28 Απριλίου 2016

ΟΦH το χρονικό της πτώσης

Ο υποβιβασμός  του ΟΦΗ.
Ο ΟΦΗ, η σπουδαιότερη ομάδα της Κρήτης, έκανε την επανεμφάνισή της στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής το 1976-1977. Τερμάτισε στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας προπονητή το Nίκο Aλέφαντο. Για 33 διαδοχικά χρόνια ο σύλλογος του Ηρακλείου είχε μόνιμη θέση στα πρωταθλήματα της πρώτης κατηγορίας, φτάνοντας να αναδειχθεί Κυπελλούχος Ελλάδας (1987), να κατακτήσει Βαλκανικό Κύπελλο (1989), να φτάσει στους "16" του UEFA (1994), στους "16" του Κυπελλούχων (1988), να πάει τελικό Κυπέλλου Ελλάδας (1990), αλλά και να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο ελληνικό πρωτάθλημα (1986).

Όλη αυτή η λαμπρή πορεία άρχισε να παρακμάζει από το 2000 και μετά. Ήταν η χρονιά κατά την οποία ο προπονητής Ευγένιος Γκέραρντ πήρε την απόφαση να μη συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ. Το 2006, ο ΟΦΗ κατάφερε να υπαγεί στο άρθρο 44 περί χρεωκοπίας και τα χρέη του να διαγραφούν, αλλά στη συνέχεια να χρέη ξαναμαζεύτηκαν και μέχρι το 2015 είχε χρέη ύψους 12,2 εκατομμυρίων. Μία σειρά κακών αγωνιστικών περιόδων τελικά κατέληξε στον υποβιβασμό του ΟΦΗ την περίοδο 2008-2009. Ύστερα από 33 χρόνια ο Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική. Πώς έφτασαν εκεί τα πράγματα; τα γεγονότα και καταστάσεις που έφεραν τη "μελανόλευκη" ομάδα στη θέση αυτή.
15/06/2005: Εποχή (ΦΑΒΑ)
Ιούνιος του 2015 και η ΠΑΕ ΟΦΗ περνά στα χέρια του Φανούρη Βατσινά. Επήλθε συμφωνία ανάμεσα στον Ηρακλειώτη επιχειρηματία (δραστηριοποιείται στον χώρο της βιοτεχνίας χαλιών, στρωμάτων και άλλων προϊόντων) και τον Παντελή Μυριοκεφαλιτάκη και θα αναλάμβανε τις τύχες της ομάδας.
"Από σήμερα η αγαπημένη μας ομάδα, αλλάζει σελίδα και κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Παρακαλώ θερμά, όλους όσοι αγαπούν τον ΟΦΗ να σταθούν δίπλα στο κ. Φανούρη Βατσινά και τους συνεργάτες του. Είναι ένας παράγοντας που μέχρι σήμερα έχει μόνο επιτυχίες στις επιχειρηματικές του προσπάθειες και είμαι σίγουρος ότι με τη συνολική βοήθεια όλων θα φέρει τον ΟΦΗ στο δρόμο των επιτυχιών που του αξίζει". Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε ο Μυριοκεφαλιτάκης, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Η κόντρα οπαδών - Βατσινά δεν σταμάτησε μέχρι και τη μέρα που ο τελευταίος αποχώρησε.
Διχόνοια κόσμου διοίκησης
Ο Φανούρης Βατσινάς ουδέποτε κατέστη εφικτό να κερδίσει την εμπιστοσύνη των οπαδών, οι οποίοι δεν πίστεψαν ότι αυτός ήταν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του. Καμία εκ των αποφάσεων του Βατσινά δεν έτυχε της σύμφωνης γνώμης του κόσμου.
Όπως για παράδειγμα αυτή του να μεταφέρει την έδρα από το "Γεντί Κουλέ" στο Παγκρήτιο. Η μοναδική φορά που είχε γεμίσει το στάδιο ήταν στο παιχνίδι - σωτηρία με το Λεβαδειακό, την τελευταία αγωνιστική το 2006. Στην πρώτη του σεζόν στον ΟΦΗ, η ομάδα σώθηκε στο φινάλε, σε εκείνο το απίστευτο παιχνίδι με τους Βοιωτούς.
Κάθε ματς συλλαλητήριο κατά του Βατσινά
Η σεζόν 2006-2007 ήταν η καλύτερη στη θητεία Βατσινά. Αγωνιστικά, διότι η κόντρα με τους οπαδούς δεν κόπασε ποτέ. Εκείνη τη χρονιά λοιπόν ο ΟΦΗ τερμάτισε 7ος, τρεις βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ. Με προπονητή τον Ράινερ Μάουρερ και παίκτες όπως οι Οφορίκουε, Νουαφόρ, Ντρούλιτς, Ισά, Καρνέζης, Σηφάκης. Κάθε εντός έδρας παιχνίδι του κρητικού συλλόγου μετατρέπεται σε συλλαλητήριο των οπαδών του σε βάρος του Φανούρη Βατσινά. Επί των ημερών του έφυγαν από τον ΟΦΗ δύο παίκτες-σημαίες, ο Νίκος Μαχλάς (21/06/2006) και ο Κώστας Κωνσταντινίδης (29/05/2007).
Του καταλόγιζαν ότι ήταν ο μοναδικός πρόεδρος του ΟΦΗ που έκανε μηνύσεις σε παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, εξώθησε παράγοντες και παίκτες σε προσφυγές κατά του ΟΦΗ (Μάουερ, Σηφάκης, Ντεγιάνοφ). Επί ημερών Βατσινά, τα οικονομικά προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους, κάτι που δεν είχε συμβεί παλιότερα. Πολλοί παίκτες έκαναν παράπονα για τα οφειλόμενα. Ο Ντεγιάνοφ για παράδειγμα φεύγοντας από τον ΟΦΗ έκανε προσφυγή στη FIFA. Ο Ισά υποστήριζε ότι οι παίκτες είχαν μειωμένη απόδοση εξαιτίας της γκρίνιας τους για τα χρήματα που τους οφείλονταν.
Τον φυγάδευσε η αστυνομία
Τον Οκτώβριο του 2008 ο ΟΦΗ έχασε εντός έδρας από τον Θρασύβουλο. Περίπου 2.500 φίλαθλοι βρέθηκαν στο Παγκρήτιο, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα εναντίον του Φανούρη Βατσινά και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον ΟΦΗ.
Μετά τη λήξη του αγώνα, απειλήθηκε σύρραξη στις κερκίδες, αφού ο κόσμος αυθόρμητα κινήθηκε απειλητικά εναντίων του Βατσινά ο οποίος δέχτηκε μπουκάλια με νερό και καφέδες από τους εξαγριωμένους φιλάθλους. Τα χειρότερα αποτράπηκαν αφού η αστυνομία "φυγάδεψε" τον πρόεδρο του ΟΦΗ από το στάδιο.
Βγήκαν στους δρόμους οι οπαδοί
Το 2007-2008 ο ΟΦΗ τερμάτισε πέμπτος από το τέλος. Άλλη μια
κακή σεζόν, που φάνηκε ότι θα εξελιχθεί έτσι με τον αποκλεισμό από τους Καζάκους της Τομπόλ Κοστονάι (έμεινε εκτός δεύτερου γύρου των προκριματικών του Κυπέλλου UΕFΑ). Τον Σεπτέμβριο του 2008 οι οπαδοί του ΟΦΗ βγήκαν στους δρόμους, στο κέντρο του Ηρακλείου, και έκαναν συλλαλητήριο, με σκοπό την ανατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. "Λευτεριά στον ΟΦΗ" το κεντρικό σύνθημα από περίπου 2000 οπαδούς, που άναψαν πάνω από 100 καπνογόνα. Μοιράστηκαν και δωρεάν μπλουζάκια στον κόσμο στα οποία αναγραφόταν: "Για τον ΟΦΗ μας, για την ΚΡΗΤΗ μας, για την ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ μας - ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΦΗ" . Φυσικά σε κάθε σημείο της πλατείας είχαν αναρτηθεί πανό για την απεμπλοκή της ομάδας μας από τον "πράσινο ζυγό".
Αυγά στις τζαμαρίες και αντικείμενα
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις με κατάληψη στο ΒΑΚ, διακοπή οδικής κυκλοφορίας στο Γάζι και φωτιές σε κάδους. Περίπου 200 οπαδοί του ΟΦΗ με μηχανοκίνητη πορεία πήγαν τον Οκτώβριο του ίδια μήνα στο Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο και αφού ξεπέρασαν το εμπόδιο του φύλακα, εισέβαλαν στο γήπεδο, όπου εκείνη τη στιγμή έκαναν προπόνηση οι παίκτες. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, διέκοψαν την προπόνηση, ενώ προσπάθησαν να εισβάλουν και στα γραφεία της ΠΑΕ, τα οποία ήταν άδεια και κλειδωμένα. Αφού έμειναν για κάποιο χρονικό διάστημα στο προπονητικό κέντρο του ΟΦΗ, τραγουδώντας συνθήματα για λευτεριά στον ΟΦΗ αλλά και κατά του Φανούρη Βατσινα, συνομίλησαν με τους παίκτες της ομάδας και εν τέλη αποχώρισαν.
Επόμενος σταθμός της κίνησής τους ήταν το μαγαζί των αδερφών Βατσινά στο Γάζι. Αφού έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και διέκοψαν την οδική κυκλοφορία, πέταξαν αυγά στις τζαμαρίες του καταστήματος Βατσινά (για 2η φορά μετά το 2006) και απαίτησαν να πωληθεί η ομάδα στους επιχειρηματίες που εκπροσωπεί ο Μανόλης Παπακαλιάτης. Τον Δεκέμβριο του 2008 οπαδοί του συλλόγου εισέβαλαν στην αίθουσα όπου γινόταν η Γ.Σ. της ΠΑΕ. Αρχικά το οργισμένο πλήθος επιτέθηκε φραστικά στον πρόεδρο του ΟΦΗ, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί αφού στην συνέχεια του εκτόξευσαν αντικείμενα.
"Παίρνεις εντολές από την Παιανία"
Στο περιθώριο της συνεδρίασης πήρε το λόγο ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ, Μιχάλης Τζιράκης, που εξαπέλυσε επίθεση προς το πρόσωπο του Φανούρη Βατσινά εισπράτοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων. "Ο Φανούρης είναι εγκλωβισμένος. Μια φωνή από την Παιανία του ζητάει να κρατήσει τον ΟΦΗ. Εξάλλου πόσες μεταγραφές που γίνονται στον ΟΦΗ τις μαθαίνει από τις εφημερίδες;" ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τα ονόματα των επενδυτών
Από το 2005 οπότε και ανέλαβε τον ΟΦΗ ο Βατσινάς, έκαναν την εμφάνισή τους διάφοροι υποψήφιοι για να αναλάβουν τη ομάδα. Ένας από αυτούς ο Μανόλης Κουκάκης, ο υποστήριξε ότι εκπροσωπεί ομάδα Γερμανορωσικών συμφερόντων η οποία ενδιαφέρεται για την αγορά της ΠΑΕ ΟΦΗ. Ο Βατσινάς όμως ξεκαθάριζε ότι δεν είναι διατεθειμένος να πουλήσει. Όταν πιέστηκε ο τότε ιδιοκτήτης του ΟΦΗ, ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή του να προχωρήσει στην πώληση του πακέτου των μετοχών που έχει στην κατοχή του και αποτελούν την πλειοψηφία του πακέτου αντί του ποσού των 8 εκατ. ευρώ. Είχαν γραφτεί και άλλα ονόματα.
Αυτό του επιχειρηματία και πρώην προέδρου του μπασκετικού Ηρακλείου Μανώλη Παπακαλιάτη, του Αλέξη Κούγια, του Ανδρέα Βγενόπουλου, του Γιώργου Σουλτάτου, του Νίκου Τζώρτζογλου, του Νίκου Μαχλά, ο οποίος είχε μπει επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της πρώην ομάδας του στην Ολλανδία, της Φίτεσε. "Είναι πολλά αυτά που θέλω να πω αλλά συνοψίζονται όλα σε ένα. Επιτέλους κύριε Βατσινά ότι έγινε, έγινε. Μπορείτε όμως να γραφτείτε στην ιστορία κάνοντας το καλύτερο για τον ΟΦΗ μας, ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ" ανέφερε ο Μαχλάς στην Ελευθεροτυπία.
Η... μοιραία ήττα και τα σοβαρά επεισόδια
Στο πρώτο ματς του 2009 ένα μεγάλο πανό που είχε αναρτηθεί στην κερκίδα απέναντι από τους επισήμους (για να υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί μέσω της τηλεοπτικής εικόνας σε ολόκληρη την Ελλάδα) έγραφε: "Αϊ-Βασίλη σε παρακαλώ στείλε μας ένα ιδιοκτήτη αληθινό". Στις 8 Μαρτίου 2009 ο ΟΦΗ χάνει στο εντός έδρας κρίσιμο ματς απέναντι στον Λεβαδειακό. Στο 84' ο Τριποτσέρης άνοιξε το σκορ για τους Βοιωτούς και οι οπαδοί του ΟΦΗ... εξερράγησαν. Αρχισαν να σπάνε τα καθίσματα του σταδίου, ενώ μερίδα εξ αυτών κινήθηκε προς το Φανούρη Βατσινά, αλλά ήταν αδύνατον να τον πλησιάσει. ΜΑΤ, ειδικές δυνάμεις, αστυνομία, ασφάλεια, security είχαν δημιουργήσει έναν κλοιό γύρω του.
Στη συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε έξω απο το στάδιο όπου η απάντηση της αστυνομίας στις πέτρες των οπαδών του ΟΦΗ ήταν η εκτεταμένη χρήση χημικών. Τα επισόδεια κράτησαν περίπου 2 ώρες και αφού τα πράγματα ηρέμισαν μπόρεσε να διαφύγει απο το στάδιο ο Φανούρης Βατσινάς, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ενώ μέτρα φρούρησης υπήρξαν και στην έδρα της επιχείρησής του στο Γάζι Ηρακλείου.
Μετά την ήττα από τον Λεβαδειακό ήταν μια... ανάσα από τον... γκρεμό. Ακολούθησαν νέα αρνητικά αποτελέσματα (ήττες από ΑΕΚ, Άρη και Παναθηναϊκό) και ο υποβιβασμός του ΟΦΗ ήταν γεγονός 33 χρόνια μετά.
Ο μαθηματικός υποβιβασμός
Στις 12 Απριλίου 2009, στο προτελευταίο ματς της σεζόν εκείνης, ο ΟΦΗ παίζει στο Παγκρήτιο με τον Εργοτέλη. Το 0-0 σφραγίζει τον υποβιβασμό των "μελανόλευκων". Ο Γιάννης Ματζουράκης δεν κατέστη εφικτό να αποσοβήσει το... μοιραίο.
"Να σταματήσει το πάρε - δώσε με τον ΠΑΟ"
Τη Μεγάλη Τετάρτη, το 2009, σε αίθουσα στο γήπεδο του ΟΦΗ, έλαβε χώρα η συνάντηση εκπροσώπων των οργανωμένων οπαδών του ΟΦΗ με τον πρόεδρο και μέλη του Ερασιτέχνη ΟΦΗ. Την επόμενη μέρα τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον Φανούρη Βατσινά, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές τόσο στο κατάστημα με είδη προικός που διατηρεί στην περιοχή Γαζίου όσο και σε αυτό στη λεωφόρο Παπαναστασίου. Ο ίδος ο Φανούρης Βατσινάς, σε δηλώσεις του έξω απο την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου την επόμενη μέρα, κατονόμασε ως "ηθικούς αυτουργούς" τόσο τον Πρόεδρο του Ερασιτέχνη ΟΦΗ Βασίλη Ξημέρη όσο και όσους βρέθηκαν στη συνάντηση μαζί του το απόγευμα της Μ. Τετάρτης.
Με δηλώσεις του ο Γιάννης Ταραλίδης, παίκτης του ΟΦΗ τη σεζόν του υποβιβασμού, ανέφερε σε ραδιοφωνική εκπομπή οπαδών του ΟΦΗ: "Είπα και συνεχίζω να το λέω όπως και το πιστεύω ότι αν η ομάδα δεν ανεξαρτητοποιηθεί τότε θα έχει πάντα πρόβλημα. Αυτό το πάρε-δώσε με τον Παναθηναϊκό πρέπει να σταματήσει οριστικά. Αν συνεχιστεί και στο μέλλον και με αυτόν τον ρυθμό τότε ο ΟΦΗ δεν θα βρει ποτέ άσπρη μέρα".
"Ποιοι ευθύνονται για την κατρακύλα; Ο Βατσινάς"
Σε ηλεκτρονική ψηφοφορία η εφημερίδα "Πατρίδα" ζητούσε από τον κόσμο να ψηφίσει ποιος ευθύνεται για τον υποβιβασμό του ΟΦΗ.  Το 66,77% ανέφερε ότι την πτώση έφεραν ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Βατσινάς και η διοίκησή του. Ο ίδιος έφερε την μεγαλύτερη ευθύνη με 39,36%. Το 24,54%, πίστεψε ότι σε αυτή τη θέση ήρθε ο ΟΦΗ λόγω Βατσινά, διοίκησης, ποδοσφαιριστών, προπονητών, φιλάθλων, υποψηφίων αγοραστών και παλιών παραγόντων. Εντύπωση προκάλεσε το μικρό ποσοστό ευθύνης των παικτών (1,98%) καθώς και των προπονητών (0,58%) που πέρασαν από την ομάδα.
Αλλαγή εποχής
Το Σάββατο 8 Μαίου 2010 τυπικά και οριστικά πλέον, η μεταβίβαση των μετοχών (67,57%) προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου και πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΦΗ Γιάννη Κουράκη έλαβε τέλος! Η ομάδα προβιβάστηκε ξανά στη Super League τη σεζόν 2010-2011.
Μια σειρά από άστοχες ενέργειες και πολλά χρέη υποχρέωσαν την ομάδα στις 21 Μαρτίου 2015 να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας και να κάνει επανεκκίνηση από τη Γ' Εθνική.
Ο καημός των οπαδών του ΟΜΙΛΟΥ είναι η ομάδα τους να πρωταγωνιστεί  περήφανη και ανεξάρτητη.

ΟΦΗ, η "πτώση": Η ρίζα του κακού
http://www.sport24.gr/football/omades/Ofi/ofh-to-xroniko-ths-ptwshs.4002142.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως