19 Απριλίου 2011

Το Ηράκλειο δεν σηκώνει δύο ομάδες στην Α΄ εθνική !!!

Ποδοσφαιρικός συγκρητισμός
Το Ηράκλειο δεν σηκώνει δύο ομάδες στην Α΄ εθνική. Σχόλιο που ακούγεται  κατά καιρούς από διάφορους ,όταν συζητούν για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της πόλης, πιπιλίζοντας  σαν καραμέλα αυτό το ανεκδιήγητο κι ανόητο κλισέ.


Αυτό που θέλω να πω σε αυτούς, οπαδούς κυρίως της  υδροκέφαλης Αθηναϊκής  νοοτροπίας, είναι να μην βλέπουν απλά και μόνο ξεκάρφωτα το Ηράκλειο, (που ούτως η άλλος από μόνο του μπορεί ) αλλά την Κρήτη ως σύνολο και την προφανή δυναμική της να δημιουργήσει και να  υποστηρίξει έναν δικό της πόλο στον χάρτη του Ελληνικού  ποδοσφαιρικού κατεστημένου.
Κατά την γνώμη μου ,κάθε μικρή η μεγάλη πόλη της Κρήτης μπορεί εύκολα η δύσκολα να προωθήσει και να στηρίξει ανάλογα κάποια ομάδα της στην Γ΄ στην  Β΄ αλλά και στην Α΄ εθνική.
Πράγμα στην αρχή  πολύ δύσκολο λόγο του τρομερού ανταγωνισμού. Ευνόητο είναι όμως  ότι όσο περισσότερες ομάδες από την Κρήτη ανεβαίνουν και καταφέρνουν να  παραμένουν στις μεγαλύτερες κατηγορίες, τόσο ευκολότερο γίνεται το έργο της ανόδου αλλά και της διατήρησης των υπόλοιπων Κρητικών  ομάδων στης εθνικές κατηγορίες .
Παύοντας τον  απομονωτισμό, και λιγοστεύοντας τα ατελείωτα μακρινά ταξίδια της συχνές μετακινήσεις και ξενοδοχειακές διαμονές , και το βασικότερο περιορίζοντας το οικονομικό κόστος που αυτά συνεπάγονται. Καθιστώντας έτσι μεν της ομάδες μας ποιο ανταγωνιστικές, αλλά  ταυτόχρονα επιβαρύνοντας της υπόλοιπες αντίπαλες εκτός Κρήτης ομάδες με κόπο χρόνο και χρήμα.
Αν πάρουμε για παράδειγμα στο πρόσφατο παρελθών το πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής ,θα βλέπαμε πως ομάδες από κάθε συνοικία της Αθήνας αγωνίζονταν μεταξύ τους παγιώνοντας για αρκετά χρόνια ένα πρωτάθλημα που όλες οι Αθηναϊκές ομαδούλες επιβίωναν άνετα, όπως αν θα έπαιζαν στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Αττικής.( με περισσότερο ευνοημένες  ταυτόχρονα της ομάδες του ΠΟΚ)
Το ίδιο σχεδόν αλλά σε μικρότερη κλίμακα  συμβαίνει και στην Β  Ελλάδα όπου υπάρχουν περίπου 8 ομάδες που ανταγωνίζονται σε σχετικά μικρή μεταξύ τους χιλιομετρική απόσταση, που καλύπτεται εύκολα και γρήγορα οδικός,  αποκομίζοντας όλα τα σχετικά οφέλη.
Αυτό σημαίνει περισσοτέρους πιθανούς  εύκολους βαθμούς στην έδρα σου, λιγότερες μακρινές και πολύωρες μετακινήσεις άρα και λιγότερα έξοδα, περισσοτέρους φιλάθλους, άρα και  περισσότερα εισιτήρια στους εντός έδρας αγώνες. Με λίγα λόγια , λιγότερο ΚΟΠΟ ΧΡΟΝΟ ΧΡΗΜΑ
και διάφορα άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα, έναντι των απομονωμένων στην επικράτεια νησιώτικων κυρίως συλλογών, όπου δυστυχώς σε αυτήν την μοίρα βρίσκονται  και η ομάδες όλων τον κατηγοριών της Κρήτης.
Το μεγάλο νησί ώμος της Κρήτης έχει την δυνατότητα να σπάσει αυτό το εις βάρος του συγκριτικό μειονέκτημα , αντιστρέφοντας το προς όφελος του. Με της μεγάλες και πολυπληθείς πόλεις του, με της αγαπημένες τοπικές ομάδες με της αξιόλογες αθλητικές υποδομές τους, και τα δυνατά τοπικά ΜΜΕ , είναι καιρός το Κρητικό ποδόσφαιρο  να αναδιοργανωθεί  σε παγκρήτιο επίπεδο, αλλάζοντας στάση και νοοτροπία και να επιβληθεί δυναμικά, δημιουργώντας έναν μεγάλο και ισχυρό ποδοσφαιρικό τρίτο πόλο σε όλες τις εθνικές κατηγορίες , απέναντι στα μπλοκ των ομάδων του κέντρου και της Β Ελλάδας. Αρκεί γι αυτό μονάχα  να καταφέρουν  να αναδειχθούν όσο τον δυνατόν περισσότερες Κρητικές ομάδες σε όσων το δυνατών μεγαλύτερες κατηγορίες






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως