26 Ιουνίου 2016

Οι απεικονίσεις των Κρητών (Keftiw) στους τάφους Αιγυπτίων

Οι απεικονίσεις των  Κρητών (Keftiw) στους   τάφους Αιγυπτίων αξιωματούχων  και οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης  κατά τη  Νεοανακτορική περίοδο.
Παναγιώτης Καπλάνης

Χρονολογικό Πλαίσιο
Κατά τη διάρκεια της 18ηςδυναστείας, οι απεικονίσεις ξένων
πρεσβευτών να φέρουν πολύτιμα αντικείμενα ως δώρα στον Αιγύπτιο ηγεμόνα έγινε ένα από τα αγαπημένα θέματα του εικονογραφικού προγράμματος στους ιδιωτικούς Τάφους των Θηβών. Οχτώ από αυτά τα μνημεία ανήκουν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Αιγυπτιακής  Αυλής, ανάμεσα σε άλλους λαούς, πομπές Αιγαιακών λαών που αποτελούνται αποκλειστικά από άντρες απεσταλμένους. Στις επιγραφές που βρίσκονται κοντά οι Αιγαίοι αναφέρονται ως Κεφτιού (Keftiw), το αιγυπτιακό όνομα για το νησί της Κρήτης, ή ως άνθρωποι από «τα Νησιά στη Μέση της Μεγάλης Πράσινης (θάλασσας)» το όνομα που πιθανόν αναφέρεται για τα νησιά του Αιγίου, πιθανώς περιλαμβάνοντας και την Πελοπόννησο. Η καριέρα αυτών των οχτώ αξιωματούχων έχει μια διάρκεια ζωής από την εποχή της βασιλείας της Hatshepsut μέχρι αργότερα και την βασιλεία του Amenophis III, με όρους δηλαδή απόλυτης χρονολόγησης μιλάμε για μια διάρκεια 100 περίπου χρόνων από το 1480 μέχρι το 1380 π.Χ. Πέρα απ’ αυτές τις βασικές πληροφορίες που πηγάζουν από τα δεδομένα και στηρίζονται στις ενδείξεις είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε το πώς οι Αιγύπτιοι αντιλαμβάνονταν αυτές τις εικόνες, απλά επειδή είχαν βάλει επιγραφές. 

http://users.uoi.gr/gramisar/prosopiko/vlaxopoulos/Minoikos_Ergasies_2014_15/Kaplanis_Panagiotis_Oi_toixografies_ton_Kriton.pdf

(κλικ στην εικόνα για να δείτε την εργασία )

«D. PANAGIOTOPOULOS, KEFTIU IN CONTEXT:THEBAN TOMP-PAINTINGS AS A HISTORICAL SOURCE»
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως