27 Αυγούστου 2023

Ο σκύλος με τα πλατινένια αυγά

Για όλο το χρονικό διάστημα που ανεξέλεγκτα η ΑΕΠΙ κατείχε κατά αποκλειστικότητα το μονοπώλιο είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων η μάσα ήταν σίγουρη και καλή, αλλά επειδή ως γνωστόν «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» φαίνεται ότι κάποια στιγμή την έπεσε άγαρμπα και με τα μούτρα «βουρ στον παρά». Όλος αυτός ο σαματάς όμως που προκλήθηκε δεν βγήκε στην αποθρασυνόμενη Ανώνυμη Εταιρεία σε καλό αφού αντικαταστάθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ).
Επειδή όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κι ο πλέον αδαής «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη» ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) εποπτεύει την διαχείριση της είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων, δραστηριότητα στην οποία επιδίδονται πλέων ιδιωτικές εταιρείες (με ευυπόληπτους τίτλους) και η οποία (εισπρακτική δραστηριότητα) εξακολουθεί φυσικά να παραμένει μια άκρος ενδιαφέρουσα ενασχόληση για όλους τους εν λόγω Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και Προστασίας (ΟΣΠ).
Έκτοτε εξακολουθεί να μαίνεται μια υπόκωφη διαμάχη αναμεταξύ όλων αυτών των ενδιαφερομένων εισπρακτόρων,  προφανώς για το σωστό μοίρασμα της πίτας και τον σκύλο πάντα χορτάτο.
Αλλά αντί για περισσοτέρων εικασιών και υποθέσεων, προτείνω ένα κατατοπιστικό (αν δεν θέλετε να ανατρέξετε κάνοντας μερικά κλικ ) στα περί του χώρου άρθρο:Τι συμβαίνει επιτέλους με τα πνευματικά δικαιώματα στο τραγούδι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως