28 Μαρτίου 2011

Καπετάν Ποδιάς ο αϊτός του Ψηλορείτη

Γιάννης Ποδιάς.
" Τον αντρειωμένο μην τον κλαις, όσο κι αν αστοχήσει
μα αν αστοχήσει μια και δυο πάλι αντρειωμένος θα ΄ναι,"


Ο Γιάννης Ποδιάς, είναι το χαρακτηριστικό δείγμα του λαογέννητου ηγέτη, του ανθρώπου που παρά το γεγονός ότι έχει λίγες γραμματικές γνώσεις, μεταμορφώνεται σε πραγματικό αρχηγό,.... Ήταν ένας αϊτός των ψηλών βουνών, ένας θρύλος, που ο λαός της Κρήτης λάτρεψε και τραγούδησε τα κατορθώματα και την ανδρεία του και στο τέλος θρήνησε τον άδικο χαμό του.
Προσφυγόπουλο από την Μικρά Ασία, ήρθε και εγκαταστάθηκε στο χωριό Λαράνι του Ηρακλείου. Από τον Σεπτέμβριο του 1941, νέος ακόμα, πέρασε στην παρανομία και συνδέθηκε με τους πρώτους παράνομους παρτιζάνικους πυρήνες του Ψηλορείτη. Με τις εκπληκτικές ικανότητές του αναδείχθηκε γρήγορα σε καπετάνιο. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΕΛΑΣ Κρήτης και πήρε με το μέρος του πολλούς οπλαρχηγούς που επηρέαζε, γεγονός που τον ανέδειξε σε καπετάνιο του ΕΛΑΣ στον Ψηλορέιτη. Αχώριστος σύντροφος μιας άλλης θρυλικής μορφής της Εθνικής Αντίστασης της Κρήτης, του καπετάνιου Νίκου Σαμαρείτη, θα πάρει μέρος σε όλες τις επικίνδυνες αποστολές των ανταρτών. Μετά το 1946 και στα χρόνια του μονόπλευρου Εμφύλιου περνάει στην παρανομία και αναδεικνύεται αρχηγός της ομάδας καταδιωκόμενων αγωνιστών του ΕΛΑΣ στα βουνά της Κρήτης. Μια ομάδα, που θα ενισχυθεί σημαντικά με την δραπέτευση πολλών αντρών ενός Τάγματος Σκαπανέων που βρισκόταν στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, όταν ακόμα δεν είχε δημιουργηθεί το κολαστήρι της Μακρονήσου. Ο Γιάννης Ποδιάς θα είναι ο πρωτοκαπετάνιος του ΔΣΕ Ανατολικής Κρήτης. Η δράση του ΔΣΕ θα είναι ολιγόμηνη, από τις 20 Απριλίου 1947 ως τις 2.7.1947, στα Λασηθιώτικα βουνά και στον Ψηλορείτη. Παρά την βραχυχρόνια παρουσία του, θα συμπυκνώσει μια πολεμική δραστηριότητα που παρόμοιά της δεν είχε να δείξει καν το σύνολο του κατοχικού ΕΛΑΣ της Κρήτης. Κανένας καπετάνιος του ΕΛΑΣ δεν είχε το κύρος και τη λατρεία του λαού που είχε ο Ποδιάς. Είχε το πιο γρήγορο πόδι και το πιο γρήγορο τουφέκι. Ήταν ο φόβος των προδοτών και η ελπίδα των σκλαβωμένων. Αθάνατος.
 ΠΗΓΗ : http://www.freeforum-gr.net/index.php?topic=7215.0
 
Eπιμύθιο 
για όσους όρισε η μοίρα να πολεμήσουν ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ,  και που τα συμφέροντα των ισχυρών της γης και οι ανάξιοι εγχώριοι ταγοί τους το ξεπλήρωσαν με εκτελέσεις,  φυλακίσεις, βασανιστήρια ,κοινωνικούς αποκλεισμούς , διωγμούς κι εξορίες στα ξερονήσια  του Αιγαίου. Αυτά που τώρα θέλουν  να ξεπουλήσουν για να σωθούν από την χρεοκοπία που τους οδήγησε η απληστία , η λαιμαργία η κερδοσκοπία, και η ατιμία τους.

14 σχόλια:

  1. ΤΥΧΕΡΟΣ ΝΑ ΕΧΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ,
    ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΩ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα παραμύθια για την εθνική αντίσταση στην Κρήτη σας περιμένουν εδώ :

    http://istoria.forumotion.com/t718-topic#975

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο κάποιος ανιστόρητος, ή ηλίθιος θα υπολόγιζε ως νεκρούς πολέμου, μόνο όσους είναι θαμμένοι σε στρατιωτικά νεκροταφεία... Στην Αλβανία, τα περισσότερα πτώματα Ελλήνων φαντάρων δεν έχουν ταφεί. Αυτό ακριβώς κάνει κι ο ναζιστής αρθογράφος στην παραπάνω σελίδα

      Διαγραφή
    2. προφανως αγνοεις το γεγονος οτι πολλοι Γερμανοι εμεινα αταφοι και παραχωθηκαν απο τους ντοπιους σε διαφορα σημεια του νησιου, αλλα μαλλον σε ενοχλει το γεγονος οτι στην Κρητη εδρασε ο ΕΛΑΣ και ο ΔΣΕ

      Διαγραφή
    3. Η Κρήτη έγινε ο τάφος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.
      Πτέραρχος
      Κουρτ Στουντέντ

      Διαγραφή
  3. ΑΡΧΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ(ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ) ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ .ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΙΤΗ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΕ ΗΤΑΝ ΠΑΤΡΙΟΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΙΣΟΥΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΑΚΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΙΩΤΗ ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΗΓΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ.ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΑΙ Ν ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ Τ ΑΘΩΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΘΩΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΧΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΣΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ Κ Α Τ Ε Σ Τ Ρ Ψ Α Ν.ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΕΝΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΟ ΠΑΝΩ ...ΗΡΩΑ ΞΕΡΩ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΥΣ ΜΟΥ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ...ΜΗ ΠΥΡΟΒΟΛΗΤΕ ΑΣΚΟΠΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αληθεύει ότι όταν ήλθαν οι Γερμανοί στο Ηράκλειο ο Ποδιάς ήταν καταδικασμένος και φυλακισμένος για απόπειρα βιασμού ανηλίκου αγοριού και τον φόνο του μάρτυρα που τον άπείλησε ότι θα τον μαρτυρήσει και ότι τότε δραπέτευσε από τη φυλακή; Βλ. Απομνημονεύματα του Εμμ. Μπαντουβά, σελ.145

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω υπόψη μου είναι πιθανόν να αληθεύει αλλά δεν έχω σχετικά στοιχεία.
      (συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση)

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  8. Ο Μπαντουβάς και οι δικοί του ήταν αυτοί που δολοφόνησαν τον Γιάννη Ποδιά μαζί με τη χωροφυλακή. Τα απομνημονευματα του ως πηγή έχουν την ίδια αξιοπιστία όση του Χίτλερ για τη δημοκρατικότητα και τον ανθρωπισμό των ναζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην πηγάδα του Μελιγαλά έριψαν τους συνεργάτες των Ναζί ( σώματα ασφαλείας ) που σκότωσαν οι συγγενείς των θυμάτων τους .Αν σε κάποιες μπερδεμένες καταστάσεις σκοτώνονται και κάποιοι άσχετοι αυτό δεν είναι σπάνιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μην πυροβολείτε ασκόπως