7 Μαρτίου 2021

Κρήτες Φιλικοί

Είναι βέβαιο, ότι οι αρχηγοί της Φιλικής Εταιρίας δεν προγραμμάτισαν η δεν μπόρεσαν να οργανώσουν τον επαναστατικό ευαγγελισμό της Κρήτης σε πολύ μεγάλη κλίματα. Έτσι, όταν κηρύχτηκε η Επανάσταση το 1821, αρκετοί κρητικοί βρέθηκαν μυημένοι, όχι όμως σε τέτοια έκταση όση σε άλλες ελληνικές περιοχές. Πρώτος Κρητικός που μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία ήταν ο Εμμανουήλ Βερνάρδος (1η Σεπτεμβρίου 1816). Το 1819 μύησε με τη σειρά του τους Σφακιανούς και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς έφτασε στα Χανιά ο Βαρνάβας Πάγκαλος, ως απόστολος της Φιλικής Εταιρείας, και επιφανείς Κρήτες έγιναν Φιλικοί. Γνωστοί Φιλικοί ήσαν ο Έμπορος Λαδάς, ο μητροπολίτης Γεράσιμος Πάρδαλης, ο επίσκοπος Πέτρας Αρτέμιος, ο Κληρικός-αγωνιστής-ιστορικός Καλλίνικος Κριτωβουλίδης., οι Δαιμονάκηδες (φυγάδες του 1770 στην Μολδοβλαχία), ο καπετάνιος Αναγνώστης Μανουσογιαννάκης, ο επίσκοπος Κισσάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκης, ο ηγούμενος Μονής Πρέβελης Μελχισεδέκ Τσουδερός κ.α. Αναφέρεται ότι οι πρώτοι Κρητικοί που μυήθηκαν ήταν επιφανείς απόδημοι και Κρητικοί που ταξίδευαν εκτός Κρήτης, κυρίως έμποροι κατά τη διάρκεια ταξιδιών τους στην Πόλη. Ο Παπαφλέσσας κατήχησε στις 5 Οκτωβρίου 1816 στην Πόλη τον Χανιώτη πλοίαρχο Χρήστο Πετρούλη, που πλήρωσε αμέσως 500 γρόσια και υποσχέθηκε άλλες 3.000 και όλη την δύναμη του. Την ίδια εποχή κατηχήθηκαν και οι Σφακιανοί πλοιοκτήτες Ψαρουδάκης, Παναγιωτάκης και Ανδρέας Φασουλής. Ο τελευταίος μάλιστα είναι από τους πρώτους μεγάλους δωρητές της Κρητικής Επαναστάσεως, προσφέροντας ότι είχε, σαράντα βαρελάκια πυρίτιδα -360 οκάδες-και χαρτί και μολύβι, για την κατασκευή φυσιγγίων.Ο Υψηλάντης κατά την έναρξη της επανάστασης στην Μολδοβλαχία είχε μαζί του 150 Κρήτες οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα γυρίσουν ποτέ στο νησί. Εκεί άφησαν την ζωή τους τα δύο από τα τρία αδέλφια Βούρβαχη που συμμετείχαν στις μάχες ο Τζοάνος και ο Βαρδής. 
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Πυρφόρος το 1982 καταγράφονται συνολικά ογδόντα τέσσερα μέλη της Φιλικής Εταιρείας στην Κρήτη. 'Οπως ο Μανόλης Καλλικράτης, δάσκαλος, ο Ιωάννης Χάλης (προεστός από το Θέρισο, που πέθανε το 1828 στην Ίμβρο, σε ηλικία 38 χρονών), ο Αντώνης Μελιδώνης (σκοτώθηκε σε φιλονικία από τον Ρούσο Βουρδουμπά κατά τη διάρκεια του αγώνα, γεγονός που δίχασε τους χριστιανούς και παραλίγο να καταλήξει σε εμφύλιο πόλεμο), και ο Γ. Κελαϊδής ή Μουριώτης (σκοτώθηκε μαχόμενος κατά την εισβολή του Χουσεΐν στα Σφακιά το 1824, μεταξύ των χωριών Αράδαινας και Άι Γιάννη, για να διαφύγει ο άμαχος πληθυσμός προς το Φαράγγι της Σαμαριάς).
Τον Οκτώβριο του 1820, οκτώ περίπου μήνες πριν την έναρξη της επανάστασης, έρχεται στη Θυμιανή Παναγία, στην οποία λειτουργούσε το Ελληνικό Σχολείο Σφακίων, ο Ζαχαρίας Τσιριγιώτης ή Πρακτικίδης, από το Ηράκλειο, μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Από αυτόν ίσως μυήθηκαν οι καπετάνιοι Ρούσος Βουρδουμπάς (Χώρα Σφακίων), Χ”Μιχελής Χιονιάς (Χώρα Σφακίων), Αναγνώστης Πρωτοπαπαδάκης (Ασκύφου) και Ανδρέας Κριαράς (Ανώπολη). Επίσης είχαν μυηθεί ο Νικόλαος Βενιέρης από τα Παλαιά Ρούματα, γιατρός στα Χανιά, ο Νικόλαος Φουράκης, δάσκαλος στο Ελληνικό Σχολείο Χανίων, ο Ιωσήφ Κωνσταντουδάκης ή Σήφακας, οπλαρχηγός από το Μελιδώνι Αποκορώνου, ο διάσημος κρυπτοχριστιανός Μιχαήλ Χουσεϊν Κουρμούλης, και ο αδελφός του Γεώρ­γιος από τη Μεσαρά και άλλοι.Ο Β. Ψιλλάκης διασώζει τον φοβερό, όπως τον ονομάζει, όρκο του Αναγνώστη Μανουσογιαννάκη, που τε­λειώνει ως εξής:
«…Ευχαριστούμαι να δοκιμάσω και να υπομείνω τον σκληρότερο θάνατο εάν λείψω εξ όλων των άνωθεν υποσχέσεών μου ή εάν γίνω επίορκος ή προδότης ή επίβουλος κατά των ομογενών μου και των εταίρων της πατρίδας. Αμήν».

Το παρακάτω ριζίτικο τραγούδι αναφέρεται στην ιερή στιγμή που ο Κρητικός ορκίζεται στη Φιλική Εταιρεία. Η ξανθή κόρη είναι η Λευτεριά.
 Σ’ εκκλησισάκι ολάργυρο
μολυβοσκεπασμένο,
εκειά μ’εβάλαν κι’ έμνωξα
κόρη ξανθή για σένα,
κι’από τον όρκο το βαρύ
και τον αναγιασμένο,
εγείραν τα κονίσματα
κι’ εσπάσαν τα καντήλια,
κι’ ερράγισεν η εκκλησιά.


Οι τελευταίοι στοίχοι δείχνουν ότι το πάθος και η ψυχή του Έλληνα ήταν αυτά που άλλαξαν τις ισορροπίες και αντιστάθμισαν την υλική υπεροχή του εχθρού.

ΠΗΓΗ

https://ardin-rixi.gr/archives/216696

https://ipy.gr/2018/10/14/%CE%B7-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%83/ 

.https://www.hellenicparliament.gr/Vouli_crete/oth1.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως