10 Σεπτεμβρίου 2020

Να Ξετουρκέψουμε τη Γλώσσα μας

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία ας είναι ακόμα και Τούρκικες…

Μια σειρά άρθρα από το ιστολόγιο Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία (του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα) που στην περίπτωση μας αφορά την χρήση τούρκικων λέξεων στην καθημερινότητα μας, αφορμής δοθείσας από το βιβλιοπόνημα του συγγραφέα Γιάκωβου Διζικιρίκη, με τίτλο «Να ξετουρκέψουμε τη γλώσσα μας.» έκδοση του 1975.

Μερικές ιδέες για να «ξετουρκέψουμε» τη μαγειρική


Τα ενοχλητικά τουρκικά δάνεια



730 (ή χίλιες και μία) ελληνικές λέξεις τουρκικής προέλευσης


Ο όγκος των τουρκικής ετυμολογίας λέξεων που χρησιμοποιούσε ακόμη η Ρωμιοσύνη τον καιρό του Ξεσηκωμού του 1821, ήταν πολύ μεγάλος. Ύστερα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, με το πέρασμα του καιρού και με διάφορες ενέργειες ανθρώπων που πονούσανε τη γλώσσα μας, έπεσε σε αχρησία μεγάλος αριθμός εξ αυτών που τώρα είναι λησμονημένες, και έτσι, πάψανε να ασκημίζουνε τη γλώσσα μας. Ωστόσο, μείνανε πολλές άλλες τουρκικής ετυμολογίας λέξεις, που είναι ακόμη σε χρήση και που ανέρχονται, κατά τους μετριώτατους υπολογισμούς, σε πάνω από χίλια λήμματα [λέξεις πρωταρχικές (ρίζες δηλαδή), και παράγωγα αυτών των ριζών].
(Από τον πρόλογο του συγγραφέα)
Διζικιρίκης, Γιάκωβος
ΠΗΓΗ φωτο
https://www.bibliodiphis.gr/el/categories-list/glossa/glosologia/%CE%BD%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%83

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως