28 Νοεμβρίου 2021

ΟΧΙ χημικά, ζάχαρη, και πλαστικά, σε τσίπουρα και τσικουδιές.

Καζανέματα με το καλό και φέτος, βγάλαμε την ρακή του σπιτιού σε παραδοσιακό μεν, πλην όμως σύγχρονα εξοπλισμένο ρακοκάζανο. Αν και πρόκειται για μια καζανιά όλη κι όλη, την προσέξαμε δεόντως, καθώς η όλη διαδικασία ξεκινάει από τον μικρό βιολογικό αμπελώνα που φροντίζομαι, για την παραγωγή των αγαπημένων προϊόντων του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων και των οινοπνευματούχων, (αμπελόφυλλα, σταφύλια, γλυκό σταφύλι, σταφίδα, μούστο, πετιμέζι, κρασί, ρακή).

Αρχές Σεπτέμβρη λοιπόν αφήσαμε για ζύμωση 170 κιλά περίπου στράφυλλα - σύγκρασα (μαζί με τον μούστο) από σταφύλια ποικιλίας σουλτανί, διαλεγμένα, καθαρά, χωρίς σαπίλες κλπ, αφού βεβαίως ξετσαμπουρίσαμε από τα τσάμπουρα (κοτσάνια), έδωσαν μούστο 13.5 βαθμούς μπωμέ. (το ιδανικό είναι 12-13 βαθμούς Μπωμέ). Νοέμβρης τώρα, πήραμε την ρακή μας, η αλλιώς τσικουδιά όπως λένε οι εκ Χανίων Κρήτες, εφόσον απαραίτητα αφαιρέθηκε κάπου 1 λίτρο από την βλαβερή πρωτόρακη, την υπόλοιπη (κυρίως σώμα) τουτέστιν 35 λίτρα, την κόψαμε στα 18 γράδα, δηλαδή περίπου 45ο % VOL αλκοολικούς βαθμούς, αφήνοντας έξω τα εξίσου βλαβερά ρουμπόνερα, 1 γράδο (περίπου 2,5 βαθμοί). Αυτά εν ολίγοις, παραλείποντας κακεντρέχειες τύπου απού΄χει πίνει, πολλές ευχές Υγιαίνετε Ευτυχείτε και του χρόνου με το καλό.

Ωστόσο πρέπει να προσέχουμε, γιατί πίσω από τα παραδοσιακά ρακοκάζανα και τα φολκλορικά δρώμενα κατά την διαδικασία απόσταξης της κρητικής τσικουδιάς, μιας και αισίως ευημερούν ακόμη στην Κρήτη, καλύπτονται κάποιοι ασυνείδητοι, που με απαράδεκτες και επικίνδυνες πρακτικές, νοθεύουν ποικιλοτρόπως την ποιότητα του προϊόντος, αισχροκερδώντας φυσικά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ανυποψίαστων καταναλωτών.

Ένα έντιμο άρθρο:

Η τσικουδιά και τα προβλήματά της


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως