13 Σεπτεμβρίου 2016

Ναζιστικά εγκλήματα χωρίς τιμωρία

Έγκλημα χωρίς τιμωρία [Νο 1]
Την επαύριο της κατάληψης της Κρήτης, οι Γερμανοί ξεκίνησαν τ’ αντίποινα, την μαζική εκτέλεση αμάχων. Ήταν πρώτη φορά από της έναρξης του πολέμου το 1939 που έκαναν τέτοια επιχείρηση.
Colonel General Kurt Student
Στις 2-6-1941, μια μονάδα αλεξιπτωτιστών, εισέβαλλε στο χωριό Κοντομαρί. Συγκέντρωσε όλους τους κατοίκους του χωριού, συνέλαβαν 25 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 50 ετών και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ στα λιόφυτα, μπροστά στα μάτια των δικών τους. Άλλες μονάδες κινήθηκαν προς τα χωριά του Κερίτη ποταμού, όπου τα περικύκλωσαν, συνέλαβαν και εκτέλεσαν όλους τους άντρες.
Στον Αλικιανό συνέλαβαν 42 άντρες που, τους έβαλαν πρώτα ν’ ανοίξουν τον ομαδικό τάφο τους μπροστά στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και τους εκτέλεσαν επιτόπου. Και συνέχισαν στο Κυρτομάδω όπου εκτέλεσαν 24 άμαχους, στην Αγιά 12, στο Πατελάρι 9.
Το νύκτα της ίδιας μέρας το Γερμανικό Τάγμα Παλαιοχώρας περικύκλωσε τη Κάνδανο. Το πρωί οι Γερμανοί κάλεσαν τους κατοίκους να παρουσιασθούν για να τους ανακοινωθεί, όπως του είπε ο επικεφαλής, η διαταγή του Γερμανού Στρατηγού. Η διαταγή του Γερμανού Στρατηγού που εκτέλεσαν στην συνέχεια ήταν: “Η Κάνδανος να καταστραφεί ολοκληρωτικά και οι κάτοικοι να εξοντωθούν”. Στο τέλος του καταστροφικού τους έργου, οι γερμανοί αφαίρεσαν μια πόρτα από ένα καταστραμμένο σπίτι και έγραψαν πάνω: “ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΙΣΘΕΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ”.
Ο Κατάλογος της γερμανικής θηριωδίας, -μετά την κατάληψη της Κρήτης-, το καλοκαίρι του 1941 δεν έχει τέλος. Σε 2000 περίπου υπολογίζονται οι εκτελεσμένοι άμαχοι Κρητικοί από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τους δύο πρώτους μήνες, σε σύνολο 3.471 όλης της περιόδου. Τα αντίποινα και η χρήση «προληπτικής» τυφλής βίας κατά των προφανώς αμέτοχων για τις γερμανικές απώλειες, αιτιολογήθηκε με το λόγο της συλλογικής ευθύνης για την αντίσταση που έδειξαν οι Κρητικοί στην γερμανική εισβολή και κατοχή.
Ο Γερμανός που πρώτος αποφάσισε και διέταξε την εκτέλεση των αμάχων ήταν ο στρατιωτικός διοικητής Κρήτης ο πτέραρχος Κουρτ Στουντέντ (Kurt Student). Ηταν αυτός που οργάνωσε και εκτέλεσε το σχέδιο κατάληψης από αέρος της Κρήτης.
«Ο Κουρτ Στουντέντ, -γράφει ο Μανόλης Καρέλλης στην Ελευθεροτυπία 6/3/2011- ο γερμανός στρατιωτικός που διηύθυνε την επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης που έφερε την κωδική ονομασία "Ερμής", δεν δικάστηκε στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά, -το ελληνικό γραφείο εγκληματιών πολέμου συγκεκριμένα-, είχε διαβιβάσει, δια του κεντρικού γραφείου που έδρευε στο Λονδίνο, τα απαιτούμενα δελτία για να εκδοθεί στην Ελλάδα τόσο ο Κουρτ Στουντέντ, όσο και ο διάδοχός του στρατηγός Αλεξάντερ Αντρέ, που είχαν χρηματίσει διοικητές των γερμανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Κρήτης.
Το ελληνικό αίτημα απορρίφθηκε για τον Κουρτ Στουντέντ γιατί ο γερμανός στρατιωτικός είχε ήδη δικαστεί στον αγγλικό τομέα κατοχής της Γερμανίας και μάλιστα εν κρυπτώ, χωρίς να το μάθει κανένας στην Ελλάδα. Η δίκη του έγινε από αγγλικό στρατοδικείο που δίκαζε σύμφωνα με τις αποφάσεις της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολέμου, στο Λίνεμπουργκ της Κάτω Σαξονίας, στις συνεδριάσεις του στρατοδικείου στις 6,7,8,9 και 10 Μαΐου 1946. (...)
Το αγγλικό στρατοδικείο καταδίκασε τον Κουρτ Στουντέντ σε ολιγόχρονη φυλάκιση, ενώ το δικαστήριο που λειτούργησε σε δεύτερο βαθμό δέχθηκε την έφεσή του και τον άφησε ελεύθερο το 1948. Ο Κουρτ Στουντέντ έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στην πατρίδα του. Πέθανε το 1978, στα 88 του χρόνια, και κηδεύτηκε με εκδηλώσεις εθνικού πένθους. Σύμφωνα με μια πληροφορία υπηρέτησε τον αμερικανό στρατάρχη Αϊζενχάουερ αλλά και τον γερμανό καγκελάριο Αντενάουερ ως στρατιωτικός σύμβουλός του.
Ο Κουρτ Στουντέντ δεν λογοδότησε για τα εγκλήματα που διέπραξε, Με άλλα λόγια, οι Αγγλοι οι οποίοι τότε είχαν αναλάβει την άμυνα της Κρήτης, απάλλαξαν τον αρχηγό της Γερμανικής εισβολής στην Κρήτη από όλα τα εγκλήματα μεταξύ των οποίων και την εκτέλεση των αμάχων.
Φωτο: Κοντομαρί 2/6/1941, μετά την εκτέλεση από το γερμανικό απόσπασμα - η χαριστική βολή στο κεφάλι.
Έγκλημα χωρίς τιμωρία [Νο 2]
Τον Κουρτ Στουντέντ (Kurt Student) στη γερμανική στρατιωτική διοίκηση Κρήτης διαδέχτηκε στις 7 Ιουλίου 1941 ο στρατηγός Αλεξάντερ Αντρέ (Alexander Andrae). 
Η πρώτη του δουλειά ήταν να μεθοδεύσει τον επόμενο κύκλο εκτελέσεων αμάχων.
Νωρίς τις μεταμεσονύκτιες ώρες της 1ης Αυγούστου του 1941, ένα Τάγμα Πεζικού και ένα Τάγμα της 5ης Μεραρχίας Αλπινιστών περικύκλωσαν και πάλι τα χωριά του Κερίτη. Τις πρώτες πρωινές ώρες, με έφοδο άρχισαν τις συλλήψεις αθώων πολιτών και τη μεταφορά τους στον Αλικιανό. Όσοι προσπάθησαν να διαφύγουν τους εκτέλεσαν επιτόπου. Δίπλα στην γέφυρα του Κερίτη έστησαν μπροστά στο απόσπασμα και εκτέλεσαν 118 άντρες.
Στο Σκινέ οι κάτοικοι πρόβαλαν αντίσταση και ορισμένοι πρόλαβαν να διαφύγουν. Οι γερμανοί εξαγριωμένοι από την αντίσταση αποφάσισαν εκτός από την εκτέλεση των 44 ανδρών του χωριού να το πυρπολήσουν. Σκηνές απίστευτης βαρβαρότητας ακολούθησαν. Με 20 βαρέλια βενζίνης πυρπολούσαν τα 250 σπίτια του χωριού και σε δυό περιπτώσεις έκαψαν μαζί και τους ενοίκους.
Ο ίδιος στρατιωτικός διοικητής, o Αλεξάντερ Αντρέ, -που αιματοκύλησε το νησί με τις εκατοντάδες των εκτελέσεων που διέταξε-, θα πει κρατούμενος μετά το τέλος του πολέμου σε Σουηδό αντιπρόσωπο του ΔΕΣ όταν τον επισκέφτηκε: "Οι Κρητικοί όταν βρίσκονται μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα έχουν πάνω τους κάτι το μυθώδες. Φαντάζουν σαν τους μυθικούς ήρωες. Είναι τόσο υπερήφανοι την τραγική εκείνη ώρα του θανάτου, που όποιος τους δει, είναι αδύνατο να μην τους θαυμάσει. Πολλές φορές όταν επρόκειτο να γίνουν εκτελέσεις, άφηνα το γραφείο μου κι έβγαινα στο μπαλκόνι, μόνο και μόνο για να τους θαυμάσω. Σε κανένα άλλο λαό δεν είδα τέτοια περιφρόνηση προς το θάνατο και τόση αγάπη προς την ελευθερία"
Τον Οκτώβριο του 1946, το Συμβούλιο του Ελληνικού γραφείου εγκληματιών πολέμου αποφάσησε και ζήτησε από τους Άγγλους την έκδοση στην Ελλάδα των στρατιωτικών διοικητών Κρήτης Στούντεντ και Αντρέ για να παραπεμφθούν, με βάση δικογραφίες που είχαν σχηματισθεί, σε δίκη ως εγκληματίες πολέμου. Το ελληνικό αίτημα απορρίφθηκε για τον πτέραρχο Κουρτ Στούντεντ και ικανοποιήθηκε το στρατηγό Αλεξάντερ Αντρέ ο οποίος παραδόθηκε λίγους μήνες αργότερα.
Η δίκη εναντίον του στρατηγού Αλεξάντερ Αντρέ άρχισε στις 3 Δεκεμβρίου 1947 στην Αθήνα και τερματίστηκε στις 22 του ίδιου μήνα με την επιβολή σ' αυτόν της ποινής εξάκις σε ισόβια δεσμά, άπαξ σε 12ετή φυλάκιση και άπαξ σε 8ετή φυλάκιση, συγχωνευθήκαν δε όλες οι ποινές σε ισόβια και κατάσχεση της περιουσίας του. Μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στις 24 Δεκεμβρίου 1951 οι νικητές αναθεώρησαν την ποινή του, η οποία μετατράπηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση και τελικά ο Αντρέ αποφυλακίσθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1952!
ΠΗΓΗ
Αναδημοσίευση από

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως