13 Ιουλίου 2021

Πολιτισμικές διασταυρώσεις μεταξύ «Δύσης» και «Ανατολής»: το παράδειγμα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών


Πολιτισμικές διασταυρώσεις μεταξύ «Δύσης» και «Ανατολής»: το παράδειγμα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα (19ος– πρώτες δεκαετίες 20ού αιώνα)

Περίληψη

Οι συγγραφείς, στο πλαίσιο ευρύτερης επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιούν αναφορικά με το αν οι Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές (ΞΑΣ) στην Ελλάδα μπορεί να θεωρηθούν ως μηχανισμοί επινόησης και κατασκευής πολιτισμικών στρατηγικών και συνακόλουθα ως ιμάντες πολιτικής διαμεσολάβησης μεταξύ των κρατών, στο κείμενο αυτό επιλέγουν να εστιαστούν στην περίπτωση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (ΓΑΙ) των Αθηνών. Ειδικότερα, μελετούν πώς διαμορφώνεται στον «μακρύ δέκατο ένατο αιώνα» το αφήγημα που στοιχειοθετεί την ίδρυση, τη θέση και τον ρόλο του ΓΑΙ στον ελληνικό χώρο και, ταυτόχρονα, πώς αυτό διασταυρώνεται με τις ομόλογες εθνικές/ευρωπαϊκές ρητορικές, μεταξύ των οποίων, και με την ελληνική. Εξετάζουν, παράλληλα, πώς το γερμανικό παράδειγμα χαρακτηρίζεται, καταστατικά και δυναμικά, από τις ιδιαίτερες στοχεύσεις του, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρεται για γόνιμη, συγκριτική θέαση του συνόλου των αντιτιθέμενων στρατηγικών που δρομολογούν οι ΞΑΣ στην Ελλάδα. Στη μελέτη τους υπογραμμίζουν ότι πολιτική και πολιτισμός είναι μεγέθη που οφείλουν να γίνονται αντιληπτά στην αμοιβαία διαπλοκή τους... 

 Αρχείο (pdf)

https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ekke/article/view/25949/21226

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως