4 Μαΐου 2016

Κλιματική αλλαγή στην Κρήτη

Κλιματική  αλλαγή  στην Κρήτη με επιπλέον μέρες καύσωνα και λιγότερες βροχοπτώσεις.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η WWF,   όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές σε 10 αγροτικούς νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και ο Νομός Ρεθύμνου. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου ταμείου για τη φύση καθώς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου,  5-15 επιπλέον μέρες καύσωνα ετησίως και λιγότερες βροχοπτώσεις αναμένεται να έχει το Ρέθυμνο από το 2021 και μετά, γεγονός άκρως ανησυχητικό αφού ανάλογες αλλαγές θα εμφανιστούν και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Η έρευνα αυτή είχε ως σκοπό της την πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2050  και είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα επικεντρώνει στην επιρροή της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένες περιοχές, με μεγάλη σημασία για την οικονομία και τον φυσικό πλούτο της χώρας. Μέσα από τα αποτελέσματά της το Ρέθυμνο εμφανίζεται ως μία από τις περιοχές στις οποίες η θερμοκρασία για τουλάχιστον ένα μήνα το καλοκαίρι δεν θα πέφτει το βράδυ κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης πυρκαγιάς θα είναι άκρως αυξημένος.
Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα υγρασίας, μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες δυσφορίας. Παρόλα αυτά τα στοιχεία της έρευνας  για την Κρήτη δείχνουν μείωση των βροχοπτώσεων το χειμώνα κατά 15%. Την ίδια ώρα ενώ η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί, αναμένεται να αυξηθούν κατά 10-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις κυρίως κατά την περίοδο του Φθινοπώρου. Με άλλα λόγια φαίνεται πως αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για πλημμυρικά επεισόδια όσο και για εξάπλωση πυρκαγιών στα περιαστικά δάση. Η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε τρομερή δοκιμασία και τους Εθνικούς Δρυμούς, καθώς προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς σε όλους τους Δρυμούς της χώρας μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα Λευκά Όρη.
Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της έκθεσης για τον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων διαπιστώνεται  ότι κατά μέσο όρο η μέση μέγιστη θερινή θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5οC περίπου. Επίσης, η χειμερινή βροχόπτωση εκτιμάται ότι θα μειωθεί σχεδόν έως και 15%,
Ανησυχητικό είναι τέλος το γεγονός ότι γενικά αναμένεται αύξηση των περιόδων ανομβρίας κατά μία έως δυο εβδομάδες.
Ανυπόφορες πόλεις, τουριστικοί προορισμοί με καύσωνες, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο. Κάπως έτσι συνοψίζονται τα κύρια συμπεράσματα της νέας επιστημονικής έκθεσης του WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, «Το αύριοτης Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον»  Στην έρευνα υπολογίζονται οι αλλαγές σε σχετικούς κλιματικούς δείκτες μεταξύ της μελλοντικής περιόδου (2021-2050) και της περιόδου αναφοράς (1961-1990).
Όπως τόνισε, ο κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου και βασικός συντάκτης της έκθεσης στα «Χ.Ν.», Χρήστος Γιαννακόπουλος, η μελέτη διερευνά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτές προκύπτουν από κατάλληλους κλιματικούς δείκτες, στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, στους δέκα πιο τουριστικούς νομούς, στους δέκα νομούς με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων στη γεωργία και στους δέκα εθνικούς δρυμούς που αποτελούν και τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσουμε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές και τις κλιματικές συνθήκες όπως θα διαμορφωθούν ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Εστιάσαμε περισσότερο στην αύξηση της θερμοκρασίας, στον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς ή στο ενδεχόμενο ερημοποίησης μιας περιοχής. Για τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο ως τουριστικές περιοχές, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως θα αποκτήσουν μισό μήνα παραπάνω καυτές μέρες κάθε χρόνο από ό,τι σήμερα με χρονικό ορίζοντα το 2020-2050. Παράλληλα οι περιοχές αυτές θα έχουν κατά ένα μήνα περισσότερο κάθε χρόνο τροπικές νύχτες, με ζέστη και υγρασία».
Ωστόσο όπως πρόσθεσε ο ίδιος "ένα θετικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι αυξάνονται οι καλοκαιρινές μέρες (έως και 15 μέρες) κατά έτος με αποτέλεσμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τους μήνες όπως Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Ιούνιος. Την ίδια ώρα στα αρνητικά ευρήματα προσμετράται ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς που μπορεί να αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον αφού επιμηκύνεται κατά μισό μήνα και η επικίνδυνη περίοδος για εκδήλωση πυρκαγιάς".
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που δείχνουν αυξημένη ζήτηση ενέργειας ως αποτέλεσμα της επιμήκυνσης της θερινής περιόδου στην Κρήτη.
Αγροτικές περιοχές – Κρήτη
Παράλληλα σύμφωνα με την μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας θα δεχθούν μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μέρες καύσωνα, οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, να μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις και συνεπώς να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Για παράδειγμα στην Κρήτη και την Πέλλα οι βροχοπτώσεις το χειμώνα θα μειωθούν κατά 15% ενώ στην Εύβοια αναμένονται περισσότερες από 25 επιπλέον ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα και περιοχές όπως η Λάρισα θα ζήσουν 20 περισσότερες μέρες καύσωνα. Οποιαδήποτε πρόβλεψη για πιθανές βλάβες στις καλλιέργειες είναι παρακινδυνευμένη αλλά τα γενικά ευρήματα φανερώνουν αυξημένο κίνδυνο για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού.
"Την ίδια ώρα, παρόλο που η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί, αναμένεται να αυξηθούν κατά 10-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις κυρίως κατά την περίοδο του Φθινοπώρου. Το  φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μια γενικότερη αλλαγή της κυκλοφορίας στην ατμόσφαιρα ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής και στις θερμότερες θάλασσες, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και την έλλειψη ανέμου" σημείωσε ο κ. Γιαννακόπουλος
Εθνικοί δρυμοί – Λευκά Όρη
Στους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας μεταξύ των οποίων και τα Λευκά Όρη σύμφωνα με τη μελέτη μεταβάλλεται τόσο η θερινή όσο και η χειμερινή θερμοκρασία. "Στα Λευκά Όρη, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η θερμοκρασία αυξάνεται κατά 1,5 βαθμό αλλά αυξάνεται και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Παράλληλα το χειμώνα μειώνονται οι βροχοπτώσεις κατά 15%. Αυτό είναι κάτι που κρίνεται ως ανησυχητικό για τις αλλαγές που ενδεχομένως υπάρξουν στο οικοσύστημα του Εθνικού Δρυμού" επεσήμανε ο κ. Γιαννακόπουλος.
Σύμφωνα με την έρευνα οι ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα απαιτούν προσαρμογή και άμεσα μέτρα.
«Οι προβλέψεις για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης της έρευνας από το σύνολο των αρμόδιων δημόσιων φορέων και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» καταλήγει ο κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Χρήστος Γιαννακόπουλος.
ΠΗΓΗ
Αναδημοσίευση από

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως