5 Ιουνίου 2016

Ανθρωπολογία της Κρήτης μελέτη von Luschan.

Η ανθρωπολογία της Κρήτης κατά von Luschan

O Felix von Luschan ήταν ανθρωπολόγος από την Αυστρία, που αναδείχτηκε σε σημαντική μορφή της ανθρωπολογίας στην Γερμανία. Ο Luschan μελετησε ανθρωπολογικά την Κρήτη και δημοσίευσε το 1913 το έργο του υπό τον τίτλο "Beiträge zur Anthropologie von Kreta".
O von Luschan μελέτησε κρανία αλλά και ζώντες κατοίκους της Κρήτης. Αρχικά πήρε μετρήσεις 53 κρανίων και έπειτα εξέτασε 319 ζώντες Κρητικούς. Στους ζώντες βρίσκει μέσο κεφαλικό δείκτη 78,9. Από τους εξετασθέντες το 89,6% έχει σκούρα μαλλιά και 4,1% ξανθά. Το χρώμα των ματιών είναι κυρίως σκούρο, αλλά πολύ συχνά ενδιάμεσο.Οι μετρήσεις στα κρανία δείχνουν...φυλετική συνέχεια στην Κρήτη. Ο κρανιακός δείκτης γνωρίζουμε από τη θεωρία ότι είναι κατά δύο μονάδες από τον κεφαλικό δείκτη. Ο Luschan βρίσκει τον κρανιακό δείκτη κάτι περισσότερο από 2 μονάδες χαμηλότερα από τον κεφαλικό δείκτη των ζώντων, πράγμα που σημαίνει ότι οι ίδιοι άνθρωποι ζουν στον χώρο τις τελευταίες χιλιετίες, με ελαφρά επιμειξία από βραχυκέφαλους.Δίνονται αναλυτικοί πίνακες με ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, μερικοί από τους οποίους δίνονται παρακάτω. Στο πρώτο πίνακα παρουσιάζεται το χρώμα των ματιών που είναι κυρίως σκουρο, αλλά με εμφανή μειοψηφία ανοιχτών ματιών. Η ταξινόμηση γίνεται με βάση την κλίμακα Martin. Οι αριθμοί 1-5 αντιστοιχούν σε σκούρα μάτια, 6-11 σε ενδιάμεσα και 12-16 στα ανοιχτά. Συνεπώς τα ποσοστά είναι 54.5% σκούρα, 38,2% ενδιάμεσα και 7,2% ανοιχτά.


Έπειτα δίνεται το χρώμα των μαλλιών, όπου κυριαρχουν οι διαβαθμίσεις του καστανού. Τα ποσοστά είναι 89,6% σκούρα, 6% ενδιάμεσα, 4,1% ξανθά και 0,3% κόκκινα.

Το χρώμα του δέρματος δίνεται στην κλίμακα von Luschan του ιδίου, με το 77,7% να είναι μεταξύ 11-15, στο τυπικό λευκό νοτιοευρωπαϊκό χρώμα, το 20,7% μεταξύ 6-10 στο πιο ανοιχτό λευκό και 1,6% μεταξύ 16-21, στο ενδιάμεσο.
Στον επόμενο πίνακα δίνεται ο μέσος κεφαλικός δείκτης ανά περιοχή, στην τρίτη στήλη. Μπορείτε να δείτε σε ποιες περιοχές υπάρχουν τάσεις βραχυκεφαλίας και σε ποιες είναι καθαρή η δολιχοκεφαλία. Ο συνολικός κεφαλικός δείκτης είναι 78,9 όπως φαίνεται στην τριτελευταία σειρά, τρίτη στήλη. 

Δίνονται και άλλα στοιχεία, όπως για το χρώμα του δέρματος και αλλες κρανιολογικές μετρήσεις.
Το συμπέρασμα του von Luschan ήταν ότι οι κάτοικοι της Κρήτης ανήκουν στον Μεσογειακό τύπο, με μικρή επιμειξία από τον βορρά και μικρές βραχυκεφαλικές επιδράσεις. Εμείς να πούμε ότι αρκετοί είναι οι δολιχοκέφαλοι Μεσογειακοί, ενώ οι πλέον χαρακτηριστικοί Κρητικοί είναι οι δολιχοκέφαλοι Διναρίζοντες Μεσογειακοί. Τα παραπάνω ισχύουν για το 1913. Και αυτό γιατί οι μετρήσεις του Πουλιανού 50 χρόνια αργότερα, έδωσαν κεφαλικό δείκτη 80,21 δηλαδή αρκετή αύξηση, πράγμα που υποδηλώνει την είσοδο βραχυκέφαλων από την κυρίως Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι πλέον στην Κρήτη να βρίσκει κανείς όλους τους φυλετικούς τύπους της ηπειρωτικής Ελλάδας, με το δολιχοκέφαλο στοιχείο να είναι ακόμα σημαντικό.

Μία περίληψη στα Γαλλικά υπάρχει εδώ για όποιον ενδιαφέρεται. Όποιος γνωρίζει Γερμανικά ας προσθέσει ότι άλλο βρίσκει ενδιαφέρον από τη δημοσίευση ή ας μεταφράσει ένα κομμάτι. Επίσης, κάποιος που έχει ζήσει στην Κρήτη θα μπορούσε να μοιραστεί μαζί μας τις δικές του παρατηρήσεις για τους φυλετικούς τύπους που κατοικούν εκεί.

 ΠΗΓΗ
Αναδημοσίευση αποσπάσματος από το ιστολόγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως