2 Απριλίου 2021

Ζαν-Πιέρ Μπουαγιέ, πρόεδρος του Χαϊτίου, προς τους Πολίτας της Ελλάδος.

Ζαν Πιερ Μπουαγέ,
πρόεδρος του Χαϊτίου,
προς τους Πολίτας της Ελλάδος Α. Κοραήν, Κ. Πολυχρονιάδην,
Α. Βογορίδην και Κ. Κλωνάρην.

«Εις τα Παρίσια
Πριν ή δεχθώμεν την επιστολή υμών, σημειουμένην εκ Παρισίων τη 20η παρελθόντος Αυγούστου, έφθασεν ενταύθα η είδησις της επαναστάσεως των συμπολιτών υμών κατά του δεσποτισμού, του επί τρεις περίπου διαρκέσαντος εκατονταετηρίδας. Μετά μεγάλου ενθουσιασμού εμάθομεν ότι η Ελλάς αναγκασθείσα τέλος πάντων εδράξατο των όπλων, ίνα κτήσηται της ελευθερίαν αυτής και την θέσιν, ήν μεταξύ των εθνών του κόσμου κατείχε.
Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις, και προ πάντων αι συνοδεύσασαι ταύτην πρώται επιτυχίαι, ουκ εισίν αδιάφοροι τοις Χαϊτίοις, οίτινες, ως οι Ελληνες επί πολύν καιρόν έκλινον τον αυχένα υπό ζυγόν επονείδιστον και δια των αλύσεων αυτών συνέτριψαν την κεφαλήν της τυραννίας.
Ευχηθέντες προς τον ουρανόν, όπως υπερασπισθή τους απογόνους του Λεωνίδου , εσκέφθημεν ίνα συντρέξωμεν τας γενναίας δυνάμεις τούτων, ει μη διά στρατευμάτων και πολεμοφοδίων, τουλάχιστον διά χρημάτων, ως χρησίμων εσομένων διά προμήθειαν όπλων, ών έχετε ανάγκην.
Συμβεβηκότα όμως, επιβαλόντα τη πατρίδι ημών μεγάλην ανάγκην. επησχόλησαν όλον το χρηματικόν, εξ ού η Διοίκησις ηδύνατο καταβάλει μέρος. Σήμερον έτι η επανάστασις, η κατά το ανατολικόν μέρος της νήσου επικρατούσα, υπάρχει νέον προς την εκτέλεσιν αυτού του σκοπού κώλυμα. Επειδή το μέρος όπερ ηνώθη μετά της Δημοκρατίας, ής προεδρεύω, υπάρχει εν μεγίστη ενδεία και προκαλεί δικαίως μεγάλην του ταμείου ημών την δαπάνην. Εάν δ’ επέλθωσι κατάλληλοι, ως επιθυμούμεν, αι περιστάσεις, τότε βοηθήσωμεν προς τιμήν ημών τοις τέκνοις της Ελλάδος, όσον δυνηθώμεν.
Πολίται, διερμηνεύσατε προς τους συμπατριώτας υμών τας θερμοτέρας ευχάς, άς λαός του Χαϊτίου αναπέμπει υπέρ της ελευθερώσεως αυτών.
Οι μεταγενέστεροι Ελληνες ελπίζουσιν εν τη αναγεννωμένη ιστορία τούτων άξια της Σαλαμίνος τρόπαια. Είθε παρόμοιοι τοις προγόνοις αυτών αποδεκνυόμενοι και υπό των διαταγών του Μιλτιάδου διευθυνόμενοι, δυνηθώσιν εν τοις πεδίοις του νέου Μαραθώνος τον θρίαμβον της ιεράς υποθέσεως, ήν επεχείρησαν υπέρ των δικαιωμάτων αυτών, της θρησκείας και της πατρίδος.
Είθε, τέλος, διά των φρονίμων διατάξεων αυτών μνημονευθώσιν εν τη ιστορία οι κληρονόμοι της καρτερίας και των αρετών των προγόνων. » 


Τη 15η Ιανουαρίου 1822 και 19η της Ανεξαρτησίας
Μπόγερ

 Η συνδρομή των Αϊτινών απέναντι στην Επανάσταση του 1821.

Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την επανάσταση των Ελλήνων και τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους, ήταν η Αϊτή, που τότε ονομαζόταν στα ελληνικά Χαΐτιον
Την πρωτοχρονιά του 1804, ιδρύεται το πρώτο ανεξάρτητο κράτος έγχρωμων στον “Νέο Κόσμο”. Ο νέος πρόεδρος της Αϊτής, Jean Pierre Boyer παίρνει την εξουσία το 1821 και αποκαθιστά την ειρήνη στο νησί, ένα χρόνο μετά. ο Ζαν-Πιερ στρέφει το βλέμμα του προς τον υπόλοιπο κόσμο. Και απαντά στην επιστολή του Κοραή και άλλων επιφανών Ελλήνων προς τον ίδιο, με την οποία του ζητούν βοήθεια για την Ελληνική Επανάσταση.
Η Αϊτή αναγνώρισε επίσημα την εθνική μας ανεξαρτησία το 1822. Επιπλέον προσπάθησε να συνδράμει και υλικά. Μάρτυς ο Ιωάννης Φιλήμων. Στο «Δοκίμιον Ιστορικόν της Ελληνικής Επαναστάσεως»(τόμ. Δ΄, 1861) μιλάει για τα «διευθυντήρια» που είχαν συγκροτήσει οι απόδημοι Έλληνες. «Απολύτως δε πας τόπος ομοίων παθημάτων και ομοίας επαναστατικής καταστάσεως, πάσα πολιτεία δημοκρατική, όλοι οι απανταχού υπάρχοντες, καίτοι σπάνιοι τότε, διάσημοι άνδρες ελευθέρων αρχών, ήσαν τα σημεία, εις α απετείνοντο τα διευθυντήρια ταύτα, και τα μέσα δι’ ων ειργάζοντο προς βοήθειαν ηθικήν τε και υλικήν του αγώνος». Το διευθυντήριο του Παρισιού, με ψυχή του τον Αδαμάντιο Κοραή, απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του Χαητίου Ιωάννη Πέτρο Βογέρ, ζητώντας 30.000 όπλα, χρήματα και ένα σύνταγμα Αϊτινών στην Υδρα. Η (μεταφρασμένη)απάντησή του, στις 15.1.1822, φανερώνει γνώση και έγνοια:
Ο Αϊτινός πρόεδρος Ζαν-Πιέρ Μπουαγιέ δείχνει πως διαθέτει ουσιαστική γνώση της Ελληνικής Ιστορίας, συνδέει τους Έλληνες επαναστάτες με την Αρχαία Ιστορία τους και διαλέγει παραδείγματα από το παρελθόν τους για να τους ωθήσει στις επόμενες πράξης της Επανάστασης. Δήλωσε πως δεν μπορεί να διαθέσει οικονομική ενίσχυση στους επαναστατημένους Έλληνες αλλά ο θρύλος λέει πως διέθεσε συμβολικά, ένα καράβι με 45 τόνους καφέ για να πωληθεί και να αγοραστούν όπλα και άλλα πολεμοφόδια, για την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και 100 μαχητές για να πολεμήσουν στο πλάι των Ελλήνων. Το καράβι και οι Αϊτινοί εθελοντές δεν έφτασαν ποτέ στη χώρα μας καθώς φέρεται να βυθίστηκε στα νερά της Μεσογείου, από πιθανή επίθεση Γάλλων εχθρών τους η πειρατών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως