21 Νοεμβρίου 2012

«Στις τράπεζες Σπόρων » όλα τα λεφτά

Εν αρχή ην ο Σπόρος 
 Ντοκιμαντέρ του Christophe Guyon για την σημασία των παραδοσιακών σπόρων στην επιβίωση των ανθρώπινων κοινοτήτων και τον αγώνα που δίνεται πανευρωπαϊκά για την διάσωσή τους. Το βίντεο προβλήθηκε στις 22 Απριλίου 2012 στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα” που οργάνωσε το Πελίτι και υποτιτλίστηκε από ομάδα εθελοντών του Πελίτι.

«Τα πάντα εν σοφία πατεντάρισαν» 
 Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας  για τον απόλυτο ελέγχω επί του φυτογενετικού υλικού (δηλαδή των σπόρων, την πυγή της φυτικής τροφής)  κατοχυρώνουν οι εταιρείες που δημιουργούν γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, ( σπόρους ,υβρίδια) κ.λπ. .Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των προϊόντων  είναι ότι έχουν τροποποιηθεί  (στειρωθεί)  ώστε να μην μπορούν να αναπαραχθούν.
Αναγκάζουν έτσι τους αγρότες σε πληρωμή δικαιωμάτων για την χρήση αυτών των σπόρων στερώντας τους ταυτόχρονα και τον ουσιαστικό περιορισμό των δικαιωμάτων τους, αφού δεν μπορούν να τους διαχειριστούν χωρίς την «άδεια» των εταιρειών.
Η ανθρωπότητα οδηγείτε σε μια  αναγκαστική  και εξαρτώμενη οικονομική σχέση με  τις κολοσσιαίες εταιρείες του είδους. Εννέα πολυεθνικές ελέγχουν  το 90% της αγοράς των  γενετικά τροποποιούμενων  και μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως.
Το 60% τον γνήσιων φυσικών σπόρων  έχει είδη εξαφανιστεί  από της παραδοσιακές καλλιεργήσιμες ποικιλίες.
Όποιος αγρότης σήμερα προσπαθήσει να αποφύγει  μεταλλαγμένα η  τροποποιημένα υβρίδια είναι καταδικασμένος σε αποτυχία ,δεν υπάρχει πλέων τίποτα που να μπορεί να αναπαραχθεί, όλες οι παραδοσιακές παλιές  ποικιλίες έχουν εξαφανιστεί  τα τελευταία χρόνια


  Νυν και αεί, και εις τούς αιώνας των αιώνων... 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τα παρακάτω : 
 ΠΗΓΕΣ 
http://www.peliti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως