2 Αυγούστου 2015

Τάγμα των Επιλέκτων Κρητών

Το Τάγμα των Επιλέκτων Κρητών, αποτελούνταν από επίλεκτους εθελοντές αγωνιστές από ολόκληρη την Ελλάδα, με Διοικητή και Φρούραρχο των Ιωάννη Νταφώτη,
με καταγωγή από το Αβδού Πεδιάδος. Στο Τάγμα των Επιλέκτων Κρητών άνηκε και ο συγγραφέας του πολύτιμου ιστορικού και στρατιωτικού συγγράμματος με τον τίτλο «Ημερολόγιον του Τάγματος των Επιλέκτων Κρητών», ονόματι, Ηλίας Βουτιερίδης, που εκδόθηκε το 1898 και επανεκδόθηκε για την επέτειο της εκατονταετηρίδας της (1897-1997), με συνεκδότη το Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου, και παρουσιάστηκε στο Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργάνωσε, τότε, ο Δήμος Αρχανών, στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την επανάσταση του 1897.
Ο συγγραφέας, Ηλίας Βουτιερίδης, απόφοιτος της Νομικής Σχολής, εκτός από αξιωματικός είχε αναλάβει και καθήκοντα Γραμματέα στο Τάγμα. Η διεκπεραίωση της αλληλογραφίας της Επαναστατικής Επιτροπής την είχε αναλάβει, αμισθί, ο Γεώργιος Ανδρουλάκης (πατέρας του ήρωα αντιστασιακού στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, Γιάννη Ανδρουλάκη ή «Χειροβομβίδα» που η δράση τόσο εκείνου όσο και της μητέρας του στην Κατοχή «Ανδρουλάκαινας» συνέβαλαν με τον πιο ουσιαστικό αλλά και ριψοκίνδυνο τρόπο στον αγώνα κατά των Γερμανών), ο οποίος ήταν από τους ελάχιστους γραμματισμένους Αρχανιώτες και που εκτός από την αλληλογραφία, φρόντισε και για την τήρηση του Ιστορικού Αρχείου της Επανάστασης. Επιπροσθέτως, στην Επιτροπή Άμυνας, στις Αρχάνες ανήκαν και διακεκριμένοι πατριώτες και προύχοντες των Αρχανών, όπως ο Γ. Καπετανάκης, ο Μ. Καλυβιανάκης, ο Ι. Καλπαδάκης, ο Χ. Χαιρέτης κ.α. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως