12 Μαρτίου 2016

Οι φάκελοι που σώθηκαν από την πυρά.

Η καταστροφή των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων Ελλήνων πολιτών
Του Μανόλη Καρέλλη*
-Από την προγραμματισμένη καταστροφή του Αυγούστου 1989 των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων, διασώθηκε σε αστυνομικό τμήμα της ενδοχώρας του Ηρακλείου με τρόπο σχετικά μυστηριώδη μια παρτίδα περίπου 10.000 εγγράφων, απόρρητων και εμπιστευτικών ως επί το πλείστον, που διαπραγματεύονταν το θέμα της καταγραφής αλλά και της δίωξης του φρονήματος ελλήνων πολιτών.
Τα έγγραφα παραδόθηκαν για διασφάλιση στο φιλόξενο τμήμα αρχείων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου και συμπλήρωσαν την πλούσια συλλογή του που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα μοναδικό εκτός Τουρκίας αρχείο τουρκικών εγγράφων του ιεροδικείου, ενετικά αρχεία, αρχεία της δημογεροντίας, αρχεία της γερμανικής κατοχής της Κρήτης, το αρχείο του ποιητή Σαραντάρη και άλλα. Στα έγγραφα αποτυπώνεται με φρικιαστικό τρόπο η μισαλλοδοξία, η εμπάθεια, η μικρότητα, ο παραλογισμός, η αγριότητα και η βαρβαρότητα της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής εν πολλοίς περιόδου,είναι δε βέβαιο ότι θα δώσουν πολύτιμο υλικό στους ερευνητές που θα τα μελετήσουν συστηματικά για να βγάλουν τα δικά των συμπεράσματα.Τα έγγραφα ήσαν μέχρι τώρα «κλειστά» ενώ μετά την εισήγησή μου στο συνέδριο θα ανοίξουν για την έρευνα από όποιον επιθυμεί να την πραγματοποιήσει.
Οι φάκελοι που διατηρήθηκαν
Πόσοι όμως ήσαν οι φάκελοι που κάηκαν με κάθε επισημότητα στην Αθήνα και στις πρωτεύουσες των πενήντα δύο μηνών της χώρας.Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ο αριθμός των φακέλων που κάηκαν ήσαν 17.000.000 (ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης τους ανέβαζε στα 33.000.000).Στην περιοχή της Αθήνας κάηκαν 8.000.000 φάκελοι, ενώ στην Κρήτη κάηκαν στο Ηράκλειο 270.000, στα Χανιά 246.789, στο Ρέθυμνο 118.000 και στο Άγιο Νικόλαο 102.790.
Η κυβέρνηση απεφάσισε να διασωθεί ένας αριθμός φακέλων περίπου 40 από κάθε νομό, συνολικά 2.100 από ολόκληρη τη χώρα που θα διατηρούνταν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και θα άνοιγαν μετά 30 χρόνια (αργότερα τα 30 χρόνια έγιναν 50). 
Η μελέτη των φακέλων των επωνύμων θα επιτρέψει στους ιστορικούς να εξαγάγουν τα συμπεράσματά των για την εφιαλτική διαδικασία της καταγραφής και της δίωξης των φρονημάτων των ελλήνων πολιτών που απετέλεσε την κυρίαρχη πολιτική της εμφυλιακής αλλά και της μετεμφυλιακής περιόδου.
Οι πολίτες οι φάκελοι των οποίων διασώθηκαν από την πυρά
Αθητάκης Ιωάννης του. Νικολάου, Αναγνωστάκης Εμμανουήλ του. Ανέστη, Ανδρουλάκης Δημήτριος τ. Γρηγορίου, Ανδρουλάκης Μιχαήλ του. Ανδρέα, Αρετάκης Εμμανουήλ του. Ιωάννη, Ατζολετάκη Γεωργία  του Στέφανου, Βαλυράκης Ιωάννης του. Ιωσήφ, Βαλυράκης Ιωσήφ του. Ιωάννη, Βαρδινογιάννης Βαρδής του. Ιωάννη,Βαρδινογιάννης Παύλος του. Ιωάννη, Βαρδουλάκης Ανδρέας του. Νικολάου, Βαρδουλάκης Γεώργιος, Βενιζέλος Ελευθέριος του. Κυριάκου, Βενιζέλος Νικήτας του. Κυριάκου, Βενιζέλος Σοφοκλής του. Ελευθερίου, Βερυβάκης Ελευθέριος του. Δημητρίου, Βουτυράκης Εμμανουήλ,  Γαλανάκης Μιχαήλ, Γεράκης Παναγής του. Κων/νου, Γεωργακάκης Χαράλαμπος του. Στυλιανού, Γεωργακάκης Κων/νος του. Σπυρίδωνα, Γυπαρης Παύλος τ. Ιωσήφ, Δαμανάκη Μαρία του. Θεοδώρου, Δαριβιανάκης Αλέξανδρος του. Διογένη, Δασκαλάκης Γεώργιος του. Παναγιώτη, Δασκαλάκης Ευάγγελος του. Γεωργίου, Δρανδάκης Εμμανουήλ του. Κων/νου, Δρεττάκης Μανώλης του. Γεωργίου, Ζωϊτάκης Γεώργιος του. Κων/νου, Ιωαννίδης Φοίβος του. Ιωάννη, Καζαντζάκη Γαλάτεια, Καζαντζάκης Νικόλαος, Κακαουνάκης Νικόλαος του Δημητρίου, Καλαϊτζάκης Εμμανουήλ του Ιωάννη, Καλαμάκης Παντελής του Γεωργίου, Καλέργης Λυκούργος του Σταύρου, Καρέλλης Μανόλης του Νικολάου, Κατράκης Μάνος του Χαράλαμπου, Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ του Βασιλείου, Κεφαλογιάννης Ιωάννης του Κων/νου, Κλωνιζάκης Ιωάννης του Μάρκου, Κουμαντάκης Γεώργιος του Στυλιανού, Κουνελάκης Μιχαήλ του Αντωνίου, Κρασαδάκης Νικόλαος, Κυπριωτάκη-Περράκη Μαρία του Γεωργίου, Κωνσταντουράκης Κων/νος του Εμμανουήλ, Κωστάκης Νικόλαος του. Θεόδωρου, Συντιχάκης Δανιήλ του Εμμανουήλ,Τρουλλινός Γεώργιος του Νικολάου, Ψαράκης Γεώργιος του Αριστείδη.

1)Το άρθρο βασίζεται σε εισήγηση του Μαν. Καρέλλη στο Κρητολογικό Συνέδριο.
* Μαν. Καρέλλης τέως δήμαρχος Ηρακλείου  και ευρωβουλευτής
ΠΗΓΗ
Αναδημοσίευση αποσπάσματος από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως