29 Σεπτεμβρίου 2014

"Ενέργεια και Πολιτική στην Αν. Μεσόγειο"(συνέδριο στην Κρήτη)

Οι γεωπολιτικές συνέπειες της ανακάλυψης ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με την στήριξη της Περιφέρειας  Κρήτης πραγματοποιείται το διήμερο επιστημονικό συνέδριο που διεξάγεται στο Ηράκλειο, στις 29–30 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Ενέργεια και Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο», υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του  Ινστιτούτου ΔιεθνώνΣχέσεων "Truman" (Ιερουσαλήμ).



Το συνέδριο, στο οποίο θα συμμετέχουν επιστήμονες από αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του κόσμου, επικεντρώνεται στις αλλαγές συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ανακάλυψης νέων οικονομικών πόρων και των πολιτικών ανακατατάξεων  που προκάλεσε η «Αραβική Άνοιξη».

Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνήσει τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τις επιπτώσεις των πρόσφατων υπεράκτιων ενεργειακών ανακαλύψεων στην περιοχή – ευρήματα που σίγουρα θα αλλάξουν το τοπίο στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά όπως και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο αυτό, το συνέδριο επικεντρώνεται στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου όπως και στην ισορροπία μεταξύ Η.Π.Α, Ρωσίας και Κίνας στην ευρύτερη περιοχή καθώς και στους εγχώριους και ξένους περιορισμούς που σχετίζονται με την ενέργεια και την πολιτική  στις σχέσεις μεταξύ των αραβικών κρατών.

Το  συνέδριο αυτό βασίζεται σε δύο προηγούμενες επιστημονικές εκδηλώσεις που έγιναν στο «Harry S.Truman Institute for the Advancement of Peace” στο Εβραϊκό Πανεπιστημίο της Ιερουσαλήμ, υπό την αιγίδα του Israel Office of the Konrad Andenauer Stiftung.

Βασισμένο στα προηγούμενα δύο συνέδρια (το πρώτο με θέμα «A Bridge under Troubled Waters? Energy Discoveries and the Geopolitics of the Eastern Mediterranean” και το δεύτερο "Energy in the EasternMed: Transcending Geography, Time, and Money"), το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο θα διερευνήσει περαιτέρω πώς οι ενεργειακές ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την περιφερειακή πολιτική ισχύ των διαφορετικών δρώντων στην περιοχή.

Τόπος: Ηράκλειο-Κρήτη  Αίθουσα Ανδρόγεω

Ημερομηνία: 29 - 30 Σεπ 2014

Πρώτη ημέρα: 29 Σεπ 2014

10:30-11:00 Χαιρετισμοί επισήμων

Πρόεδρος: Καθηγητής Ανδρέας Στεργίου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Καθ.Ευριπίδης Γ Στεφάνου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Καθ.Menahem Blondheim, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτού Harry S. Truman για την Προώθηση της Ειρήνης, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Καθ. Ήβη Μαυρομούστακου, πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

11:30-13:30 Πρώτη Συνεδρία
Πηγές Ενέργειας και Γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο

Πρόεδρος: καθ.Menahem Blondheim, διευθυντής του Harry S. Truman Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Προώθηση της Ειρήνης, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Καθ. Eytan Sheshinski, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Ισραήλ: "Η Μικτή ευλογία των Φυσικών Πόρων"

Καθ. Moshe Maoz, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και Harry S. Truman Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Προώθησητης Ειρήνης, Ισραήλ: "Η μεταβαλλόμενη στρατηγική που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή"

Υποπτέραρχος ε.α Δρ Ανουάρ Eshki, διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής  Στρατηγικών και Νομικών Σπουδών, Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας: "Το παζλ της Ανατολικής Μεσογείου: Εστιάζοντας στην επερχόμενη σύγκρουση»

15:00-16:30 Δεύτερη Συνεδρία
Αλλαγή και συνέχεια στις Ενεργειακές Σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο Πρόεδρος: Καθηγητής Ανδρέας Στεργίου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Καθ.Kivanc Ulusoy, Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Τουρκία: «Το ζήτημα της Κύπρου στο νέο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου: Υπό την τουρκική οπτική»

Hasan Selim Ozertem, Διεθνής Οργάνωση Στρατηγικών Ερευνών (USAK), Τουρκία: «Μεταβολλόμενες δυναμικές για την τουρκική ενεργειακή πολιτική και η ανάπτυξη νέων προκλήσεων"

Καθ. Amikam Nachmani, Πανεπιστήμιο Bar Ilan, Ισραήλ: "Το Ιστορικό υπόβαθρο των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας, η Ελλάδα και το Ισραήλ"

16: 5-18:30 Τρίτη συνεδρία: 
Οι ενεργειακές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εντός του παγκόσμιου πλαισίου

Πρόεδρος: Καθ Moshe Maoz, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και Harry S. Truman Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Προώθηση της Ειρήνης, Ισραήλ

Καθ. Αντώνης Φώσκολος, Πολυτεχνείο Κρήτης: "Η Γεωπολιτική και Γεωοικονομική σημασία της Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα στο σταυροδρόμι της επερχόμενης ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κρίσης"

Ayla Gürel,  Σύμβουλος Έρευνας, Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη του Όσλο (PRIO) κέντρο Κύπρου, Κύπρος: "Το Κυπριακό Πρόβλημα και η Περιφερειακή Ενεργειακή Συνεργασία"

Δρ. Frans-Paul van der Putten, ερευνητής, Clingendael Ινστιτούτο,  Κάτω Χώρες: "Ο ρόλος της Κίνας στην πολιτική και ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο"

Δρ Micha'el Tanchum, Ο Harry S. Truman Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη της Ειρήνης, Ισραήλ: «Ενεργειακή Συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και η Πολιτική Αναμόρφωση της Κασπίας-Ανατόλια Περιοχή: Επιπτώσεις στην, και μαθήματα για, την Ανατολική Μεσόγειο"

Δεύτερη ημέρα: 30 Σεπτεμβρίου 2014

10:00-13:00 Τέταρτη Συνεδρία: 
Ενέργεια και Πολιτική – Το πλαίσιο της Μέσης Ανατολής

Πρόεδρος: Καθηγητής Δημήτρης Μυλωνάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Arslan Chikhaoui, Πρόεδρος Nord-Sud Ventures Consultancy Κέντρο, Αλγερία: «Αέριο στην Αλγερία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα"

Αξιωματικός ε.α Nizar Αμπντέλ-Καντέρ Λιβάνου: "Φυσικό Αέριο Λιβάνου – Μεταξύ οικονομικών ευκαιριών και πολιτικών αντιπαραθέσεων"

Hanna Zaghloul, Διευθύνων Σύμβουλος, , CEO, Kawar Energy,  Ιορδανία: «Ο Τομέας Ενέργειας στην Ιορδανία"

Δρ. Lior Herman, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και Harry S. Truman Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη της Ειρήνης, Ισραήλ: «Διχόνοια και Συνεργασία: Η υπόθεση των ισραηλινο-παλαιστινιακών ενεργειακών σχέσεων"

Adam Hoffman, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και  Harry S. Truman Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Προώθηση της Ειρήνης, Ισραήλ: "Ο αιγυπτιακο – ισραηλινός αγωγός φυσικού αερίου και η μεταβαλλόμενη περιφερειακή τάξη"

14:30-19:00  Συγγραφή ερευνητικής πρότασης
ΠΗΓΗ



Εν ολίγοις: 
Αυτά τα πετρέλαια ποιος θα τα πάρει;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως