2 Οκτωβρίου 2023

«Περί άλλων τυρβάζουν»

Να δείτε έτσι όπως πάει θα αναθεωρήσουμε ακόμα και τις πιο παγιωμένες αρχές κι απόψεις, αλίμονο όμως εάν φτάσουμε σε σημείο να αναπολούμε ως ''ποιοτικά'' και τα ποικίλης ύλης δημοσιεύματα των σκανδαλοθηρικών ταμπλόιντ. Γιατί ακόμα κι αυτό το είδος κατά την εποχή που ακόμα ήκμαζε η έντυπη δημοσιογραφία θεωρούταν ότι προσέφερε χαμηλού επιπέδου ενημέρωση, αποδεικνύεται πάντως ποιοτικότερο σε σύγκριση με τα σημερινά πρότυπα.
Αυτήν την έστω υποτυπώδη δημοσιογραφική στόφα όπως και να το κάνουμε επέβαλε αναγκαστικά ο περιορισμένος χώρος ενός εντύπου η ακόμη περισσότερο μιας εφημερίδας όπου τα επιλεγμένα προς δημοσίευση θέματα προς τέρψιν κι ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού φιλτράρονταν με γνώμονα κλασικές δημοσιογραφικές αρχές, ιεραρχημένα πρωτίστως κατά σπουδαιότητα, σε αντιδιαστολή με την προχειρότητα της χαώδους πληροφόρησης που επικρατεί στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Στον σύγχρονο χώρο του δημοσιογραφικού κώδικα δεοντολογίας ισχύει απλά η ψυχρή λογική του «όλα τα νιουζ τα σφάζω όλα τα φέικ τα μαχαιρώνω» αυτό δηλαδή συμπεραίνεται αν κρίνουμε από την ευκολία μετάδοσης της κάθε λογής ασήμαντης "ενημερωτικής" λεπτομέρειας, ακόμα και από τα πιο ''σοβαρά'' ενημερωτικά δίκτυα.
Ειδησεογραφικοί κολοσσοί που από ότι φαίνεται διαρκώς «περί άλλων τυρβάζουν» κι αρκούνται στο να κατακλύζουν συνεχώς τον μέγιστο χώρο των ιστοσελίδων τους ανακυκλώνοντας ασήμαντες πληροφορίες ακόμα κι αν αυτές προέρχονται από την πιο ''άσχετη'' άκρη του πλανήτη.
Αφενός μια τακτική που πιθανόν οφείλεται στην ανάγκη να υπερκαλυφτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος στο αχανές διάστημα που διαθέτουν εντός του κυβερνοχώρου (αφελή υπόθεση κάνω ) κρατώντας κατά αυτόν τον τρόπο σταθερά ψηλά την θέση των ιστοσελίδων τους στους αλγόριθμους των αυτοματοποιημένων ανιχνευτών αναζήτησης.
Αφετέρου έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για το 2022 κατατάσσει την Ελλάδα στην θέση 108 από 180 χώρες, (τεκμηριωμένο) τα απογοητευτικά αποτελέσματα για τα ελληνικά ΜΜΕ και τον ρόλο λειτουργίας τους, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα : «Η Ελευθερία των ΜΜΕ και του Τύπου στην Ελλάδα»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως