9 Μαΐου 2015

Οθωμανικά Μετάλλια για την Κρήτη - (Girid Madalya)

Οθωμανικά μετάλλια για την Κρήτη τα οποία δημιουργήθηκαν το 1868
από τον Μεχμέτ Εμίν Ααλή Πασά (μεγάλου Βεζίρη) στην Κρήτη και χρησιμοποιήθηκαν κατά την εποχή των Σουλτάνων Αμπντούλ Αζίζ (1861-1876) το οποίο και ως παλαιώτερο ονομάζεται (πρώτο μετάλλιο Κρήτης ) και επι Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ (1876-1909). Το καθένα έχει εκδοθεί σε δύο διαφορετικούς τύπους, ένα χρυσό και ένα ασημένιο. Το χρυσό μετάλλιο αποδίδονταν σε  πολιτικούς και ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές,  ενώ το ασημένιο αποδίδονταν σε κατώτερους αξιωματικούς, στρατιωτικούς και διοικητικούς. Με τα μετάλλια αυτά τιμώνταν όσοι προσέφεραν της υπηρεσίες τους στην υψηλή πύλη για την καταστολή της μεγάλης κρητικής επανάστασης του 1866 και των μετέπειτα  συνεχών επαναστάσεων των Κρητών. Παρότι απονεμήθηκαν περίπου 50.000 από αυτά τα μετάλλια, συλλεκτικά πρόκειται για πολύ σπάνια οθωμανικά μετάλλια.
Ασημένιο μετάλλιο 24 γρ, και διαμέτρου 36χιλ με την Tughraτου Abdulaziz (σουλτανική μονογραφή ) στην εμπρόσθια όψη επάνω από μια διπλή ημισέληνο. Ενώ στην πίσω όψη εικονίζεται το ανάγλυφο της νήσου Κρήτης, κάτω από τη λέξη "Girid" (Κρήτη) , και στο κάτω μέρος αναγράφεται το (Έτος Εγίρας) ΑΗ 1285  (1869).

οθωμανικό χρυσό μετάλλιο Κρήτης
1890  

(Tarzi Cedid Girit Μadalyasi )
 


Οθωμανικό ασημένιο μετάλλιο Κρητικής επανάστασης  πρώτη έκδοση με την Tughra του Αμπντούλ Αζίζ πάνω από ένα διπλό μισοφέγγαρο στην μια όψη και στην άλλη  το ανάγλυφο της νήσου Κρήτης, κάτω από τη λέξη "Girid" (Κρήτη) , και στο κάτω μέρος αναγράφεται το (Έτος Εγίρας) ΑΗ 1285  (1869)
Οθωμανικά ασημένιά μετάλλια για την Κρήτη   έκδοσης (1890 ) με την Tughra του 
Αμπντούλ Χαμιτ Β΄
1868  
First Crete Medal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως