15 Μαρτίου 2021

ΕΥΘΥΤΙΜΟΣ – ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ – ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ – ΕΥΠΛΟΥΣ.

Αρχαία ονόματα ανάγλυφα χαραγμένα στο Βριονήσι (Πρασονήσι).

«Στην Ανατολική Κρήτη σε ένα καλά κρυμμένο σημείο συναντάμε έναν ακόμα θησαυρό». Με αυτήν την φράση, μας «προκάλεσε» ξανά το ενδιαφέρον ο φίλος φυσιοδίφης Χριστόφορος Χειλαδάκης, που συνεχώς και παντού εξερευνά την όμορφη Κρήτη μας. Αυτή τη φορά η ανακάλυψή του βρίσκεται στο Μεραμπέλλο και, προς το παρόν, τις παρακάτω πληροφορίες μπορούμε να δημοσιεύσουμε: Πρόκειται για μια επιφάνεια θαλάσσιου βράχου που ορθώνεται κατακόρυφος μέσα από τα βαθιά νερά και σχηματίζει γκρεμό. Ο βράχος αυτός είναι τόσο επίπεδος που μοιάζει σαν να τον έχει κόψει κάποιο θεϊκό μαχαίρι. Στην ίσια επιφάνεια του βράχου υπάρχει χαραγμένη μια γραφή που οι αρχαιολόγοι την τοποθετούν στην αρχαιότητα.
Στην ίσια επιφάνειά του υπάρχουν χαραγμένα τέσσερα αντρικά ονόματα που έχουν «χτυπηθεί» πάνω στην επιφάνεια του βράχου και φαίνονται ακόμα και σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά. Μαζί είναι χαραγμένο και ένα χαριτωμένο δελφίνι. Τα ονόματα, διατηρώντας την ορθογραφία αυτού που τα έγραψε, είναι: ΕΥΘΥΤΙΜΟΣ – ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ – ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ – ΕΥΠΛΟΥΣ. 

Ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο όνομα δημιουργείται ένα κενό στο οποίο υπάρχει ένα χαριτωμένο δελφίνι χαραγμένο στο βράχο. Για να τα δει κάποιος πρέπει να πλευρίσει με βάρκα ακριβώς μπροστά στο βράχο και μετά να παρατηρήσει ακριβώς το σημείο που βρίσκονται τα ονόματα. Σε διαφορετική περίπτωση η αρχαία γραφή δεν είναι ορατή με άλλο τρόπο, κι’ αν κάποιος κάνει μπάνιο στη θάλασσα δεν μπορεί να τα δει. Το πιο πιθανόν είναι τα ονόματα αυτά να ανήκαν σε τέσσερις θαλασσινούς ή ψαράδες της αρχαιότητας οι οποίοι να εντυπωσιάστηκαν με το κόψιμο του βράχου. Πάνω από το σημείο του γκρεμού υπάρχουν επίσης σημαντικές αρχαιότητες που πολύ πιθανόν να σχετίζονται με τους ανθρώπους που σκάλισαν τα ονόματα τους στο βράχο.

Το εγχείρημα αυτό δεν θα ήταν διόλου εύκολο επειδή δεν υπάρχει σταθερό σημείο για να πατήσει κάποιος ώστε να αρχίσει το λάξευμα. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν με κάποιο πλεούμενο το οποίο όμως, αφ’ ενός κουνά με τον κυματισμό της θάλασσας και αφ’ ετέρου δεν είναι δυνατόν να σταματήσει στο βράχο από κάτω χωρίς να μετακινείται από το ρεύμα του νερού προς τα έξω.


Η αρχαιολόγος Βίλη Αποστολάκου μας ενημέρωσε ότι τα χαράγματα αυτά είχαν εντοπιστεί στο Βριονήσι ή Πρασονήσι από την ανασκαφέα των Γουρνιών Harriet Boyd, η οποία έδωσε μια σύντομη αναφορά το 1904 και ένα πρόχειρο σχέδιο. Η θέση τους σημειώθηκε από την Υδρογραφική Υπηρεσία του γαλλικού Ναυτικού σε χάρτη το 1934. Δημοσιεύτηκαν από τον F. Chapoutier το 1935 στο άρθρο του «Inscriptions antiques gravées sur le roc dans le golfe de Mirabello» («Αρχαίες επιγραφές σκαλισμένες πάνω σε βράχο στον Κόλπο του Μιραμπέλλου») και συμπεριλήφθηκαν στο Σύνταγμα των κρητικών επιγραφών της M. Guarducci, στον τρίτο τόμο, το 1942. 

Ο Τάσος Τσινάρης μας ενημέρωσε ότι «το συγκεκριμένο σημείο ήταν λιμάνι. Δίπλα από τα γράμματα, υπήρχε και μαρμάρινη πλάκα που απεικόνιζε λιοντάρι η οποία αφαιρέθηκε».

ΛΕΩΝ.Κ.

ΠΗΓΗ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ 

https://www.anatolh.com/2021/03/14/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%bf%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%b3%ce%bb%cf%85%cf%86%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84/

https://www.anatolh.com/2021/02/21/%cf%84%ce%ad%cf%83%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%bf%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%b3%ce%bb%cf%85%cf%86%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως