10 Ιουνίου 2020

Ενεργειακός Σχεδιασμός Περιφέρειας Κρήτης

Εισαγωγή
Η Κρήτη αποτελούσε και αποτελεί μια ιδιαίτερη ενεργειακά περίπτωση, λόγω του μεγέθους της, της ανάπτυξης της, της θέσης της, του μεγάλου δυναμικού ΑΠΕ αλλά πρόσφατα και των υδρογονανθράκων που πιθανά υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Η Κρήτη είναι ηλεκτρικά μη διασυνδεδεμένο νησί και επομένως το ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού είναι σημαντικό. Το περιβάλλον της Κρήτης είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και αποτελεί προορισμό τουρισμού σε μεγάλη έκταση. Για το λόγο αυτό η περιβαλλοντική διάσταση του ενεργειακού σχεδιασμού είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Η Κρήτη έχει πολύ μεγάλο δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Η αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ είναι σημαντικό ζήτημα σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο λόγω της αειφορίας που διασφαλίζουν οι ΑΠΕ. Η διάσταση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο των στρατηγικών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τέλος, η οικονομική διάσταση των εναλλακτικών ενεργειακών λύσεων σε όλους τους τομείς κατανάλωσης αποτελεί θεμελιώδες κριτήριο επιλογών.
(pdf)
ΠΗΓΗ
Με την από 10.3.2015 Προγραμματική Σύμβαση, ανατέθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το ερευνητικό έργο «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ».
Η παρούσα εκδοχή της έκθεσης είναι σημαντικά διαφορετική από την προηγούμενη εκδοχή η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης. Οι διαφορές προέκυψαν επειδή η μελέτη έλαβε υπόψη τις προτάσεις και σχόλια που υποβλήθηκαν από διάφορους φορείς.

http://hello.crowdapps.net/participation-crete/wp-content/uploads/sites/68/2018/04/%CE%93-%CE%94-%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%94%CE%9F%CE%A4%CE%95%CE%91-09-05-2016_%CE%A4%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως