10 Απριλίου 2016

ΓΕΗ: Ο «φάρος» του Ηρακλειώτικου μπάσκετ, που δεν υπάρχει πια…

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ένα σωματείο που έδωσε πολλά, παρά πολλά στο μπάσκετ της Κρήτης ήταν η Γυμναστική Ένωση Ηρακλείου. Και λέμε ΗΤΑΝ, γιατί δυστυχώς στον ιστορικό σύλλογο το τμήμα μπάσκετ έχει αδρανοποιηθεί από το 2005, τόσο το ανδρικό, όσο και το γυναικείο τμήμα … Όμως στα 26 χρόνια λειτουργίας του (1979-2005 η ΓΕΗ άφησε ανεξίτηλα γραμμένο το όνομα της στην ιστορία του μπάσκετ στην Κρήτη και στο Πανελλήνιο με τις επιτυχίες του σε όλους τους τομείς, κάνοντας έτσι ονομαστό το μικρό όνομα της σε όλη την Ελλάδα.
-ΙΣΤΟΡΙΚΑ-
Η ΓΕΗ ιδρύθηκε το1968 με την ονομασία 'ΚΑΣΤΡΟ' Α.Σ., με τμήματα Στίβου-Μπάσκετ-Βόλεϊ. Το 1975 μετονομάστηκε σε ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με τροποποίηση του καταστατικού, αλλά το 1978 αντιμετώπισε διοικητικές αδυναμίες. Τότε βρέθηκε μια ομάδα ανθρώπων με δηλωμένη την αγάπη τους για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που επαναδραστηριοποίησαν τον σύλλογο πάνω σε υγιείς βάσεις κάτω από την προεδρία του αείμνηστου Αντώνη Αλεξανδρακη.
Με συλλογική δουλεία και πάνω από όλα υπευθυνότητα του κάθε τμήματος, το νέο Δ.Σ. ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας με τη συνεργασία όλων των τμημάτων και οδήγησε τη ΓΕΗ στη κορυφή των αθλητικών δρώμενων της Κρήτης τις δυο δεκαετίες που ακλούθησαν. Την ευθύνη του τμήματος μπάσκετ που ξεκίνησε τη νέα προσπάθεια το 1979 από το μηδέν, ανέλαβε ο Αντιπρόεδρος του σωματείου ο υπογράφοντας και αργότερα όταν οι ανάγκες του τμήματος αυξήθηκαν και λόγω Εθνικών κατηγοριών σε Άνδρες και Γυναίκες, δημιουργήθηκε εννεαμελής επιτροπή μπάσκετ, από φίλους μεταξύ των οποίων χαρακτηριστικό γνώρισμα ήταν η αγάπη και προσφορά στο άθλημα.
Έτσι η ΓΕΗ με ανοδική συνεχώς πορεία θεωρήθηκε το καλύτερο σωματείο στην Κρήτη, την δεκαετία του ‘80 στους άνδρες και του ’90 στις γυναίκες, τόσο στις Εθνικές κατηγορίες όσο κυρίως και στις υποδομές Σε εφημερίδα της τότε εποχής (1984) βρίσκουμε μια δήλωση-ομολογία μου με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της ΓΕΗ και υπεύθυνου του τμήματος μπάσκετ που αποκαλύπτω το μυστικό της επιτυχίας του συλλόγου...«Δεν βιαστήκαμε να κάνουμε πρωταθλητισμό, χωρίς να υποπέσουμε έτσι στο μεγάλο λάθος που ακόμη και σήμερα πέφτουν οι σύλλογοι που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν χωρίς να έχουν την ανάλογη υποδομή και κρατήσαμε τον ερασιτεχνισμό μας, όσο γινόταν, ανάμεσα στα τόσα προβλήματα που δημιουργεί η άσκοπη χρήση του χρήματος, και βοηθήσαμε τους αθλητές μας να γίνουν πρώτα καλοί και χρήσιμοι άνθρωποι και μετά καλοί αθλητές». Και αναλύεται επίσης η φιλοσοφία που κυριαρχούσε στην ΓΕΗ από την χρόνια της αναδημιουργίας της το 1979. «Η ΓΕΗ είναι το σωματείο των αθλητών της, ΟΧΙ των παραγόντων της, ούτε των προπονητών της. Δεν ανήκει ούτε στον Δασκαλάκη ούτε σε κανένα Δασκαλάκη. Αποτελείται από τους αθλητές της, όλων των αθλημάτων, επιβιώνει από τις προσπάθειες τους, ζει από τις επιτυχίες τους, τους ενισχύει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και φιλοδοξεί να τους βλέπει πρώτα σωστούς και χρήσιμους ανθρώπους και μετά πρωταθλητές. Σε καμία περίπτωση μη θεωρηθεί ότι η ΓΕΗ δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των προπονητών της, των γυμναστών της, τα διάφορα κέρδη και τις φιλοδοξίες οποίες και να είναι αυτές των μελών της, ή τις παράδοξες απαιτήσεις γονέων αθλητών της»
-ΑΝΔΡΙΚΟ-
Το ανδρικό τμήμα ξεκίνησε το 1979 με τις υποδομές του και κατάφερε με υπομονή και συνεχή δουλεία 5 ετών, του προπονητή Νίκου Τούλη και των παικτών του, να ανέβει η ομάδα στην Β' Εθνική το 1984. Στις εθνικές κατηγορίες με όλες τις αναδιαρθρώσεις ,παρέμεινε μέχρι το 1993 (με ένα χρόνο διακοπή το 90/91). Τότε δυστυχώς είχε αρχίσει πλέον η αντίστροφη μέτρηση για τα ερασιτεχνικά σωματεία. Μετά το «μπουμ» που έγινε το 1987 με την κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο επαγγελματισμός με όλα τα αρνητικά επακόλουθα του, εισέβαλε για τα καλά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν είχε τη δυνατότητα, τη νοοτροπία και τις ανάλογες υποδομές σε κάθε περίπτωση να τον δεχτεί. Επιπλέον δε, λειτούργησε αρνητικά σε ένα λαό επιρρεπή σε κάθε είδους ενεργεία που έχει σχέση με το χρήμα-κέρδος-όφελος.
Ακόμη δε με την είσοδο πολλών ξένων -κοινοτικών και «Ελληνοποιηθέντων», φτάσαμε στο αποτέλεσμα να χαθεί η μπάλα. Τα ερασιτεχνικά σωματεία απορροφήθηκαν, διαλυθήκαν ή αναγκάστηκαν να λειτουργούν με νέα δεδομένα έξω από τον πραγματικό τους προορισμό. Οι ρομαντικοί παράγοντες παραχώρησαν τη θέση τους σιγά-σιγά σ 'ένα νέο είδος παραγόντων, άλλοι αφελείς, οι πιο πολλοί άσχετοι με τις υπαρκτές ανάγκες του μπάσκετ και άλλοι σχετικοί με τις προσωπικές φιλοδοξίες τους ΓΕΝΙΚΑ!!
Καλύτερα όμως ας μη συνεχίσουμε με περισσότερα επ’ αυτού... Ένας όμως επιπλέον σοβαρός λόγος αναφορικά με τη διάλυση του τμήματος μπάσκετ της ΓΕΗ υπήρξε και η λανθασμένη και κακόβουλη συμπεριφορά της τότε διοίκησης του σωματείου απέναντι σ' ένα τμήμα που τόσα πολλά είχε δώσει στον σύλλογο και που ανάγκασε τους τελευταίους παράγοντες να αποχωρήσουν και αυτοί απογοητευμένοι... Παρ' όλα αυτά όμως η προσφορά του τμήματος Μπάσκετ της ΓΕΗ στο Μπάσκετ της Κρήτης είναι δεδομένη και η φιλοσοφία της επιβεβαιώνεται καθημερινά!
-ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ-
Η γυναικεία ΓΕΗ ακλουθώντας το παράδειγμα των ανδρών ξεκίνησε δειλά-δειλά το 1979 και εκείνη από τις υποδομές και έφτασε ψηλά τόσο σε Εθνικές κατηγορίες, όσο και στα Πανελλήνια πρωταθλήματα Κορασίδων-Νεανίδων. Ο υπογράφων ανέλαβε υπεύθυνος του τμήματος έχοντας επιπλέον και την προπονητική ιδιότητα για 20 συνεχή χρόνια και οδήγησε τα κορίτσια στη κορυφή. Το τμήμα προόδευε σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και έφτασε να θεωρείται τις δεκαετίες του ‘80 και ‘90 ο πρώτος γυναικείος σύλλογος που καλλιεργούσε το μπάσκετ σε βάθος στην Κρήτη. Αγωνίστηκε με επιτυχία 11 χρόνια συνεχεία στις εθνικές κατηγορίες (Α1-Β'.Εθν.-Α2) (1988-1999) και καταξιώθηκε πανελληνίως. Είναι γνωστό ότι το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα «υποτάσσεται» στο ανδρικό σε όλους τους τομείς, και δύσκολα συμβιώνει στον ίδιο σύλλογο. Στη ΓΕΗ όμως προχώρησαν και τα δυο με πλήρη επιτυχία όσο επέτρεπαν οι συνθήκες. Εδώ υπάρχει ένα χαρακτηριστικό των καιρών που αφορά την μεταχείριση που αντιμετώπιζε γενικά το γυναικείο μπάσκετ, από τους υπόλοιπους φορείς. Το 1988 όταν ανέβηκε η ΓΕΗ στην Α1 Εθνική, της παραχώρησαν για προπόνηση στο κλειστό του Λίντο μια (!!) προπονητική ώρα την εβδομάδα, ενώ στις ανδρικές ομάδες του τοπικού έδωσαν δυο(!) Η Γυναικεία ομάδα της ΓΕΗ αγωνίστηκε μία περίοδο στην Α1 κατηγορία,9 χρόνια στην Β' εθνική και μία περίοδο στην Α2, ενώ στις κορασίδες -νεανίδες είχε 8 συμμέτοχες στα τελικά των πανελληνίων πρωταθλημάτων. Μετά το 2002 με φθίνουσα πορεία ακολούθησε την τύχη του ανδρικού και αυτή για τους ιδίους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, μην αντέχοντας τα προβλήματα όπου στον γυναικείο χώρο είναι κατά κανόνα πιο έντονα.
-ΡΕΚΟΡ από την ΓΕΗ (Άνδρες Γυναίκες)-
- Το 1984(24-3-84) ανέβηκαν οι άνδρες στην Β' Εθνική με δεκάδα 7 έφηβους και 3 Άνδρες και Μ.Ο. ηλικίας τα 19 χρόνια!
-Το εφηβικό κατέχει το ρεκόρ στην Κρήτη με 6 συνεχόμενα Πρωταθλήματα (1980-85).Ένα ρεκόρ που παραμένει «δυστυχώς» ακατάρριπτο στην Κρήτη στα αγόρια, σήμερα μετά από 30(!) χρόνια, είναι η 3η θέση στο Πανελλήνιο Έφηβων (στην Άρτα 22-7-84) που θεωρείται και η μεγαλύτερη επιτυχία του Κρητικού Μπάσκετ στους άνδρες, μέχρι σήμερα! -Η παραμονή του Νίκου Τούλη στη θέση του προπονητού στους άνδρες για 8 συνεχή χρόνια(1980-88), αποτελεί ένα ρεκόρ σε συνδυασμό με τη δουλεία και τις επιτυχίες των οποίων υπήρξε βασικός συντελεστής.  -Με τη φανέλα της ΓΕΗ (Ιούνιος1982) έχει αγωνιστεί ο Παναγιώτης Γιαννάκης, σε ηλικία 23 ετών, στο Ηράκλειο σε 2 αγώνες της ΓΕΗ με τους AHEPA, πριν πάει στον Άρη. -Οι τόσοι παίκτες που βγήκαν κατά καιρούς μέσα από την οικογένεια της ΓΕΗ, εξακολουθούν να είναι φίλοι ακόμη και δεμένοι μεταξύ τους και είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλη ομάδα που προσφέρουν μέχρι σήμερα στο άθλημα από τη θέση του προπονητή ή του παράγοντα, βοηθώντας έτσι τα νέα παιδία.
-Η γυναικεία ΓΕΗ όταν το 1988 ανέβηκε στη Α1 Εθνική, είχε στη σύνθεση της τον μικρότερο Μ.Ο ηλικίας που ήταν 18,5 χρόνια, με 3 κορασίδες 1 νεανίδα και 6 γυναίκες. -Η Έφη Ζερβάκη ήταν η μικρότερη σε ηλικία πλέι μέικερ που έπαιξε στην Α1 Εθνική το 1988 σε ηλικία 14(!) ετών. -Η ΓΕΗ είναι η μοναδική ομάδα Γυναικών της Κρήτης που έχει τις περισσότερες συνεχείς συμμέτοχες (11 στον αριθμό) σε Εθνικές Κατηγορίες (από το 1988 μέχρι το 1999)…


Η μεγαλύτερη επιτυχία των υποδομών στην Κρήτη στα αγόρια, η τρίτη θέση της ΓΕΗ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 1984 στην Άρτα πίσω από τον Πανιώνιο και τον Άρη. Να λοιπόν η μεγάλη και ιστορική ομάδα της ΓΕΗ με προπονητή τον Νίκο Τούλη και έφορο τον Μιχάλη Δασκαλάκη !!! (πάνω : Δασκαλάκης - Τούλης - Γεωργακάκης - Καλαϊτζάκης - Πετράκης - Τακάκης - Λατσουράκης - Σπαθιάς, κάτω : Παπαηλιάκης - Σατσάκης - Αρχοντουλάκης - Διαλεχτάκης - Περαντωνάκης - Δράγατζης)
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως