προ πολλού, εφόσον αντί του μεσαιωνικού « μόνο ο Θεός κατέχει » και του επίσης παρωχημένου «ρωτώντας πας στην Πόλη » πλέων ισχύει το «googlαροντας πας παντού»

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ιστορικός για την επιστήμη και το επάγγελμά του;

Η συγκρότηση της ιστορικής επιστήµης στην Ελλάδα (19ος ...20ος αιώνας)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως