12 Σεπτεμβρίου 2016

Τιμή στους ήρωες:

Η εφημερίδα “Αγώνας της Κρήτης” δημοσιεύει τον μακρύ κατάλογο 639 από τους ηρωικούς νεκρούς μας που εξετέλεσαν οι γερμανοί ναζί στη διάρκεια της κατοχής.
Οι 639 αυτοί νεκροί είναι μόνο στο νομό Χανίων. Σύμφωνα µε το υπ’ αριθ. 16/1946 Βούλευµα του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου, οι ναζί εκτέλεσαν αμέσως µετά τη Μάχη της Κρήτης 2.000 και πλέον άτομα σε όλη την Κρήτη. Σε όλη την περίοδο της Κατοχής οι εκτελεσθέντες έφτασαν τους 3.471
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά, όπως η Ευαγγελία, η Μαρία και ο Στυλιανός Βερβελάκης από τη Βιάννο που βασανίσθηκαν και δολοφονήθηκαν επειδή δεν είπαν στους κατακτητές που κρύβονται οι γονείς τους έως γέροι 80 ετών εκτελέσθηκαν κατά μήκος της Κρήτης. Ξεχωριστές περιπτώσεις αποτελούν αυτοί οι οποίοι φυλακίσθηκαν, οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκτελέσθηκαν ή πέθαναν εκεί. Κάποια είχαν ακόμα χειρότερο θάνατο αφού έγιναν πειραματόζωα στα χέρια των ναζί.
Στον κατάλογο του Μαρτυρολογίου αναφέρονται µόνο οι ομαδικές εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα, µε βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε ως σήμερα. Δεν αναφέρονται οι νεκροί από τις μάχες ανάμεσα στις οργανώσεις της Αντίστασης και τις δυνάμεις Κατοχής, ούτε, δυστυχώς, οι ατομικές εκτελέσεις.

Τιμή στους ήρωες: Αυτές είναι οι φωτογραφίες, οι ιστορίες και τα ονόματα639 εκτελεσθέντων από τους ναζί στα Χανιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως