6 Σεπτεμβρίου 2020

Παραλία αμμουδάρας Ηρακλείου.

Παραλία αμμουδάρας η καθ΄  όλα συμπαθέστατη απέραντη ακτή άμμου μήκους περίπου 5 χλμ, με αρκετά μεγάλο πλάτος στο μεγαλύτερο μέρος της, βρίσκεται δίπλα στην πόλη του Ηρακλείου, έχοντας υποστεί την πίεση του αστικού ιστού με αποτέλεσμα  να υφίσταται όλα τα αναπόφευκτα επακόλουθα του.
Παρά ταύτα η παραλία με την δυναμική της δεν παύει να αποτελεί μία διέξοδο αποσυμπιέσεις και φυσικής εξισορρόπησης για την πόλη του Ηρακλείου καθώς κατά μήκος της μεγάλης παραλία της αμμουδάρας καταλήγουν σημαντικοί υδροβιότοποι οι οποίοι παρεμπιπτόντως θα έπρεπε να είναι  προστατευμένοι.
Κυριότεροι από αυτούς είναι του Αλμυρού ποταμού που λόγω της μεγάλης  για τα δεδομένα της Κρήτης ποσότητας υδάτων αλλά κυρίως της πολύ κοντινής απόστασης από της πηγές του έως την εκβολή του στην παραλία της αμμουδάρας, βρίσκεται ευτυχώς σε ανεκτή οικολογική κατάσταση και έχει καταστεί ένας από τους σπουδαιότερους υδροβιοτόπους  .
Ο Γαζανός ποταμός όμως κατά την πορεία του μέσα από την Κρητική ενδοχώρα επιβαρύνεται με κάθε λογής λύματα και σκουπίδια και στην έξοδό του στην ίδια ακτή θυμίζει περισσότερο βόθρο παρά προστατευμένο υγροβιότοπο.
Το ίδιο και χειρότερα δυστυχώς ισχύει και για τον ποταμό Γιόφυρο ή Διακονιάρη ,η εκβολές του οποίου βρίσκονται δυτικότερα της ιδίας παραλίας, λόγω της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που έχει υποστεί η περιοχή σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε  Γίοφυρος να έχει καταντήσει πια συνώνυμο της βρώμας και της δυσωδίας.
Πραγματικά δεν έχω καμιά τάση η κακεντρέχεια να προσπαθήσω να κατηγορήσω η να υποβαθμίσω το σπουδαίο αυτό παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου με τις πολλές δυνατότητες και προοπτικές, ούτε να δυσανασχετώ με τα πολλά ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται επί της ακτής παρότι τα έχουν τα θεματάκια τους όταν π.χ κόβουν και στενεύουν με τοιχία την παραλία, η την επιβαρύνουν με διάφορες άλλες κατασκευές, η οριοθετούν με ομπρελοκαθίσματα πολύ μεγάλο μέρος της .
Αντιθέτως όπως προειπώθηκε η μεγάλη αυτή παραλία μπορεί αλλά και είναι γενναιόδωρη από κάθε άποψη με όλων αυτόν τον ποικιλόμορφο κόσμο ο οποίος δραστηριοποιείτε, από τους επιχειρηματίες, έως τους τουρίστες, τους λουόμενους, τους εκδρομείς, τους περιπατητές, τους δρομείς, τους φυσιολάτρες, τους ησυχαστές, τους γιόγκιδες, τους χαροκόπους ,τους χειμερινούς κολυμβητές, τους καλλιτέχνες γλυπτικής άμμου, τους φιλόζωους, τους ερασιτέχνες ψαράδες, τους αθλούμενους , τους σέρφερ κλπ
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει η παραλία και το οποίο υφίσταται ως μια πραγματική και διαρκή απειλή είναι ότι εντός των ορίων της λειτουργούν 3 μεγάλοι υποσταθμοί μεταφοράς ακατέργαστων βοθρολυμάτων της ΔΕΥΑΜ.
Και οι οποίοι αν μη τι άλλο δεν παύουν παρά να επιβεβαιώνουν συνεχώς την Ελληνική πραγματικότητα που δεν άλλη από αυτή της κάκιστης λειτουργίας οτιδήποτε αφορά το δημόσιο. Εφόσον είδηση πλέων θα ήταν αν κάποτε δούλευαν κανονικά αυτές οι εγκαταστάσεις. με τιςσυχνές βλάβες του συστήματος και τις διαρκείς υπερχειλίσεις των λυμάτων μολύνουν διαρκώς την θαλάσσια περιοχή της αμμουδάρας . 
Έτσι παρά την πολυποίκιλη δραστηριότητα που παρουσιάζει η παραλία,  την εγγύτητα με την πόλη και την ευκολία προσέγγισης της, και την τουριστική ανάπτυξη της, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι ντόπιοι αποφεύγουν την κολύμβηση σε αυτά τα επιβαρυμένα ύδατα.
Με τον βασικότερο λόγω να μην είναι  άλλος από την επαναλαμβανόμενη μόλυνση και κατά συνέπειατην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής εξάλλου αν και δεν γίνονται ιδιαίτερα γνωστές υπάρχουν αναφορές για ερεθισμό του δέρματος με κνησμό και εξανθήματα από λουόμενους.
Παρόλα αυτά όμως δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο γεγονός ότι όλα τα παραπάνω δεν φαίνονται αρκετά από το να στερήσουν την βράβευση σωρηδόν των ξενοδοχειακών μονάδων με την γαλάζια σημαία ! 
Ας δούμε και τα επίσημα πορίσματα από τον διοικητικό καταμερισμό της παραλίας καθότι  αντικειμενικά υποχρεούμαστε.

Πηγή φότο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως