9 Απριλίου 2021

Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ !

Ταφικό μνημείο Α.Φ. Παπαδάκη, Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. 

Γεώργιος Βρούτος (1881) 
ΥΠΠΟ - Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο & Έργο Τέχνης

ΦΕΚ 1604/Β/4-12-2001
"Χαρακτηρίζουμε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με το αρ. 1, παρ. 3 του Ν 1469/1950, το ταφικό μνημείο Α.Φ. Παπαδάκη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (Α' Ζώνη, 1ο τμήμα), διότι είναι έργο του Λ. Βρούτου, φιλοτεχνήθηκε στη μνήμη του Α. Παπαδάκη μεγάλου ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάζει εξαίρετο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον".

Μέσα στην ατμόσφαιρα των εορτασμών για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης, το επίσημο κράτος προβαίνει σε πράξεις που αν μη τι άλλο, δεν τιμούν την μνήμη αγωνιστών και μεγάλων ευεργετών του έθνους. Ο λόγος για τον Κρητικό Αντώνιο Φραγκιά Παπαδάκη τον μεγάλο ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και της χώρας. Στο στόχαστρο βρέθηκε για άγνωστους ακόμη λόγους ο μνημειακός τάφος του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, και οι παρεμβάσεις για την ΑΝΑΚΛΗΣΗ του χαρακτηρισμού του ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου και ως έργο τέχνης. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο δικηγόρος κ Λαζαράτος με ανάρτησή του στο Facebook εξέφρασε δημόσια ευχαριστίες για το αποτέλεσμα:

«Αυτό ήταν το τελος μιας μικρής – μεγαλης εσωτερικής περιπέτειας.

Χαρη στην άμεση προσωπική παρέμβαση του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και στη συνέχεια της Υπουργου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ ,που ευχαριστω και από τη θέση αυτή δημοσίως.

Καθώς και χαρη στο αδελφικό ενδιαφέρον του Υπουργού ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ , συναδέλφου πανεπιστημιακού καθηγητή , Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ και του ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ της κοινοβουλευτικης ομαδας Της ΝΔ ,αγαπημενου συμφοιτητή , Ι. ΜΠΟΥΓΑ που θεώρησαν από την πρώτη στιγμή το θέμα ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ μιας οικογένειας και μιας Κυβερνήσεως.

Αλλά και ΙΔΙΩΣ χαρη στη δίκη σας αγάπη.
Σας ευχαριστω μέσα από την καρδιά μου.»

ΠΗΓΗ
https://www.patris.gr/2021/04/09/o-ethnikos-eyergetis-to-tafiko-mnimeio-sto-a-nekrotafeio-athinon-kai-oi-paremvaseis/

https://www.candiadoc.gr/2021/04/07/o-synigoros-foyrthioti-eycharistei-mit/

https://www.flickriver.com/photos/127226743@N02/14900930867/

Ο γλυπτής Ο Γεώργιος Βρούτος.

file:///C:/Users/user1/AppData/Local/Temp/18332-44408-1-SM.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως