25 Δεκεμβρίου 2014

Υβριδικό έργο-μαμούθ 190MW σχεδιάζεται στην Κρήτη.

Έναν υβριδικό αιολικό-υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 190 Μεγαβάτ σκοπεύει να κατασκευάσει στην Κρήτη ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EdF μέσω θυγατρικής εταρείας που λειτουργεί στη χώρα μας.
Το υβριδικό έργο-μαμούθ θα περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα, μια υδροηλεκτρική μονάδα, αλλά και ταμιευτήρες αντλησιοταμίευσης. Είδη έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη  Μανιάτη. Είχε προηγηθεί η αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική αίτηση για το έργο είχε κατατεθεί το 2002.
Το υβριδικό έργο περιλαμβάνει και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση καθώς το πλεόνασμα αιολικής ενέργειας που θα παράγεται κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης ρεύματος θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού στον ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού, το οποίο θα παράγει ενέργεια στις περιόδους που υπάρχει ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών του νησιού.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της EDF EΝ Ελλάς Λ. Λαζαράκης, η εταιρεία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη του έργου στις διαδικασίες του νόμου των στρατηγικών επενδύσεων (fast track) και η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως τα μέσα του 2015. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το έργο θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη, άρα και σε μείωση του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Η χωροθέτηση και η ισχύς των συστημάτων
Το Υδροηλεκτρικό – Αντλητικό σύστημα θα κατασκευαστεί στη θέση «Κουτράλια – Ανω Λιμνιά» στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου.
Το υδροηλεκτρικό σύστημα με αντλησιοταμίευση  θα περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες (λιμνοδεξαμενές) χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων η κάθε μία, τέσσερις υδροστροβίλους παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ καθώς και οκτώ αντλίες που θα μεταφέρουν το νερό στον άνω ταμιευτήρα.
Τα αιολικά πάρκα χωροθετούνται στις θέσεις Σπίνα των Δήμων Πλατανιά και Κανδάνου – Σελίνου Χανίων (34 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Πλακάκια του Δήμου Πλατανιά (14 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Λαμπινή του Δήμου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (11 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία) και Καλή Συκιά στον ίδιο Δήμο (47 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία).

Η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων προβλέπει ότι οι υδροληψίες για την πλήρωση της κάτω δεξαμενής θα γίνουν από υφιστάμενες γεωτρήσεις !!!καθώς και από τις εκροές της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Μαλίων, μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Απρίλιο).

ΠΗΓΗ
http://www.econews.gr/2014/09/17/kriti-aiolika-antlisiotamieusi-117597/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως