2 Ιουνίου 2016

Δύο κόρες κοντοχωριανές


Από την αρχαία Ελευθέρνα  της Κρήτης, η Κόρη της Ελεύθερνας και η Κυρία της Οσέρ.
Κόρης της Ελεύθερνας
Το γλυπτό κατωκόρμι της«Κόρης της Ελεύθερνας» (περ. 650 π.Χ.). Το γλυπτό́ φέρνει αυτόματα στον νου το διάσημο άγαλμα δαιδαλικής τεχνοτροπίας, την «Κυρία της Ωσέρ» που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου. Μακροσκοπικές, μικροσκοπικές και κυρίως πετροχημικές αναλύσεις του υλικού́ των δύο αγαλμάτων κατέδειξαν ότι τα γλυπτά́ αυτά́, έχουν κατασκευαστεί από́ ασβεστόλιθο του λατομείου της Ελεύθερνας.

Κυρία της Ωσέρ
Η Κόρη της Ελεύθερνας, η οποία ήρθε στο φως το 1987 από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κ. Νίκο Σταμπολίδη, ο οποίος ανασκάπτει τη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας. Παρ' ότι σώζεται μόνο το κάτω μέρος του σώματός της, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τον ανασκαφέα ότι τα δύο ασβεστολιθικά γλυπτά χρονολογούνται από την ίδια εποχή και προέρχονται από τον ίδιο χώρο και από το ίδιο εργαστήριο.
H Κόρη της Ελεύθερνας (με σωζόμενο ύψος 60 εκατοστά, άρα συνολικό περί το ένα μέτρο) βρέθηκε εντός του περιβόλου του λεγόμενου Μνημείου 4A, το οποίο, όπως λέει ο κ. Σταμπολίδης, μπορεί να ήταν ηρώο, κενοτάφιο ή ναΐσκος, ένας χώρος ιερός δηλαδή. Δεν ήταν όμως μόνη της καθώς μαζί της βρέθηκαν σπαράγματα από τα πόδια ενός ασβεστολιθικού κούρου μαζί με τη βάση του, ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικά εύρημα που απαντά για την ύπαρξη κούρων στην Κρήτη. Επίσης δύο ασπιδούχοι πολεμιστές με τις στρογγυλές ασπίδες τους, οι οποίοι παραπέμπουν πιθανόν, κατά τον ανασκαφέα, στους δέκα Κουρήτες που ήταν γύρω από τον Δία και τον προστάτευαν, σύμφωνα με τον μύθο, σκεπάζοντας με τον κρότο των ασπίδων τους το κλάμα του βρέφους. Ενας εξ αυτών, μάλιστα, ο Ελευθήρ, ήταν αυτός που θεωρείται ότι ίδρυσε την Ελεύθερνα. «Ολα είναι από την ίδια πέτρα, τον μαργαρικό ασβεστόλιθο, και με χρονολόγηση από τα δαιδαλικά έως πρώιμα αρχαϊκά χρόνια (670 ή 660 π.X. ως το 570 π.X.)» λέει ο κ. Σταμπολίδης.
ΠΗΓΗ
Αναδημοσίευση αποσπάσματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως