26 Μαρτίου 2016

Βλήτες Σούδας

ΚΟΛΠΟΣ ΣΟΥΔΑΣ – ΒΛΗΤΕΣ
Στο μυχό του κόλπου της Σούδας 9 χλμ ανατολικά της πόλης των Χανίων. Στη Σούδα ακολουθείστε τη σήμανση για το βρετανικό νεκροταφείο και το αεροδρόμιο. Τα σημεία ενδιαφέροντος βρίσκονται κυρίως στο ποτάμι Μορώνης και στην παραλιά βόρεια της εκβολής του.
Η Σούδα είναι νέος οικισμός. Οι Τούρκοι έδωσαν το 1872 το όνομα Τούζλα=αλυκές στην περιοχή γιατί κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας η περιοχή ήταν γεμάτη με αλυκές. Το όνομα Σούδα κατάγεται από τη λατινική λέξη sudis-is = palo=πάσσαλος, χαράκωμα, οχυρό.
Όπως αναφέρει ο βυζαντινός ιστορικός Γ. Φραντζής, ο άραβας κατακτητής της Κρήτης Abu Hafs Umar, ο Απόχαψ των βυζαντινών προσωρμίσθη στο Χάρακα δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα στη Σούδα. Ποτάμι και περιοχή που παλιότερα καταλάμβαναν μεγάλες εκτάσεις αλλά πλέον έχουν οικοδομηθεί. Η εκβολή του ποταμού και η ρηχή θαλάσσια περιοχή στο μυχό ρτου κόλπου έχουν χαρακτηριστικά λιμνοθάλασσας με υψηλή παραγωγικότητα και δυναμικότητα.
ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ: Όλο το χρόνο μπορούν να παρατηρηθούν ο κοκκινοσκέλης, η αλκυόνη, ο λευκοτσικνιάς, και ο σταχτοτσικνιάς. Επίσης ο αργυροτσικνιάς, σπάνιος στην Κρήτη, παρουσιάζεται με μεγάλη επιμονή το χειμώνα όπως και ο κορμοράνος, το σκουφοβουτηχτάρι, ο ακτίτης και πότε πότε ο ψαραετός και το χειμωνογλάρονο. Μεταξύ των υπολοίπων: μαυροσκούφης, στραβολαίμης, βουνοφυλλοσκόπος, ασπροκόλλα, σταχτάρα, βουνοσταχτάρα, κούκος, δενδροκελάδα, κοκκινοκεφαλάς, αετομάχος, δασοφυλλοσκόπος, σπίνος, μαυροτσιροβάκος, δεντροσπουργίτης, κρυπτοτσικνιάς, σαρσέλα, νερόκοτα, νανοσκαλίδρα, δρεπανοσκαλίδρα, μελανόγλαρος. Στον οικισμό φωλιάζει το λευκοχελίδονο.
ΛΟΙΠΗ ΠΑΝΙΔΑ: Κρητικός βάτραχος (Rana cretensis), δενδροβάτραχος (Hyla arborea), φρύνος (Bufo viridis), νεροχελώνα (Mauremys rivulata), σπιτικό σαμιαμίθι (Hemidactylus turcicus), τρανόσαυρα (Lacerta trillineata), λιακόνι (Chalcides occelatus), δεντρογαλιά (Coluber gemonensis), όχεντρα (Elaphe situla), νερόφιδο (Natrix tessellata), όφις (Telescopus fallax), αμερικάνικη ποταμοχελώνα (Trachemys scripta elegans), άρκαλος (Meles meles), καλλιγιαννού (Mustela nivalis), ζουρίδα (Martes foina), σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor), μυγαλή (Crocidura suaveolens), νανομυγαλή (Suncus etruscus), δασοποντικός (Apodemus sylvaticus), ποντικός (Mus musculus), αρουραίος (Rattus rattus).
ΧΛΩΡΙΔΑ: Αλοφυτική βλάστηση με βούρλα, σλικόρνιες και άλλα είδη στην παραλία ξεχωρίζουν.
ΕΠΟΧΗ: Άνοιξη, φθινόπωρο και χειμώνας κατάλληλες εποχές για παρατήρηση πουλιών.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως