4 Ιουνίου 2024

Νάκμπα σημαίνει καταστροφή

Oι Παλαιστίνιοι ζουν ξανά τον εκτοπισμό τους
Κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου, οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο θυμούνται με πόνο και γιορτάζουν τη Νάκμπα, ή αλλιώς “καταστροφή”. Ημέρα μνήμης της μαζικής εκδίωξης τους από την πατρίδα τους, εκεί που βρίσκεται το σημερινό Ισραήλ, το 1948.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παλαιστινιακής πρεσβείας αυτοί ήταν οι τέσσερεις Δήμοι από την Κρήτη (Γαύδου, Μηλοποτάμου, Ιεράπετρας και Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης ) που μαζί με άλλους από όλοι την χώρα ύψωσαν την σημαία της Παλαιστίνης, τιμώντας την ημέρα μνήμης της παλαιστινιακής “Νάκμπα” – Εκφράζοντας με αυτόν τον συμβολικό τρόπο την αλληλεγγύη τους στον σκληρά δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.
«Τριάντα Δήμοι ύψωσαν τη σημαία της Παλαιστίνης»
Η “Νάκμπα” σηματοδοτεί τη βίαιη απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τις εστίες τους, τη διετία 1947 -1949, μετά την απόσυρση των Βρετανών από την Παλαιστίνη και τη συνακόλουθη ίδρυση του ισραηλινού κράτους, κατά την οποία, υπολογίζεται ότι, 15.000 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, 950.000 εκπατρίστηκαν βίαια και 481 πόλεις και χωριά της Παλαιστίνης καταστράφηκαν ολοσχερώς και ένας λαός έμεινε χωρίς πατρίδα και ελπίδα επιστροφής στα πάτρια εδάφη.
Η συμβολική αυτή κίνηση ύψωσης της παλαιστινιακής σημαίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που μετρά τουλάχιστον 35.000 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 14.000 παιδιά, πάνω από 75.000 τραυματίες και 8.000 αγνοούμενους, ενώ έχουν ισοπεδωθεί δεκάδες νοσοκομεία και σχολεία, από την έναρξη, πριν από επτά μήνες, της άγριας δολοφονικής επίθεσης εναντίον 2.000.000 αμάχων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως