16 Ιανουαρίου 2016

Ακαδημίες της Candia.

Στην Βενετοκρατούμενη Κρήτη ιδρύθηκαν οι πρώτες λογοτεχνικές ακαδημίες στον ελλαδικό χώρο. 
Το 1562 με πρωτοβουλία του Βενετοκρητικού λόγιου και μαθηματικού Φραγκίσκου Barozzi, ιδρύεται στο Ρέθυμνο η Ακαδημία των Vivi,

για την οποία δεν είναι γνωστά και πολλά πράγματα. Ιδρυτής και πρόεδρος της Ακαδημίας των Stravaganti στον Χάνδακα,[1590],ήταν ο Βενετοκρητικός ευγενής , ποιητής Ανδρέας Κορνάρος. Στα Χανιά, λειτούργησε το 1637 η Ακαδημία των Sterili. (άγνωστο πότε ιδρύθηκε).
Οι Ακαδημίες που ίδρυσαν οι διανοούμενοι των τάξεων των αστών και των ευγενών, αποτέλεσαν το επίκεντρο της πνευματικής ζωής στην Κρήτη . Τα μέλη των Ακαδημιών οργάνωναν συγκεντρώσεις, στις οποίες απαγγέλλονταν τα ποιήματά τους ή ανεβάζονταν θεατρικές παραστάσεις. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ακμάζουσας περιόδου αποτέλεσε η ανάπτυξη του θεατρικού λόγου: τα περισσότερα έργα είναι δραματικά, με εξαιρέσεις τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, που αποτελεί έμμετρη μυθιστορία και τη Βοσκοπούλα, που είναι ποιμενικό ειδύλλιο. Τα έργα αυτά ακολουθούσαν κυρίως τα ιταλικά πρότυπα, με αρκετή όμως ελευθερία στη διασκευή. Το θέατρο ήταν το λογοτεχνικό είδος που διέθετε τον μεγαλύτερο αριθμό έργων στην περίοδο της ακμής.
ΠΗΓΗ
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
http://to-theatro.blogspot.gr/2011/04/blog-post_06.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως