10 Φεβρουαρίου 2014

Γιούχτας ή (Κνωσσία Δίκτη)

Το Όρος Γιούχτας ή αρχαία Ιυτός με υψόμετρο 811 μέτρα  είναι ένα σημείο ορόσημο 15 χλμ νοτιότερα της πόλη του Ηράκλειου.
Στις παρυφές του όρους βρίσκεται κτισμένη η γραφική κωμόπολη των Αρχανών.  Στην Μινωική περίοδο υπήρξε ιερό βουνό και έχουν ανακαλυφθεί αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι με ανεκτίμητης αξίας ευρήματα, όπως τα Ανεμόσπηλια, το Ιερό κορυφής, το Χωστό Νερό, και ο Στραβομύτης. Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία του μινωικού πολιτισμού, που βρίσκονται στο βουνό ορίζουν την αρχαιολογική διάσταση του Γιούχτα. Συγκεκριμένα έχουν εντοπιστεί τέσσερα ιερά, ένα μινωικό νεκροταφείο, η αρχαία Έλτυνα και ο μινωικός οικισμός Μυρτιάς. Στην κορυφή του είχε οικοδομηθεί ιερός οίκος 8Χ5μ. με περίβολο που είχε κυκλώπειο τείχος, μέσα στο ιερό του οποίου ανακαλύφθηκαν λατρευτικά είδωλα ανδρών και γυναικών και αναθηματικά μέλη. Στη βόρεια πλευρά του Γιούχτα, στη θέση Ανεμόσπηλια, ανασκάφηκε μινωικό ιερό που καταστράφηκε από σεισμό, μέσα στο οποίο βρέθηκαν τέσσερεις ανθρώπινοι σκελετοί. Όταν κοιτάζει κανείς το Γιούχτα από βορειοδυτικά ομοιάζει με προφίλ ανθρώπινου προσώπου σε ύπτια θέση. Σύμφωνα με την παράδοση, στον Γιούχτα φέρεται να θάφτηκε ο Θεός Δίας. Στην Κρήτη  είναι διαδεδομένη η πίστη ότι εδώ «κοιμάται» ο Δίας. Οι Κρητικοί αντίθετα από τους υπόλοιπους Έλληνες πίστευαν ότι ο Δίας πεθαίνει κι ανασταίνεται κάθε χρόνο συμβολίζοντας την δύναμη της φύσης που αναγεννιέται κάθε άνοιξη.
Να πούμε πως ο Καλλίμαχος θέλοντας να υπερασπιστεί την αρκαδική ανατροφή του Δια  υποστηρίζει πως οι Κρήτες ψεύδονται περί του Δια διάφορα, όπως και για τον θάνατο του: <<Κρήτες αεί ψεύσται και γαρ τάφον, ώ άνα, σεί ο Κρήτες ετεκτήναντο, συ δ' ου θάνες εσσί γαρ αιεί >>, <<Οι Κρήτες λέγουν πάντοτε ψέματα και προς τούτο είπαν ψέματα, / διότι κατασκεύασαν για σένα τάφο, / εσύ όμως δεν απέθανες διότι εσύ είσαι αιώνιος>> , (ΟΡΦΙΚΑ, Ύμνοι Καλλιμάχου και Επιγράμματα, Ύμνος εις ΔΙΑ 1 -15)Δεν γνωρίζω αν ο Επιμενίδης και Καλλίμαχος συσχέτιζαν τον ψεύτικο κατά αυτούς τάφο του Διός με το όρος Γιούχτα. …Το όνομα του βουνού ήταν “Ιυττός” (Κνωσσία Δίκτη) στην αρχαιότητα. Το όνομα Γιούχτας αποτελεί παραφθορά του Λατινικού Γιούπιτερ που σημαίνει Δίας.... μάλλον όμως το Ιυττός μπορεί με παράφραση να γίνει Γιούχτας (Ιυττός, Ιυκτός, Γιούκτας).Ο Ιυττός ήταν ιερό βουνό και ένα από τα σημαντικότερα ιερά κορυφής του μινωικού πολιτισμού. Εκεί βρέθηκε ναός 3700 ετών και 4 βωμοί ήταν κάτι σαν η ακρόπολη της Κνωσού. Ο Γιούχτας λοιπόν ένα μυθικό ανθρωπόμορφο βουνό που συμβολίζει τον τάφο του Δία. Αξιόλογη είναι και η οικολογική διάσταση του όρους χάρη στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Το οικολογικό πάρκο του Γιούχτα περιλαμβάνει το ίδιο το όρος και τρία φαράγγια: το Κνωσανό, το Κουναβιανό και το Αστρακανό που είναι και το μεγαλύτερο σε μήκος. Στα φαράγγια συναντάει κανείς υδρόφιλα είδη, όπως ιτιές, λυγαριές και πλατάνια, πολλά ενδημικά της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς και πάνω από 44 είδη πουλιών και 7 είδη θηλαστικών.ΠΗΓΗ αναδημοσίευσης :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως